Младите учени се вдигат на протест! Гонят ги от блок 58 в Студентски град

„Когато човек го гонят дори и от коптора, който единствен може да му осигури заплатата, няма връщане, г-жо Кунева!“, казват учените

по статията работи: Филипа Тодева | 01.07.2016 | 08:46
Младите учени се вдигат на протест! Гонят ги от блок 58 в Студентски град

Ако попитате някой член на европейската научна общност, какво означава "млад учен", то със сигурност, той ще ви отговори, че става въпрос за човек, който е в началото на своето научно кариерно развитие. В България обаче сме сложили желязно правило, че млад е този, който е на възраст до 35 години и нито месец повече. На пръв поглед, това звучи просто като една недобре обмислена дефиниция, но се явява огромен проблем пред учените и преподавателите, които не са от София, нямат собствено жилище в столицата и са наистина "в началото на своето кариерно развитие".

Предистория на проблема

На 20 май 2016 г., по време на парламентарния контрол М. Кунева заяви, че няма напрежение относно настаняването на научни работници и университетски преподаватели в блок 58 в Студентски град. Тя пое ангажимента да се запази положението такова, каквото е било досега. И още спомена, че "било изготвено предложение за промяна на Наредбата, според която в блока могат да се настаняват само хора до 35 години". Младите учени и преподаватели обаче са започнали да получават срочни договори и мнозина от тях не знаят дали след 31 декември, няма да бъдат поканени да напуснат, ако за навършили преклонната 35-годишна възраст, научи iNews. Учените и преподавателите смятат, че това е просто опит да бъдат изгонени от въпросния блок, който винаги е бил с особен статут – не принадлежи на университет, а на държавното предприятие "Студентски столове и общежития", именно защото в него би следвало да се настаняват само кадри на БАН и на висшите учебни заведения.

Месец по-късно...

Месец по-късно нищо не се случва и младите ни научни кадри решават, че им остава да изразят недоволството си чрез протест. Те твърдят, че е съставена комисия от МОН, в която има само един представител на блока, и че този представител вече е срещнал негативно отношение от страна на властите. Нямат абсолютно никаква яснота какво ще се случи с тях след Нова година. Наясно са обаче, че като хора в началото на своето кариерно развитие, не разполагат с доходи, които да позволят закупуването на собствено жилище или пък квартира. Учените с основание отбелязват, че това се случва на фона на гръмките изявления как ще изпълним една блестяща стратегия "По-добра наука – за по-добра България", как ще построим центрове, тъпкани с нова апаратура, как ще доведем нова плеяда предприемачи и ще върнем младите учени. "Когато човек го гонят дори и от коптора, който единствен може да му осигури заплатата, няма връщане, г-жо Кунева!", казват учените, които ще се съберат в 9:45 часа пред Служебния вход на парламента.

От пребиваването в този блок, който е на държавата, зависят около 200 учени и преподаватели, някои от които имат деца. Има идея някои от преподавателите да бъдат настанени в общежитията на ВУЗ, а един вход от блока да остане за учените. Настояването им е просто да не се променя статутът на блока и проблемът да бъде решен по любимия начин на политиците у нас - "в диалог".

А проблема Коридорните легенди в блок 58 са много. Но дори и непредубеден посетител може да види и чуе, че по коридорите бродят чуждестранни студенти. В същото време квотите за преподаватели и научни работници се оказват покрити и няма място за нови наематели от същите среди, освен ако някой не напусне волно или неволно. Освен неизвестността дали ще бъдат гонени, те биват принуждавани да поемат ремонта асансьорите.

Ако вие бяхте на тяхно място?!

Венко Хубенов е един от тези 200 души, които системата принуждава да живеят в блок 58. Той асистент в Института по микробиология на БАН и вече се е сблъсквал с контрата на своята позиция. "Казват, че заплатите ни са ниски, но пък че работим по проекти, от които вземаме много пари. Толкова е несериозно. Първо, Фондът за научни изследвания от години не работи както трябва, непрекъснато има неуредици на проекти, чиито втори етапи не са финансирани и не се знае кога ще бъдат. Има обещания, но няма преведени пари. Европейските проекти пък имат нужда от допълнително съфинансиране, а често институтите не могат да си позволят това, защото трябва да покрият фонд работна заплата, а бюджетът стига само за там. Работата в такива условия е кошмарна", споделя той. Не е тайна, че заплатите на младите научни работници са ниски. Един доцент също трудно може да си позволи да излезе на квартира на достъпна цена.

Като асистент в БАН, Венко Хубенов получава възнаграждение от около 500 лева. Той е на възраст 34 години, а съпругата му – на 33. Двамата живеят в стая в 58 блок, където отглеждат и малко дете. Тя е в майчинство, което както знаем е дори под минималната работна заплата. "Добре, че тя е на 33 години. Благодарение на това ще имаме "глътка въздух" от около 2 години", казва той, но бързо се сепва от подсещането, че има клауза, според която в блока е позволено пребиваване за не повече от 5 години. А те живеят там от около 4 години, когато са станали асистенти. "Така ни поставят пред една голяма въпросителна. Една или две години ще имаме още, ще имаме ли въобще?", посочва той.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Mariya Kyulavska 01.07.2016 | 23:28
В българия,в повечето случаи са необходими повече от 5 години за да се защити степента "Ph. D." - защото имаме "прекрасни" условия на труд и невероятно "силна финансова подкрепа" (субсидия) от държавата ни!!!

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.