Не откриха растителни мазнини в киселото мляко

Изследване на Асоциация "Активни потребители" и УНСС тества 16 марки кисели млека

по статията работи: Кремена Бедерева | 04.07.2011 | 18:55

Подобряване на качеството на млечните продукти са установили два сравнителни теста на 19 марки пакетирано краве сирене и 16 марки кисели млека с масленост 3,6 %. Изследването е направено съвместно между Асоциация "Активни потребители” и УНСС по проект, финансиран от фонд "Научни изследвания”.

Идеята е била да се сравни качеството на продаваните продукти в търговската мрежа, за да може потребителите да вземат информирано решение. Като цяло резултатите са обнадеждаващи. Тестването на краве сирене по този начин се прави за трети път (след 2005 и 2008 г.), а на кисело мляко за втори път (след 2005 и 2006 г.).

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че не са открити растителни мазнини в 16 марки кисели млека. Резултатите показват, че производителите спазват стандартите, влагат истинско мляко и не нарушават ветеринарните, санитарни и хигиенни изисквания, коментира министърът.

Според него Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще продължава да бъде безкомпромисна към нарушителите и да следи за контрола и безопасността на продуктите. Не трябва да има спад в контрола, категорично заяви той.

Министър Найденов каза, че БАБХ отново ще започне да проверява дали търговските обекти спазват изискването да отделят продуктите с растителни мазнини и да ги обозначават.

Председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов обяснява пред агенция "Фокус" как да се различават добрите сирена от некачествените. Според него сирената с растителни мазнини се познават дори чисто визуално. 

Те нямат почти никакви шупли, с изключително гладка консистенция са и са много ярко снежнобели, докато нормалното сирене има леко кремав оттенък. Друг отличителен белег е цената, обяснява още Николов.

От асоциацията са установили обаче повишено съдържание на сол при сирената. Все още има марки, в които се слага повече сол, отколкото е здравословно, посочва още председателят на "Активни потребители”.

2,9 % от общата маса на продукта е бил най-ниският процент на сол в едно от изследваните сирена, в останалите обаче солта е била доста повече – над 3,5 до 5,7 %. За сравнение според БДС за сиренето солта не трябва да бъде повече 3,5 % на един килограм.

"На нас ни се иска солта да е 3-3,5 %. Естествено никой не може да им забрани да влагат повече сол, но е хубаво тя да е по-малко от здравословна гледна точка”, обясни Николов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 04.07.2011 | 19:23
А какво стана с планираното миналата година разграничаване на т.нар. „млечни продукти“, в чийто състав влизат растителни мазнини, които щяха да се обозначават като „растителни шейкове“ или „деликатесни продукти“?! Мистериозното им изчезване буди известни съмнения...
1 Живка Илиева 04.07.2011 | 19:22
Добре е да има стандарти и контрол поне за храните, които слагаме всеки ден на масата си, стига сме се подлъгвали по лъскавите и фалшиви етикети. Въпреки, резултатите от проверките у мен обаче си остава съмнението, доколко кисело мляко, което не се разваля с месеци е истинско и как стои въпросът с бактериите в него, тъй като преди време имаше подобно проучване, което показва, че повечето млека или не съдържат полезната лактобацилус булгарикус или е в много малки количества.

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.