Ново рекордно ниско ниво на контрабандните цигари у нас

До 4.4% е спаднал делът на нелегалните през последното тримесечие на 2018 г.

по статията работи: iNews.bg | 26.02.2019 | 17:05
Ново рекордно ниско ниво на контрабандните цигари у нас
МВР

4.4% е делът на потреблението на цигари, непредназначени за българския пазар, през четвъртото тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Това е най-ниското ниво откакто проучването се провежда у нас. В сравнение с резултатите от 3-то тримесечие на 2018 година (5.3%), нивото е намаляло с 0.9 пункта. Ниското ниво на контрабанда с цигари в страната остава устойчива положителна тенденция вече три последователни години. Данните са от традиционното изследване на петте компании от "Инициативата срещу незаконната търговия", което измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.

Устойчиво ниските нива на незаконна търговия с цигари у нас се потвърждават и от официалните данни за ръст и рекордни нива на бюджетните приходи от акциз. През 2018 г. събраните акцизи от тютюневи изделия надхвърлиха 2.5 млрд. лв., което е почти 49% от всички акцизни приходи в държавния бюджет. 2018 година отбеляза и добри резултати по отношение на разкритите незаконни производства на цигари в страната. България е с най-ниско ниво на потребление на контрабандни цигари от 18-те страни от ЕС, за които са отчетени данни за 4-то тримесечие на 2018 г.

Резултатите от изследването показват, че по-голяма част контрабандните цигари продължават да бъдат едни и същи марки. Наред с това, обаче, се появяват и нови от типа т. нар. "illicit whites” (брандове без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти, след това биват заменени от нови и т.н.

Резултатите от проучването бяха представени на среща, на която присъстваха Министър-председателя Бойко Борисов, Главния прокурор Сотир Цацаров, Министъра на вътрешните работи Младен Маринов, Министъра на финансите Владислав Горанов, Директора на Агенция "Митници" Георги Костов, Главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и други представители на държавните органи, ангажирани с противодействие на незаконната търговия.

След като най-новите данни от проучването бяха предоставени на всички заинтересовани институции, в дискусията бяха представени накратко трите български проекта от глобалната инициативата PMI IMPACT, които изследват и анализират незаконната търговия с цигари и други акцизни стоки. Проф. Димитър Димитров от УНСС, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и Петър Ганев от Института за пазарна икономика споделиха част от резултатите от двугодишната им работа по проектите до сега, които се очаква да приключат в средата на тази година.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза добрата работа на правоохранителните органи и подчерта политическата воля като ключов фактор за постигнатите резултати в борбата с контрабандата, които водят до увеличение на бюджетните приходи. Той заяви, че правителството по безапелационен начин ще продължи в тази посока не само по отношение на тютюневите изделия, но и по отношение на горивата и други рискови стоки. Премиерът съобщи, че от 2014 г. до сега благодарение на работата на правителството и службите, приходите в бюджета са нараснали с 50%. Той подчерта, че усилията на компаниите от тютюневата индустрия, които инвестират в проекти за анализи на незаконната търговия с тютюневи изделия, са пример и за другите сектори на икономиката.

Главният Прокурор, Сотир Цацаров, отбеляза два момента - разбиването на фабрики за нелегално производство на територията на страната и приетите законодателни промени за производството, съхранението и разпространението под всякаква форма на нелегални тютюневи изделия, включително и регистрирането на машини и съоръжения за производство.

Компаниите от "Инициативата срещу незаконната търговия" считат, че усилията на държавните органи дават устойчив положителен резултат и те трябва да останат приоритет на правителството. Една от най-сложните регулации в сектора – мащабната система за маркирането и проследяването на продуктите в ЕС, тепърва предстои да бъде въведена от м. май 2019 г. И тай като България вече успешно прилага всички норми на ЕС, компаниите от Инициативата апелират да не се допуска въвеждането на крайни регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността и биха представлявали бариера в успешната борба с незаконната търговия. Практиката в световен мащаб показва, че всяка екстремна регулация, води до ръст на незаконната търговия и загуба на бюджетни приходи. Поради това е нужно запазване на предвидимост и разумна регулаторна рамка – задължително условие за стабилност на легалния пазар и на приходите от акциз.

Компаниите от Инициативата, също така, приветстват и оценяват като положителни редица законодателни инициативи и промени, които бяха приети в края на 2018 г., свързани с криминализирането на нелегалното производство, съхранението и разпространението на нелегални тютюневи изделия, създаването на регистър на лицата, занимаващи се с внос, производство и продажба на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия. Всички тези мерки дават възможност за защита на легалния бизнес и по-стриктно правоприлагане спрямо нелегалния пазар.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.