Няма държавна сделка без корупция и без Борисов и Пеевски, твърди Цветан Василев

Банкерът вижда светлина в тунела по отношение приключването на мафиотския модел у нас

по статията работи: iNews | 27.07.2021 | 17:44

Няма сделка на държавата или на държавна фирма, в която да няма корупция и в нея да не са намесени Пеевски и Борисов. Няма такава. В европейски държави текат разследвания за структури, номинални на Пеевски, за гигантско пране на пари от корупция и рекет. Прокуратурата е овладяна от мафията. Днес има надежда да се тръгне в добра посока, но тя е зависима от много условия и може да тръгне в грешно направление.

Това заяви в интервю за "Гласове" Цветан Василев. Банкерът бе категоричен - моделът на дълбоката държава и задкулисието, познат като "#КОЙ” на практика бе създаден на гърба на КТБ. Цветанов е категоричен, че двата клана на мафията - милиционерската и мутренската, се обединиха през 2014 г., а крайгълният камък на това обединение е бил ликвидацията на банката. Василев обяви, че е започнало делото в Страсбург, което се води срещу държавата заради отнемането на лиценза.

Според него различни са причините за краткия живот на 45-тото Народно събрание и неслучилата се коалиция между партиите на протеста, които отказаха да направят мнозинство след 4-ти април. Василев посочва, че самите партии не са еднозначни, а определени влияния върху "Има такъв народ" и Слави Трифонов са очевидни.

"За мен няма никакво съмнение, даже намирам познати муцуни там. Заложили са на няколко коня, за да опитат да се предпазят. Те Пеевски са го жертвали, няма как да го спасят, освен да го канонизират по техните си мюсюлмански канони. Ама едва ли и това ще направят, защото когато им стане неудобен Пеевски, както сега са застанали с голи гърди и в България, и чак в Брюксел… Там имат Илхан Кючук, който стана президент на АЛДЕ. Скоро се възмути: "Как така Пеевски без никакви доказателства, невинен до доказване на противното", а мен защо ме осъдиха, кой е доказал, че съм виновен аз? Дори и тези отдясно – той Василев ясно, че е виновен, дай сега и Пеевски… Кой е доказал, че аз съм присвоил един лев от тая банка? Кой е доказал, че банката не е била здрава и е била съборена насилствено?"

В основата на изчегъртването е иззчистването на съдебната система от мафията и главно прокуратурата, посочи Василев. Той определи държавното обвинение едновременно като бухалка и като щит за мафията.

"За мен трайно правителство при тази среда и констелация не може да се очаква, но е добре да има кабинет за определен период, за да могат да бъдат направени тези основни ходове, за които говорихме. И това трябва да е рамката, около която трябва да се обединят всички. Много ще е интересно как ще реагират ДПС на махането на Гешев например, или промяната на ВСС, който всъщност е първият щит, първата броня на Гешев. Какво ще кажат за Цацаров? Ако са готови да ги жертват, те ще го направят с някаква търговия. Има надежди да се тръгне в добра посока, но тя зависи от монго условия и много лесно може да отиде в друго, погрешно направление. Несъмнено върху Слави оказват влияние. Част от избраните му депутати си е направо номинация на тези, които представляваха Пеевски преди това", смята Василев.

По думите му царската корона е поверена на държавния глава Румен Радев, който трябва да обедини голямо многообразие от противоположни интереси, за да се сложи край на модела "#КОЙ". 

"Аз мисля, че неслучайно американците номинираха сега Пеевски, защото те показаха вратата на проблема – Пеевски е вратата – само че не знам дали са направил своя анализ, че дори в тази ситуация не можем да се справим. Трябваше още малко да бутнат. Пощадиха Цацаров. Ако бяха ударили по Цацаров, щеше да е ясно, че номинацията е във връзка и с КТБ. Това, с което започна и нашият разговор - ликвидацията на банката даде началото на този най-зловещ период в най-новата история на развитието на България след падането на комунизма", посочи още Василев.

Банкерът посочи още, че други хора освен него са направили необходимото, за да се стигне до момента, в който относително консервативно правителство, каквото е САЩ, да номинира Пеевски - символ на корупцията. 

Затова аз продължавам своята битка, знам че това правят и "Александрия груп", целяща поставянето в листата на ОФАК (Служба за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите), и на SDN (санкционна листа на САЩ) на главните крепители на мафията и статуквото в България - Гешев и Цацаров. И се надявам, че ще се стигне и до този момент. Не че това е работа на американците, между другото. Много хора се питат те защо ни се месят във вътрешните работи. Ами защото тая държава е окупирана от мафията. Ние имаме мафиот главен прокурор, който очевидно и нагло се противопоставя на разследвания срещу Пеевски. Аз съм подал няколко сигнала. Много сигнали има за разграбването на КТБ, където прозира лицето Пеевски. Той не си мръдна пръста да разследва кюлчетата и пачките с евро при Борисов. Така че очевидно е, че американците също трябва да направят своето, защото според мен те помогнаха на мафията през 2014 г. да ликвидира КТБ и мен”, посочи Василев.

Банкерът вижда светлина в тунела по отношение приключването на мафиотския модел. 

"Хората се освободиха от страха и това е най-важното. Ако някой обаче разчита, че с магическа пръчка нещата ще се решат и ще дойде нов добър месия на бял кон и ще ги изчегърта, както се казва напоследък, аз лично не вярвам в това. Важно е обаче да се започнат процедури, по които техните възможности да бъдат намалявани”, смята банкерът.

Тези процедури според Василев вървят по линията намаляване на икономическите възможности.

"Вярвайте ми, няма сделка на държавата или на държавна фирма, в която да няма корупция и в нея да не са намесени Пеевски и Борисов. Няма такава. От кетъринга на мини, затвори, през охраната в какви ли не държавни фирми до инвестициите и обществените поръчки. Навсякъде те са ООД. Това е ООД Пеевски-Борисов, само че Борисов осигурява своите подопечни, Пеевски – своите подопечни. Затова ми става неловко като чувам, че ДПС също са се наредили в редицата на борците срещу статуквото. Напред като видя Карадайъ и Йордан Цонев и ми става смешно. Самият Цонев е свързано лице с Пеевски. Най-малкото покрай един кредит в КТБ, свързан с "Трансстрой-Бургас". Надявам се рано или късно и Йордан Цонев да бъде разследван по тая линия, както и цялата партия ДПС, защото публична тайна е, че Пеевски ги финансираше. Като ги финансираше, разбира се, с корупция, рекет и търговия с влияние”, коментира още Цветан Василев.

Според него всичко, което се случва е опит моделът, който изтласка на преден план Пеевски и Борисов, да се съхрани. 

"Това е жертва на качество с цел запазване на царя. В каква степен ще успеят, това е един друг въпрос. Нагласите в обществото са съвсем различни и аз лично не бих бил доволен, ако този модел успее да се съхрани, защото това ще означава, че истината за КТБ отново няма да излезе наяве. Разграждането на модела минава през истината за КТБ”, категоричен бе банкерът.

Цветанов коментира и действията на Спас Русев във "Виваком”. Според банкера причината за вдигането на цената с 500 милиона е предварително договореното вдигане на запорите от страна на Цацаров. Шефът на КПКОНПИ е бил възнаграден или е бил най-малкото принуден да го направи. Цветанов бе категроичен - Цацаров трябва да бъде разследван за основанията за вдигането на запора на "Виваком”.

"По същия начин използват запорите на "Дунарит”, при това брутално, за да могат да изнудват Гебрев, като вместо да плати 60 млн. лева в масата на несъстоятелността на КТБ, какъвто е договорът на мениджърите на фирмата-майка на "Дунарит" с ЕМКО, това не му се позволява само и само да може да удовлетвори Пеевски своите щения”, коментира още Цветан Василев. 

Той изрази надежда, че бъдещият икономически министър ще се разрови в Държавната консолидационна компания, която банкерът определи като "престъпна организация”. Василев се надява на поста да остане служебния министър Кирил Петков.

"Ако има нормална прокуратура, Емил Караниколов, наследникът му Лъчезар Борисов, май се казваше, плюс ръководството на ДКК са директно за обвинения, за затвора. Те работят като някакъв рейдър. Купуват дългове, сега в момента от някакви фалшифицирани договори за цесии, за възникване на задължения от главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Абсолютна организирана престъпна група. По същия начин се надявам бъдещият министър на финансите, дай Бог, да остане Асен Василев, да се поразрови малко в ликвидацията на КТБ, синдици, Фонд за гарантиране на влоговете. Там също твърдя, че от бившия шеф на фонда Миленков през сегашния Матей Матев до двамата синдика – поставени кукли – всички са организирана престъпна група, заедно с двамата бивши министри на финансите, да не ги забравяме, Горанов и Ананиев. Те са всички за повдигане на обвинение. Но да сте забелязали обективният печат там в т. нар. дясно да се е поинтересувал някога от това? Не съм видял такова нещо”, посочи Василев. 

Василев изрази и учудване от уволнението на шефа на "Автомагистрали”. Според банекра не е ясно кой е анализирал договорите и какво е изпълнено. 

"Защо още преди да е направено каквото и да е по тия договори, те се изпращат на прокурор. То е ясно, че докато начело е Гешев и неговата кохорта, нищо няма да стане. Защо вие не изстискате максимално тия, които са получили средствата? Там са платени 1.5 милиарда авансово и доколкото разбирам няма изпълнение за 200 милиона. Знае ли се къде са 1.3 милиарда? Фирмите, получили парите, разполагат ли с тях? Защо не е поискано да издадат гаранции за тези средства? Добре, ясно е, че е направено престъпление от Борисов и Пеевски, бившите шефове на "Автомагистрали", зам.-министри, единият от които се возеше като тюфлек на задната седалка на Борисов и т.н. – те трябва да бъдат съдени, но дотогава да се гарантира по някакъв начин държавния интерес. Това не го виждам”, коментира още Василев. 

Банкерът коментира още, че има големи проблеми в сферата на енергетиката и липсващия договор за изграждането на "Турски поток”. Според Василев по този проект са откраднати 1.5 милиарда, с които най-вероятно са разплатени взаимоотношенията, които Делян Пеевски е поемал пред руснаците за спирането на "Южен поток”. 

"Там са похарчени доста пари. Със 100 млн. евро е купена една 4 декара площадка в една гора до Варна, знаете, че бяха докарани и много тръби, лежащи в пристанището на Домусчиеви дълги години. Моята информация е, че те са били изкупувани на двойни от пазарните цени, за да могат да бъдат компенсирани руснаците. И в крайна сметка за чия сметка? На "Булгартрансгаз". На държавната фирма, която в момента според мен е в технически фалит. С близо до 3 милиарда задължения компанията няма как да ги обслужва тия задължения”, коментира още Василев.

Спас Русев е номинето на Пеевски и Борисов. Това го заявявам съвсем убедено. Тук ще кажа и една новост – в няколко европейски държави текат разследвания за структури, които са били номинални на Пеевски във връзка с неговото номиниране по "Магнитски”. Така че очаквам тези разследвания да стигнат докрай и недоказани неща, които витаят в общественото пространство, да намерят своят отговор и писмени доказателства. Тогава ще бъде разбулена тайната кой кой е, какви структури са използвани, от кои държави, какви фондации, какви компании за гигантското пране на пари. Гигантско пране на пари с произход корупция и рекет, по отношение на бизнесите, които са завладели, включително и приходите от кражбата на активи на КТБ, включително и "Виваком”. Мястото на Спас Русев в надзорния съвет на "Виваком” е само потвърждение, че нещо с тази сделка не е наред. Не ми е познато в световната практика бившият собственик да стои в надзорния съвет. Това е меко казано доказателство, че нещо друго стои отзад”, посочи Василев.

По думите му собственик на "Виваком” не е "Юнайтед груп”, а люксембургска компания, която включва фондове, които са под контрола на Би Си Партнърс - акционер в "Юнайтед груп - Холандия”, респективно Сърбия. Според банкера там мъглата се сгъстява. Цялата покупка на "Виваком” е станала с кредит, което не е нормална практика на финансовите пазари. 

"За да бъдат записани тези облигации на международните пазари, очевидно някой е трябвало да направи тези кредитори да се чувстват комфортно. Не можеш да купиш дълговете на една компания за 1.05 милиарда с падеж шест години, след като знаеш, че тая компания има годишна печалба не повече от 60 млн. евро. Кой ще ти изплати облигациите на падежа? Тия 60 млн. евро са достатъчни само за лихвата за този период. Очевидно някой ги е направил комфортни тия кредитори. Това става по един-единствен начин – или чрез залог на парични средства някъде, или чрез издаване на гаранции от кредитни институции, че тази облигация ще бъде покрита или изкупена на падежа”, обясни още Василев. 

В купуването на Нова телевизия пък според банкера активна роля играе Красимир Гергов. 

"На мен ми се струва, че пак става въпрос за класическа схема, при която едни пари, които по някакъв начин са откраднати от България, са излезли и пак са влезли”, смята Василев.

Банкерът е убеден, че покупката на Канал 3 от Кирил Домусчиев е станала на много висока цена и част от сумата е нова легитимация на пари за Пеевски. Покупката на "Монитор”, "Телеграф” и "Юропост” Василев определи като "самоубийство.

"Смешно е - някои казват, че американците са му взели медиите. Какво са му взели, като политиката на тия парцали и до ден-днешен е същата. Аз не съм видял промяна на политиката нито в Нова, нито във вестниците. Очевидно тази теория издиша. Доколко Пеевски е успял да се скрие – той никъде не се е показвал... Важно е да бъдат разследвани неговите номинални лица. В България са ясни кои са те, в Емиратите са ясни, в Швейцария, в Австрия са ясни кои са те”, коментира още Василев. 

"Всички доходи на "Авиора" са или от "Булгартабак", или от Пеевски директно. Ми че какво по-далеч от свързано лице е той. Има още едно лице, много важна брънка в неговите корупционни операции. Иван Мирински се казва той. Той стои в редица неща, включително в тол системата… Той също трябва да бъде разследван. Бившият шеф на "Булгартабак" Венцислав Чолаков също трябва да бъде разследван, защото той е посоченото лице във фондациите, които са регистрирани в Западна Европа за придобиване на "Булгартабак”. Истината е, че втората насока да се изчегъртат е като им се спрат приходите, защото те други приходи освен корупция и кражби за сметка на държавния бюджет нямат”, смята Василев.

По думите му няма развитие на никакъв бизнес. "Булгартабак” е била ликвидирана за пет години, а Иван Гешев удобно е пропуснал приватизацията, въпреки заявката да разследва всички сделки. По думите на банкера това е единственото най-логично нещо. 

""Булгартабак" трябваше да бъде запазено за десет години, а той го ликвидира на петата или шестата, в задължителния срок за съществуване. "Техномаркет" също е източен, "Лафка" го фалира…  Какво е при него? При него е само рекет и корупция. Това са доходите на Пеевски. И аз очаквам НАП да започне да разследва”, обясни още Василев.

 

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.