Обвиненията, с които Гешев се фукаше, се пукат като балони! Къде се е покрил главният прокурор?

Липсата му е ясно доказателство, че медиите са дирижирани, акциите му – също. Всичко е пропаганда и пиар. Показват го да плаши с каскета, после го прибират предизборно

по статията работи: iNews.bg | 22.01.2021 | 15:00
Обвиненията, с които Гешев се фукаше, се пукат като балони! Къде се е покрил главният прокурор?
ПРБ
Повече за:

В медиите се забелязва липсата на една шумна атракция. Няма го шоуто на главния прокурор Иван Гешев. Всяка негова крачка беше следена от телевизии. Как обикаля по селата да съчувства на стари хора, жертва на крадци, и да дава 50 лева на някой дядо, като на просяк. Как събира прокурори на съвещание в резиденция Бояна и излиза на трибуната пред тях да говори, съпроводен от двама бодигарда. Да се изказва важно как е обвинил Бобокови, как е задържал други за страшни престъпления.

Само че обвиненията му започнаха да се пукат като балони.

Софийският районен съд обяви ареста за 24 часа на бизнесмена Пламен Бобоков през юли за немотивиран, незаконосъобразен, в нарушение на европейските норми за правата на човека.

Неотдавна друго шумно обвинение на прокуратурата отпадна в съда – срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. На нея поискаха 20 000 лева гаранция за всяване на страх, защото казала в интервю, че ще има недостиг на лекарства. Съдът отхвърли и тези обвинения като несъстоятелни и отмени гаранцията. Прокуратурата тогава поиска да я глобят и съчинява ново обвинение.

А някой да помни шумните обвинения срещу шефа на компютърната фирма, чийто служител източи данни от НАП?

 "Киберрекет и кибертероризъм"

– така обяви лично Гешев. Само че в Наказателния кодекс няма такова престъпление. Както и да е. Там уж щели да хакнат пръскачките на тревата пред парламента и т. н. фантасмагории. Съдът пусна от ареста обвинения шеф на фирмата, а прокурорите започнаха срещу него разследване по още едно обвинение – ръководител на организирана престъпна група. И тишина. Няма внесено обвинение. Защото внесат ли го, веднага ще падне в съда.

На делото за ареста на Бобоков се разбира, че прокуратура и полиция са извършили непредвидени в закона непроцесуални съгласувания. В същия ден екип от следователи, прокурори и служители от бюрото по защита към главния прокурор влязоха в президентството, а акцията стана повод за продължили над 100 дни граждански протести. Тогава при акцията бяха задържани Бобоков и Пламен Узунов, а по друго разследване – съветникът на президента Илия Милушев. В края на миналата година съдът обяви и задържането за 24 часа на Милушев за незаконно.

Заповедта за арест на Бобоков е издaдeнa oт млaдши paзyзнaвaч Xpиcтo Бeчeв oт CДBP, се разбира в съдебното заседание. Кой знае защо той не се е явил по делото. Разбира се само, че от прокуратурата са му наредили устно. Заповедта няма основания, а е чиста репресия. Когато съдът я отменя, от прокуратурата се опитват да обосноват задържането с това, че срещу Бобоков се води и друго разследване – за внос на опасни отпадъци. Това е друг балон на обвинението. Фирмите на братя Бобокови внасят стари акумулатори, от които се извлича металът и се произвеждат нови акумулатори. Не става дума за горене на боклук, каквито кадри пуснаха услужливо в подкрепа на пропагандата на прокуратурата някои телевизии. И всеки може да прецени, дали ако си собственик на група фирма, всяка от които си има управители, може да ти лепнат обвинение за внос на боклуци. Най-напред – дали въобще има закононарушение.

След като двамата братя дадоха интервю в Би Ти Ви с доста силни изказвания срещу властите и прокуратурата, веднага лепнаха на Пламен Бобоков още едно обвинение – в къщата му при обиск намерили едно табло със средновековни връхчета на стрели. Стойността им е никаква. Такива се продавах по левче, даже и по две за левче на някогашните нумизматични и антикварни сбирки из България, каквито вече не се провеждат, откак се възцари милиционерският режим на Борисов.

За тези няколко десетки железни върхове на стрели, които пряко сили може да струват 500 лева, прокуратурата иска конфискация на половината имущество на обвиняемия, 7 години затвор и парична глоба.

На широката публика може да не е известно, но братя Бобокови са собственици на най-голямата монетна сбирка в България. Изкупували са години наред монети от нумизмати, всичко е законно, описано, регистрирано, за куратор на сбирката е назначен пенсиониран бивш шеф на музей, братятя са купили рушаща се сграда паметник на културата и са я реставрирали за частен нумизматичен музей, с изложбена зала и за гостуващи сбирки.

Сбирката на Бобокови е предизвикала милиционерския режим още преди години да направи голямо разследване, за което са похарчили към 400 хил. лева за подслушване, вещи лица и др. Обвинени са 19 души за опит да изнесат монети, процесите се точат 3 години и завършват с оправдаване, защото Бобокови купуват, а не изнасят и не продават. И монетите им са описани в книги и монографии. Сега прокуратурата се пробва пак. Сега малко стрелички.

В ареста продължават да седят Миню Стайков, Николай Банев – повече от две години. Ветко Арабаджиев излезе под домашен арест преди нова година, след като се разболя от коронавирус. И по техните дела може да се разказва с подробности за гафове и съчинени обвинения. Нали са одиозни богаташи, дай да ги държим в ареста, да се плашат останалите. Няма правозащитни организации, които да се застъпят за тях, няма десни партии, които да защитят частния бизнес. Гешев осигурява зрелища за народа. Досега не са представени сериозни доказателства за техни престъпления, освен репортажи от обиските на имотите им, в които се виждат пари и лукс.

Най-едрата риба, на която Гешев посегна

– Васил Божков – избяга, защото е бил наясно, че досега щеше да седи в ареста и на всеки 8 месеца да му вадят ново обвинение, за да не излезе оттам (законът не позволява предварителен арест повече от 8 месеца без внесено обвинение в съда, затова им вадят едно по едно, да ги държат дълго зад решетките и без съд). На Божков, понеже беше избягал и започна да прави разкрития през социалните мрежи, за кратък срок му насъбраха почти 20 обвинения. Дано в съда издържат поне 2. Основното срещу него е, че притежава богата колекция от антики, които представят като престъпление още преди да са доказали дали са придобити със закононарушение. И това ще се провали шумно, защото най-ценното е собственост на фондация, която има официално разрешение от Министерство на културата да направи музей. Останалите неща от колекцията са описани и за тях са подадени документи за регистрация в министерството, дано прокуратурата докаже нещо нередно в произхода им, за да ги конфискува. Но дали ще ги видим повече. Обвиненията за убийство – дано и за това докажат нещо, че иначе той ще се измъкне. Съдът вече отменя санкциите срещу лотариите му.

Но има неща за Божков, които сам си е признал, а няма развитие по тях. Той призна тежко престъпление – дал над 60 млн. лева подкупи по искане на Борисов и Горанов, за да променят закона в удобен за неговите лотарии вид. Тази промяна е факт. Той представи и някои доказателства и свидетелства за плащани суми. В това направление гешевтурата няма нито един арест и следствени действия.

Проблемът е, че прокуратурата поставя всички задържани под един общ знаменател – престъпници. Дали има доказателства, за кого, ще се разбере след години.

Разследването за чекмеджето на Борисов, обаче, и скандалните му записи приключи бързо и там нищо нередно нямало, не задълбочиха. Да беше някой от горните изредени богаташи, щяха да го разкатаят от разследване. На Атанас Бобоков му намериха листче, на което е преписал имена и суми от книгата "Най-богатите българи" и това го раздадоха на медиите и пришиха като разкритие за страшни далавери.

Няколко дела срещу прокурорския произвол вече са в Страсбург, и няма да са единствените.

И къде е сега Гешев да обяснява? Няма ли да го попита някоя телевизия?

Липсата му е ясно доказателство, че медиите са дирижирани, акциите му – също. Всичко е пропаганда и пиар. Показват го да плаши с каскета, после го прибират предизборно.

Иван Бакалов


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.