Опозицията иска от Митов остра реакция срещу Скопие заради Каймакчалан

Македония иска да влиза в ЕС и НАТО, да не забравят, че това зависи и от България, припомнят Реформаторите и БДЦ

по статията работи: iNews.bg | 24.09.2016 | 13:35
Опозицията иска от Митов остра реакция срещу Скопие заради Каймакчалан
Facebook

Бруталният акт на македонския журналист Миленко Неделковски, който разруши паметната плоча на българските войници на връх Каймакчалан, обедини опозицията. Поне по отношение на реакцията, която трябва да предприеме българското Министерство на външните работи. Почти в един глас отделни партии и депутати призоваха външният ни министър Даниел Митов да реагира моментално и остро срещу вандалския акт и поругаването на паметта на загиналите българи.

От БСП и БДЦ почти едновременно отправиха запитване към външният ни министър каква ще е реакцията на държавата ни за поругаването на паметника. Социалистите внасят питане и в Народното събрание към Даниел Митов, който трябва да бъде привикан да даде отговор. "Г-н Министър, каква ще бъде реакцията на българската държава на този позорящ националното ни достойнство акт и ще бъде ли наложена забрана на лицето, поругало паметника, да посещава България?”, е въпросът, който депутатът от "БСП Лява България” ще внесе в парламента.

Народният представител посочва, че демонстративно се поругават символи и паметници, свързани с българската история и национално достойнство. "Съгласно информация от снимки, достъпни в интернет пространството, както и от множество публикации в различни медии, на националния празник на Република България - 22 септември 2016 г., гражданин, представящ се в социалните мрежи като Миленко Неделковски – журналист от Р. Македония, си е позволил по груб и недостоен начин да оскърби паметта на хиляди български войници, загинали в боевете на връх Каймакчалан през Първата световна война. Видно от качените снимки и публикувания коментар, лицето руши паметна плоча, и обижда по недопустим начин нейните автори и адресати”, се уточнява в питането към министъра.

Зафиров обяснява също, че след лавината от възмутени коментари в социалната мрежа, същият обявява и своеобразен "търг” за инструмента, с който е извършил своето срамно деяние! "Всичко това се случва на същото място, където само преди няколко дни, официална делегация от български народни представители, служители на Министерството на отбраната, офицери и генерали от българската и гръцката армии, в присъствието на гвардейска рота, почетоха паметта на геройски загиналите войници. А с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с разрешение на Негово Високопреосвещенство Флоринския митрополит Теоклит, в чийто диоцез се намира върха, Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий, предстоятел на българския храм "Св. Иван Рилски" в Атина, отслужи заупокойна молитва”, посочва също Атанас Зафиров.

Разрушаването на паметника на Каймакчалан предизвика острата реакция и на депутата от БДЦ Росен Петров. Той призова Министерството на външните работи да извика веднага посланика на Македония да даде обяснения какво ще предприеме западната ни съседка след безобразния акт на вандализъм с унищожаването на българска паметната. "Македония трябва да има ясна позиция, осъжда или не осъжда този акт. България винаги е била добър съсед на Македония. Тя първа признава македонската държава и така я спаси от окупацията на трета югославска армия. Ние оказахме и огромна военно-техническа помощ на Македония по време на конфликта с албанците”, припомня Петров.  

"В замяна получаваме подигравки, постоянни антибългарски провокации в медиите им, а сега и този вандалски акт на връх Денят на Независимостта на България.  Ако Македония продължава така, аз смятам че тя трябва да види европейския съюз през крив макарон”, категоричен е говорителят на БДЦ.

В малко по-различен аспект реагира и кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков. "Появи се поредният македонистки гамен, този път поругал паметта на българските герои от Каймакчалан. Сигурно бързо ще възстановим паметната плоча и ще пуснем някоя дипломатическа нота, но истинският проблем е, че продължаваме да берем отровни плодове от безродната, антинационална политика на комунистическата партия". Това написа в профила си във Facebookпо повод позорния акт. В поста си кандидат-президентът на Реформаторите допълва, че през 1944-1948 г. стотици хиляди българи от Пиринския край са "македонизирани" против волята си, хора са били измъчвани и избивани от съветските еничари. "Чувал съм бабите и дядовците си, светла им памет, да шепнат за тези времена. И ако Тито и Сталин случайно не се бяха скарали, днес като нищо щяхме да укрепваме българо-македонската граница по билата на Рила и Родопите. Може би някога българите от Македония ще се върнат в лоното на българската нация, но преди това трябва самите ние да оставим в пренебрежимо малцинство феновете на сталинския Коминтерн и съвременните му издънки. И да изкореним корумпираната схема за даване на българско гражданство, толкова любима на нашите "патриоти", пише Трайков. По-късно пред журналисти Трайков допълни, че грозните удари срещу миналото са предназначени за настоящето днес. "Говорим за страни, които търсят членство в ЕС или НАТО и ЕС и зависят от волята ни. Напомням това на министър-председателя Бойко Борисов за следващата му среща, когато говори с държавните ръководители на западните ни съседи”, каза Трайков.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите 13-сериен...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /31 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.