Орешарски: Не съм избран, за да побеждавам, а за да работя

"Освободихме страната от страха. Това е най-важното. А и един познат ми каза: "Вече позабравихме израза: "Това не е за телефона"

по статията работи: Кремена Бедерева | 18.01.2014 | 18:16

Моята професионална автобиография предполага коментари върху числа и те са доста сухички.

Така се пошегува премиерът Пламен Орешарски по Нова телевизия пред Сашо Диков в рубриката му "Стажантът среща министър-председателя", който започна с това, че Орешарски е сух и не прави шеги.

"Аз не съм избран тука, за да побеждавам, когото и да било, а за да работя за един по-добър стандарт, за една по-добра държава, ако щете. Ясно ми е, че управляващите в една страна нямат пълна подкрепа, но това не бива да пречи да се работи за общото благо", започна министър-председателят.

Премиерът уточни, че гледа на тези, които протестират като на хора, които просто не са съгласни, а "не като врагове, те са част от нас, но всички сме различни." Според него общото, което ни обединява, е повече от различията.

По думите му, откакто той е премиер, е направено много, като например, върнато е ДДС-то, освен това са разплатени голяма част от задълженията. Подобрихме доста нормативната рамка и направихме предложения в парламента. Премиерът се похвали с една по-добра бизнес среда.

"Освободихме страната от страха. Това е най-важното. А и един познат ми каза: "Вече позабравихме израза: "Това не е за телефона", отчете още Орешарски.

Премиерът продължи с темата АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

"Все още не е финализиран търга за "Южен поток", но оринтировачката цена е около 3,5 млрд. евро", каза премиерът. "Аз не съм запознат, гледам съм само документи какво е включвал в началния си стадий, но не съм в течение в развитието му в годините. Това, което идва - увеличението на сумата, е заради строително-монтажните работи", отговори Орешарски за разликата от 400 млн. лв. в сумата, която се е увеличила за 3 месеца, според Сашо Диков.

Лихвата от 8% е била намалена до 4,5%, уточни Орешарски, като заяви, че тръбата ще се експлоатира съобразно българското законодателство. Премиерът бе категоричен, че всичко, което е договорено до момента по проекта "Южен поток", е ясно и няма тайни относно таксите и др. Той се зачуди как така у нас непрекъснато се водят уникални дебати и защо хората у нас дебатират дали минаването на един газопровод през страната ще носи печалба или не, приположение че не влагаме нищо.

Пламен Орешарски коментира изказванията на началника на отдел "Емисии" в Министерството на финансите. Във Виена Дамян Стайков обяви, че управляващите имат намерение да емитират нов дълг от 4,4 млрд. лв., като по-голямата част от него – 3 млрд. лв., ще е пласиран на външните капиталови пазари.

В медиите се говори, че той се е изпуснал и самият финансов министър е бил изненадан от думите му. "Въобще не се е изпуснал и не трябва да се изпуска", поясни Орешарски. Той обясни, че това е нормален процес на управление на дълга. Общият държавен дълг в края на година е намалял до 14,1 млрд. лв. "Да намалим пенсиите, за да изплащаме заемите – това ли предлагате", обърна се той към Диков.

По отношение на студентските протести, премиерът припомни, че той самият е академичен преподавател и няма комплекси да влезе в университет. Така той отговори на критиките, че не е отишъл да се срещне с окупаторите на СУ.

"За цялото време аз не чух искания, които бях готов да обсъдя, дори ги поканих в този кабинет", припомни той. За Орешарски трудните моменти се измерват не само и единствено с нестабилната политическа обстановка. По думите му в много сектори е необходима реформа или подобрение в самата реформа.

Министър-председателят отправи съвет към тютюнопроизводителите, които продължават да протестират. "Най-добрият механизъм е кооперации на производителите да застанат и да говорят с големите изкупвачи", препоръча той, но допълни, че не е нормално да има минимална изкупна цена.

Пламен Орешарски призна, че не всички решение на МС са перфектни, но увери, че никога не му се е налагало да взема решения, с които той самият не е съгласен.

Той се възмути от твърденията на Диков, че VII блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се строи без търг. "Кой ви е казал, че ще строим VII блок без търг?", запита изненадан той, като увери, че ще има конкурс за избор на изпълнител. В случая с избора на американската компания "Уестингхаус", които ще изработят технологията, той обясни, че практиките при избора на технологии са такива.

Премиерът изрично подчерта, че ще се водят разговори с "Уестингхаус" и ако тя не удовлетвори българските изисквания, отношенията могат да се прекратят.

"С нищо не се обвързваме, ние все още нищо не сме избрали", категоричен бе той.

Що се отнася до замразения проект на АЕЦ "Белене", премиерът подчерта, че не желае да коментира темата, защото делото за проекта се гледа в арбитраж.

"Затова не е рестартиран и не е препоръчително за интересите на българските граждани да разсъждаваме прекалено много публично по тази тема", увери той.

"Аз съм бил в шест български правителство, това е седмото и всеки, който отваря темата за откритостта и прозрачността, би загубил този дебат." Така премиерът коментира изказването на президента Георги Първанов, че в БСП няма прозрачност.

"Нито един не ми е наложен отвън, всички съм приел аз. Няколко предварителни номинации се отказахме от тях." Така Орешарски отговори на нападките на Сашо Диков, че в началото бъркаше имената на министрите си, визирайки Цветлин Йовчев.

Запитан за Делян Пеевски, Орешарски отговори: "Г-н Пеевски е депутат от ДПС. Познавам го. Познавам и г-н Цветан Василев от 90-те години на миналия век. Срещал съм се много пъти с него, и в предния мандат. При всички случаи един път преди няколко месеца. Имам други хора, с които си говоря много по-регулярно. С Пеевски също съм си говорил."

Орешарски разказа, че е говорил с Делян Пеевски преди да го номирина за шеф на ДАНС, като отговори отрицателно на въпроса дали Пеевски е обещавал да вкара в ареста Цветан Цветанов. "Такова нещо не сме коментирали", каза премиерът. Запитан за пореден път кой предложи Пеевски, Орешарски отговори отново: "Политическо решение".

В края на разговора Пламен Орешарски и Сашо Диков завършиха с вицове. Диков разказа един за премиера и много настояваше същото да направи и той, но Орешарски не се предаде, като се измъкна, че не е бил подготвен предварително за това, че да си избере от многото вицове, които има за него.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 iliya Iliev 19.01.2014 | 10:06
"V",като "VUGAR" -http://www.fide.com/.../7673-vugar-gashimov-condolences.html

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.