Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство НА ЖИВО

В дневния ред на днешното заседание са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на редовно правителство

по статията работи: iNews.bg | 06.06.2023 | 14:00
Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство НА ЖИВО
Фейсбук
Повече за:

Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство, излъчено с втория мандат от "Продължаваме промяната – Демократична България".

В дневния ред на днешното заседание са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на редовно правителство.

В началото на заседанието се регистрираха 235 депутати.

Кандидатурите на ротационните премиери представи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Николай Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите започнат да работят заедно, за да изведат България напред".

"Големият талант се вижда и в състава на министрите. Ако в парламента дадем по-дълъг живот на това правителство, България може да бъде трансформирана. България може да бъде в Шенген, България може да има бюджет с дефицит под 3 процента, без да се пести от пенсии и без да се вдигат данъците", каза още Петков.

Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство, заяви на свой ред от парламентарната трибуна кандидатът за премиер Николай Денков.

Представяйки състава на проектокабинета, той се ангажира, ако бъде избрано, правителството да внесе бюджет с три процента дефицит, да изпълни ангажиментите си от международната програма, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна координация с Народното събрание за реализиране на законодателната програма, в т.ч. и промени в Конституцията.

След това думата взе Николай Дренчев от "Възраждане", който обяви, че парламентарната група на партията няма да подкрепи правителството. "Познаваме лицето, което ни предлагат за министър-председател днес от три правителства, в които беше министър на образованието. Можем да съдим за него по работа му, коментира депутатът, според когото образователното министерство се е превърнало тогава в "печатница на документи с невярно съдържание".

***

Дотук се стигна след като акад. Николай Денков връчи преди ден на президента папка с изпълнен втори мандат, заявявайки, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, "за да знаят хората, че кабинетът, НС и президентската институция работят заедно в тяхна полза".

За пръв път България ще има кабинет с ротационен премиер – първите 9 месеца това ще е Денков, вторите 9 месеца на стола ще седне Мария Габриел, предложена от коалицията ГЕРБ-СДС, която с ПП-ДБ постигна съгласие за управленската формула на страната и приоритетите.

Те са следните:

1. Приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане;

2. Прозрачна и отговорна администрация – осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка; отваряне и споделяне на данните в и от публичния сектор;

3. Гарантиране на ефективни и висококачествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са леснодостъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж;

4. Ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента;

5. Изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации;

6. Създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти;

7. Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си точно, добросъвестно безпристрастно и политически неутрално в съответствие със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развитие и реализация. Гарантираме, че назначаването на всяка длъжност в държавната администрация ще се извършва чрез конкуренция основана на професионални качества, обективни критерии и процедурни правила.

Основните предизвикателства пред новото редовно управление ще бъдат влизането на страната в Шенген и Еврозоната, като първата цел може да бъде постигната още до края на тази година.

Избирането на кабинета "Денков-Габриел" ще сложи край на двете служебни правителства на Гълъб Донев, които управляват страната ни от 2 август 2022 до 3 февруари 2023 и от 3 февруари до момента.

Съставът на кабинета "Денков-Габриел":

Министър-председател - Николай Денков Денков

Заместник министър-председател и министър на външните работи – Мария Иванова Габриел;

Министър на финансите - Асен Васков Василев;

Министър на вътрешните работи - Калин Георгиев Стоянов;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Иванов Цеков;

Министър на труда и социалната политика - Иванка Николова Шалапатова;

Министър на отбраната - Тодор Димитров Тагарев;

Министър на правосъдието – Атанас Владиславов Славов;

Министър на образованието и науката - Галин Борисов Цоков;

Министър на здравеопазването - Христо Русков Хинков;

Министър на културата - Кръстю Цончев Кръстев;

Министър на околната среда и водите и Председател на консултативния съвет за европейската зелена сделка - Юлиан Георгиев Попов;

Министър на земеделието и храните - Кирил Маринов Вътев;

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Йорданов Гвоздейков;

Министър на икономиката и индустрията - Богдан Валериев Богданов;

Министър на иновации и растежа - Милена Иванова Стойчева;

Министър на енергетиката - Румен Събев Радев;

Министър на електронното управление - Александър Илиев Йоловски;

Министър на туризма - Зарица Георгиева Динкова;

Министър на младежта и спорта - Димитър Владимиров Илиев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.