Пеевски призна КОЙ го предложил за шеф на ДАНС

Моята кандидатура бе подкрепена от премиера и от лидерите на БСП и ДПС, призна депутатът

по статията работи: iNews.bg | 26.07.2014 | 10:37

Оставката на правителството е подадена и приета. Премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви, че все още е рано да каже кой е прдложил депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Този отговор обаче даде самият Пеевски.

"Аз ще започна оттам, че не встъпих като председател на ДАНС, след като видях реакцията на хората. Постът не беше моя самоцел. Мислех, че мога да помогна на държавата си в ДАНС. А кой ме предложи? Моята кандидатура бе подкрепена от министър-председателя, от лидерите на двете партии, които стояха зад правителството. И това се видя при гласуването в парламента", каза в интервю за в. "24 часа" Делян Пеевски.

На въпроса дали лидерите на двете партии мандатоносителят БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, и Пламен Орешарски са направили този избор, Пеевски бе категоричен: "Да".

Той коментира и задкулисието в политикиата, което изкара хиляди хора на протести през последните 25 години.

"Преди 25 години казвате... А сеща ли се някой, че аз съм бил 8-годишно дете? Бил съм непълнолетен в периода 1997 - 1999 година, когато се извърши мащабната приватизация. Именно тогава се образуваха икономическите кръгове, които днес наричаме "задкулисие" - разбира се, заради справедливото усещане на българските граждани, че приватизацията не бе съвсем почтена. Къде са тези играчи сега? С тях никой не се занимава. Истинското "задкулисие" се скри на топло зад корпулентната ми фигура. Не разбирам защо аз трябва да бъда сатанизиран? Заради възрастта си нямам участие в този 25-годишен период. Да, България има системни проблеми, за които трябва да се говори в конкретиката и пълнотата им. Персонализирането е обидно и несъстоятелно", коментира депутатът от ДПС.

По думите му ролята на супервлиятелен човек му била отредена от медиите в България.

"И според мене е силно преувеличена. И това помогна на много хора да оправдават назначения и вземане на неудачни решения с мене. Вярно е, че моята фигура позволява зад нея да се скрият доста хора, но аз знам какво правя и не се срамувам от него. Ако моят грях е, че съм по-едър като 1/3 от българите, приемам вината, че не мога да се справя с този проблем", каза Пеевски.

Той посочи, че загубата на доверието в политиците вероятно идва точно от това, че не са успели да го оправдаят.

"Българите искат да живеят по-добре, в сигурна държава, да има предсказуемост. Политическата класа очевидно не може да се справи или няма воля да се справи с решаването на социалните проблеми", посочи депутатът.

Той коментира какви са връзките му с Цветан Василев, с Николай Бареков и с други лица.
"С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците "Телеграф" и "Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК "Родина", където имахме идея да построим бизнесцентрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижи имоти. Моята майка го консултираше при покупката на TV7. Николай Бареков познавам от много години, но в момента не поддържам никакви контакти", разказа Делян Пеевски.

"Ние с Цветан обсъждахме заедно много неща през тези години. Започнахме обаче да се разминаваме за пътя, по който трябва да вървим. За себе си аз избрах да остана политик и да бъда с моята партия ДПС. Цветан смяташе, че има сили да управлява държавата, защото като много българи не одобряваше управлението през последните години на различни политически сили - леви, десни, царисти. Според него държавата имаше нужда от нови политически проекти. Ето тук се разминахме. Аз дори бях прекратил своите контакти с Цветан, когато разбрах от охраната ми, че хора, представящи се от негово име, искат да заплатят сериозни суми, за да бъда проследяван. Не го попитах защо, защото нямахме комуникации. От охраната ми предупредиха правоохранителните органи. Останалото го знаете", каза Делян Пеевски.

"Семейството ми има кредити и ги обслужва редовно. Не съм участвал по никакъв начин в управлението, нито в собствеността", каза още депутатът.

Той подчерта, че няма и банкерски амбиции.

Пеевски даде оценка и на правителството на Пламен Орешарски.

"Това беше експертното правителство на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС", каза депутатът.

Той посочи защо се е кандидатирал за евродепутат и защо се е отказал.

"Това беше много важен тест за мене. Видях, че има хора, които ме подкрепят, те два пъти са ме избирали за народен представител и веднъж за евродепутат. Видях, че е по-важно да остана в България. А по-важно за България беше, че човекът, който ме замества като евродепутат - Искра Михайлова, е доказан експерт. Тя стана и първата българка, шеф на една от най-важните комисии в Европарламента - тази за регионално развитие. Дали пак ще стана депутат, зависи от местните структури, които номинират", каза Пеевски и коментира защо не ходи в парламента.

"Приемам критиката, че не ме виждате в парламента. Аз много пътувам в районите, където съм избиран, и много помагам на тези райони".

Пеевски посочи и какви са личните му отношения със Сергей Станишев, Лютви Местан и Бойко Борисов.
"В момента нямам отношения със Сергей Станишев и Бойко Борисов. С лидера на БСП съм имал контакти като коалиционен партньор и член на неговото правителство - бях зам.-министър. По времето на премиера Борисов сме имали срещи по теми, свързани с регионите, в които ДПС има подкрепа. Сега нямам контакт с него. Лютви Местан е моят партиен лидер. Виж, с него общувам редовно", посочи депутатът и коментира какви са отношенията му с депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов: "Не сме се крили. Много се изписа и изговори по тази тема. За мене тя е приключила".
"Това, че ДПС и ГЕРБ си говорят по важни за България теми, не значи коалиция. Но че трябва всички политици да общуват, за да вървим напред, е факт. Охлаждане с БСП? Мисля, че те имат вътрешнопартиен проблем и колкото по-бързо го решат, толкова по-добре и за държавата", коментира Делян Пеевски това дали има "сближаване" между ГЕРБ и ДПС.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Радо Жеков 26.07.2014 | 11:55
Важното е да си вярва сам. Никой друг не му вярва, но това е без значение.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.