Пловдив вече е Европейска столица на културата 2019

Това е едно от най-големите творчески събития на Стария континент

по статията работи: iNews | 13.01.2019 | 09:09
Пловдив вече е Европейска столица на културата 2019
pixabay.com

Започва едно от най-големите творчески събития на Стария континент - Европейска столица на културата. Пловдив е първият български град, който печели престижната "титла". 

Спектакълът за откриването под надслов "Ние сме всички цветове" бе представен на специално изградената 30-метрова светлинна кула, предаде Нова тв. Тя осигуряваше видимост до 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана.

На сцената се качиха повече от 1500 артисти, сред които големите български музиканти Валя Балканска и Теодосий Спасов, много гайдари и кукери. Имаше и изпълнения на лазерна арфа.

Космическият глас на България за първи път изпя "Излел е Дельо хайдутин" под съпровода на духов оркестър. 

Теодосий Спасов изпълни авторски аранжимент на "Притури се планината" на фона на визуално представяне на историята на Пловдив.

На финала на шоуто небето над Пловдив озарих красиви фойерверки. В подножието на кулата се събраха хиляди зрители.

Днес е велик ден за Пловдив - даваме началото на културната година, която завинаги ще остане в историята на нашия град, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев. Година, през която Пловдив ще представлява България и ще бъде европейска столица на културата, подчерта той. Тотев добави, че в хилядолетната си история, най-старият жив град в Европа винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от люлката на българското Възраждане, до икономическото чудо на България, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си минало, настояще и бъдеще, каза още Иван Тотев. Град събрал в себе си различни етноси и религии. И днес тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към познанието, ние говорим на различни езици от различни държави, но ние говорим за това, което ни обединява - заедно, подчерта Тотев.

В приветствието си еврокомисарят Мария Габриел каза, че е горда, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа. И това е напълно заслужено, подчерта Габриел. По думите й Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и Европа. Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще, подчерта еврокомисарят. Тя добави, че Пловдив е истинско съкровище "с хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които заживяват по уникален начин в културните елементи на Балканския полуостров и цяла Европа". Именно тук, в Пловдив, разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за укрепването на нашата европейска идентичност, за създаване на чувството ни за обща принадлежност, за оформянето на утрешната Европа, каза още Габриел. Днес съм убедена, че именно Пловдив има призванието да надгради този успех като европейска столица на културата, да предаде от енергията и продължи да насърчава културното многообразие на Европа, допълни Мария Габриел.

На кмета Иван Тотев бяха връчени поздравителни адреси от името на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и от Европейската комисия. В Пловдив, да наблюдават на живо програмата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на НС Цвета Караянчева и над 500 официални лица, сред които гости от градовете европейски столици на културата, от Европейския парламент.

Спектакълът бе реализиран под ръководството на основателя на "Phase7" Свен Сьорен Байер, който изпълни задачата си и предостави на зрителите незабравимо преживяване от музика, светлини и фойерверки. Пространството на двата булеварда - "Цар Борис III Обединител" и "Мария Луиза", върху чиято пресечна точка се намира кулата-сцена, се превърна в място за празненство.

Отправна точка на едночасовото шоу бе разнообразието от етноси в Пловдив, град с 8 000-годишна история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. "РАЗНООБРАЗИЕ" и "НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ" бяха ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Програмата бе открита от Теодосий Спасов и закрита от Валя Балканска. Над 200 кукери от региона, с уникалните си и ритуални танци символично поставиха началото на годината и "изгониха злото". Млади актьори от Гимназията за сценични и екранни изкуства показаха театрални умения, а танцьори от емблематичния за Пловдив ансамбъл "Тракия" приеха предизвикателството и поставиха нова хореография в стил съвременен танц. Режисьорът Христо Намлиев бе включил 200 хориста от всички формациите на града и 20 гайдари, а студенти от АМТИИ изненадаха публиката с лазерни арфи.

Пловдив става Европейска столица на културата след 4-годишна подготовка. Той е първият български град, печелил надпреварата. Това, което предстои да видим през следващите месеци до края на годината, са 300 различни проекта и близо 500 събития.

Ще има изложби, инсталации, фолклорни мероприятия, рок концерти, опера, айляк парад, джаз, театър, детски събития, лятно кино в парка. Всичко това ще се случва не само в града под тепетата, но и в целия Южен Централен регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.