Празничната трапеза за Коледа и Нова година ще ни излезе по-евтино, ако се доверим на произведените в България продукти и по-конкретно родното месо. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Пред "Фокус" той обясни, че към момента няма съществена промяна в цените на основните хранителни продукти. Спрямо миналата година обаче по-евтино се продават месото и млечните продукти. Поради тази причина, заложим ли на българската продукция, празничната трапеза ще ни струва с около 10% по-изгодно от миналогодишната. В същото време обаче се отчита поскъпване при някои зеленчуци и плодове.
"Месата, маслото, кашкавалите, сирената, млечните продукти и яйцата са на едни нива, които са най-ниски за последния 6-годишен период. При плодовете и зеленчуците наблюдавахме много интересни тенденции през годината. Имахме повишение на основни плодове и зеленчуци в разгара на лятото, когато се очакваха ниски стойности, след което имаше понижение през есента, но от началото на декември се наблюдава възходяща тенденция при някои от тях", обясни Иванов.
Шефът на ДАСБТ каза още, че пазарът е балансиран и конкурентен и няма място за спекулации с цените. По думите му се отчита тенденция на по-голямо търсене и съответно - предлагане на български продукти, които са с много добро качество.