Президентът свиква КСНС, за да нищи еврофинансирането

Двете години от мандата му били особено големи предизвикателства

по статията работи: Ивелина Георгиева | 20.01.2014 | 11:47

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) през февруари по повод финансирането на проекти от ЕС и договора за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 г. Държавният глава и вицето му Маргарита Попова се отчетоха за втората година от встъпването им в длъжност в президентската институция.

Плевнелиев характеризира двете години от мандата си като особено големи предизвикателства и изброи всички тежки явления, съпътстващи работата му като президент. Сред тях той открои тежката, световна икономическа и финансова криза, налагането на разделение в обществото и силния миграционен натиск.

Президентът определи изминалата 2013 г. като година на зараждащото се гражданско общество и не пропусна да изброи вълната от протести и силното противопоставяне между политическите лидери.

Основният проблем, който трябва да преодолее обществото ни, е липсата на доверие, защото то затормозява работата на институциите и нарушава основни национални ценности, смята държавният глава.

"Важно е сега политиците да заработят за народа, не за себе си. Защото днес изглеждаме объркани, без авторитети, без обща кауза и цел. Изглеждаме разделени, с ниско самочувствие, а почти половината българи са в риск от бедност и социално изключване", възмути се Плевнелиев.

Относно строителството на газопровода "Южен поток" държавният глава заяви, че подкрепя проекта, стига той да е съобразен с изискванията на европейското законодателство и пазарните цени.

Държавният глава се опита да се измъкне по темата за такса ВЕИ като обвини управляващите, че не правят разлика между данък и такса.

"Сезирам Конституционния съд. Какво толкова правим, че министърът на енергетиката иска да инициира протести срещу държавния глава? Инициираме протести, когато държавният глава ползва конституционното си право? Каква държава сме? Докъде ще го докараме", оправда се Плевнелиев.

По думите му той бил застанал на страната на малките и средни производители на електроенергия от ВЕИ.

"Работим усилено за диверсификация на страната чрез строителството на газови интерконектори, како и концесия за добив на газ в Черноморския шелф на България", каза той.

Според него газовият интерконектор България – Гърция е стратегически важен за страната, защото осъществява връзката с връзката с Транадриатическия газопровод, по който ще тече газ от Азербайджан за Европа.

По думите му България е важен фактор за стабилизирането и европейското развитие на държавите от Западните Балкани. В тази връзка той подчерта, че се работи за добросъседство, европейско развитие и просперитет на Балканите.

Президентът се изкара оптимист относно бедността на нацията, като посочи, че бедността не е диагноза и не е присъда. "Това, че сме най-бедни в ЕС, не означава, че винаги ще е така. Двигателите на растежа са както знаем инвестициите, експортът и потреблението", каза той.

Въпреки всички публикации за принадлежността на Росен Плевнелиев към олигархически и монополни кръгове, той обвини именно тях за затрудненото функциониране на пазарната икономика, като посочи, че те са пречка пред инвестициите.

Плевнелиев реши да поучава политиците и им препоръча да не командват и кадруват съдебната система, и да заработят за народа, а не за себе си. "2013 г. беше годината на гражданската енергия. Тази енергия ще ни помогне да превърнем 2014 г. в година на отговорните решения", допълни президентът.

Той се опита да развенчае два мита, които според него са се наложили през 2013 г. – този, че България няма идеал, цел и посока, и това, че страната ни няма дългосрочна визия и план.

"Министерският съвет прие през месец декември 2012 г. Национална програма за развитие на "България 2020", като президентът изигра решаваща роля през първата година от мандата си, чрез множеството организирани съвети, дискусии и дебати за приемането на тази програма, по един националноотговорен и легитимен начин", каза Плевнелиев.

По време на отчета си, президентът засегна горещата тема от последните дни за скандала с подслушванията.

Той обясни, че много хора имат интерес да се говори за СРС-та, защото по този начин се изместват по-важните теми, като каквом се случва в администрацията, енергетиката, здравеопазването, политиката и демокрацията.

"За първи път допускаме в демократичната история в България едно не толкова демократично действие – да допуснем лидерите да се сблъскат един с друг, да изгорят всички мостове помежду си, да не могат да се гледат, да се чува от парламентарната трибуна, че единият заплашва другия. Нормално е да има сблъсък на идеи и политически идеи, не е нормално да има личностен сблъсък, който да прерасне във войни и конфликти”, коментира той.

Президентът прогнозира, че подобни сблъсъци ще се разразяват до идващите европейски избори през май.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 gergana dimova 20.01.2014 | 15:56
"Въпреки всички публикации за принадлежността на Росен Плевнелиев към олигархически и монополни кръгове, той обвини именно тях за затрудненото функциониране на пазарната икономика, като посочи, че те са пречка пред инвестициите" - о, не това вече е много нагло. Няма смисъл просто да заблуждава хората с подобни изказвания.
19 mariyna todorova 20.01.2014 | 15:31
Определено темата за разпределението на евросредствата е изключително интересна за повечето политици, но интересно какво общо има тя с националната сигурност?!?!
18 Алина Стефанова 20.01.2014 | 15:20
"Въпреки всички публикации за принадлежността на Росен Плевнелиев към олигархически и монополни кръгове, той обвини именно тях за затрудненото функциониране на пазарната икономика, като посочи, че те са пречка пред инвестициите." - Крадеца, вика дръжте крадеца, а?! Много удобно! Само, че всичко си пролича на последната среща в Китай, когато стана ясно, че Росен е поканил само приятелите си от КРИБ!
17 гражданската квота 20.01.2014 | 15:11
не мисля, че това е много правилен ход от негова страна и смятам, че трябва да си подаде оставката, защото само така ще можем да си изберем кадърен президент.
16 комара трайчо 20.01.2014 | 15:11
няма какво да се нищи и смятам, че е излишно да свиква такъв съвет. нека да направи нещо за държавата, вместо да се занимава с глупости.
15 тримилиона четиригодини 20.01.2014 | 15:10
това е най-слабия президент, който сме имали и смятам, че трябва да си подаде оставката час по-скоро, за да ни спаси от мъките.
14 мистър питкин 20.01.2014 | 15:09
президента просто трябва да си подаде оставката и това трябва да стане час по-скоро. това повече не може да продължава по този начин.
13 Практична домакиня 20.01.2014 | 15:06
"Президентът се изкара оптимист относно бедността на нацията, като посочи, че бедността не е диагноза и не е присъда. "Това, че сме най-бедни в ЕС, не означава, че винаги ще е така. Двигателите на растежа са както знаем инвестициите, експортът и потреблението", каза той. - Да, много хубаво звучи, ама това нали се сещате, че го слушаме от 25 години насам!?! Ние израстнахме с тези фалшиви обещания г-н преиздент и някак си вече не ни хващат!
12 Mitko Lalev 20.01.2014 | 14:56
Брей, този път е изненадващо пъргав при вземането на това рещение, интересното в случая е, че този път проблемът не е толкова належащ.
11 Никол Георгиева 20.01.2014 | 14:47
Никога, истината е никога, той не е за този пост, е знае какво трябва да прави и по какъв начин да обедини народът или поне да му говори, как не го е срам и оценки и критики да дава??
10 Една Българка 20.01.2014 | 14:38
" Сред тях той открои тежката, световна икономическа и финансова криза, налагането на разделение в обществото и силния миграционен натиск." - Този, който си позволи да дели нацията бяхте вие, г-н Президент. И никой друг.
9 Radina Arabadjieva 20.01.2014 | 14:20
че той кога успя да върши работа като президент,че е тръгнал и оценки да слага за тази си дейност? :Р
8 Mary Bloody 20.01.2014 | 13:46
Едва ли някой въобще е вярвал, че Росен Плевнелиев ще успее да изкара цели две години от мандата си и то с оглед на скандалите около него - имотите в Гърция, офшорките с Прокопиев, явното отстояване на интересите на определени бизнес кръгове... Като цяло обаче прогнозите за следващите три години не са особено оптимистични, особено като се има предвид, че рейтингът му се срина прецедентно, което показва огромната загуба на доверие в президентската иниституция. Може би това нямаше да е така, ако Плевнелиев бе спазил малко повече от обещанията си, които иначе си остават надлежно написани на страницата му.
7 mitko velev 20.01.2014 | 13:21
Този президент е най голямото недоразумение, което сме имали, по добре е да спре да се излага и да не дрънка глупости, защото стана за посмешище.
6 Marti Aleksieva 20.01.2014 | 12:52
Именно, на мен ми се струва, че той самият не се чува какво говори, няма ли кой да го запише и той да чуе какви глупости говори? Срам и позор е за цялата ни държава, където и да отиде постоянно ни излага.
5 Пламена Христова 20.01.2014 | 12:20
Да голямо предизвикателство бяха двете години за него, толкова много скандали имаше и все още има покрай него и кръговете към които принадлежи, не ми е ясно как може да се изказва, че той е бил обединител на нацията и работел за нейното добро. Не ми е ясно и до кога прокуратурата няма да предприема нищо срещу него и приятелите му, до кога тези хора ще ни управляват и ще си играят с нашите животи и бъдеще? Явно и там са си купили хора, за да може да не се повдигат обвинения и дела срещу тях.
4 трендафил въжарски 20.01.2014 | 12:09
пак само глупости дрънка
3 Jana Kirova 20.01.2014 | 11:56
Плевнелиев е този, който разединява нацията, а същевременно говори за обединяването и, този човек отново си противоречи в изказванията си, а действията му се отличават от думите му. Плевнелиев е народен предател и най-доброто нещо, което би могъл да направи за българския народ и държава е да си подаде оставката.
2 Petar Petrov 20.01.2014 | 11:54
Не мога да си обясня как президентът може да принадлежи към олигархични кръгове и същевременно да ги вини за положението у нас, това е крайно лицемерно от негова страна, разбирам желанието му да запази поста си, но не на такава цена, трябва да престане да лъже и ограбва българите, а да бъде честен с тях и да сложи край на олигархията, която властва у нас, посредством него.
1 Кристина Минкова 20.01.2014 | 11:52
Не само за него бяха предизвикателство,и за нас беше така...

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.