Промените в Конституцията минаха на първо четене с изненадващите 184 гласа „за“

Подкрепата от някои партии обаче е принципна (формална), истинската битка за съдебна реформа тепърва предстои

по статията работи: Ростислава Иванова | 23.09.2015 | 14:24

С неочаквано голяма подкрепа от 184 гласа "за" проектозаконът за изменение на Конституцията в частта чу за съдебната власт минаха на първо четене в Народното събрание. Очакваше се предлаганата реформа в съдебната власт с разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокуроро-следователска, да не бъде подкрепена или в най-добрия случай да събере не повече от 60 гласа, които поне да дадат някакъв шанс за съдебна реформа, за което призова по време на дебатите съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Проектът беше приет днес на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, Българския демократичен център,Атака и 4 независими. От парламентарната група на коалиционният партньор в управлението – АБВ, обявиха, че ще гласуват с "въздържал се", с изключение на председателя на проф. Борислав Борисов. Неговият положителен вот щял да е символичен знак в подкрепа на промените в Конституцията и готовност за участие на АБВ в по-нататъшното им подобряване.

Припомняме, че днес мнозинството в парламента подкрепи варианта на орязания консенсусен проект за конституционни промени. Непосредствено преди лятната ваканция на Народното събрание проектът най-накрая бе договорен след множеството срещи, инициирани от премиера Бойко Борисов между партийните лидери от управляващата коалиция и опозицията. Под документа през август се подписаха 180 народни представители.

Какво предвиждат промените в Конституцията?

Проектът се състои от четири точки, освен трите консенсусни, а именно: разделяне на ВСС на две колегии – съдебна и прокурорско-следователска; пряк избор на магистратската квота; и засилване на ролята на съдебния инспекторат. Четвъртата точка, за която парламентарните партии се споразумяха преди близо два месеца, пък бе ограничената форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. Тогава Радан Кънев определи орязания проект за промени като "исторически компромис”.

Конституционните промени предвиждат промяна в структурата и организацията на Висшия съдебен съвет предвижда разделяне на състава на ВСС на съдийска и прокурорска колегии; съдийската колегия се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 6 членове, избрани от общото събрание на съдиите, и 5 членове, избрани от Народното събрание; прокурорската колегия има 12 членове и включва главния прокурор, 4 членове, избрани от общото събрание на прокурорите, един член, избран от общото събрание на следователите, и 6 членове, избрани от Народното събрание. Със закон ще се определя реда за номиниране и процедурата по избор на членовете на колегиите. Колегиите самостоятелно ще осъществяват кадровите и организационните функции, а общите за цялата съдебна власт решенията ще се вземат от ВСС в пленарен състав.

За повишаване на ефективността на Инспектората към Висшия съдебен съвет ще стане чрез създаване на механизми за превенция на конфликта на интереси и неправомерно външно влияние в органите на съдебната власт. Това ще стане с разширяване на правомощията на Инспектората да прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, да проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, да прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, както и такива, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Предвижда се и Висшият адвокатски съвет да бъде включен в кръга на органите, които могат да сезират Конституционния съд, когато със закон се нарушават права и свободи на гражданите.

Срещу какви бъдещи промени някои партии подкрепиха проекта?

Днешната "победа" срещу противниците на промените в съдебната власт, е важна, но е само част от бъдещата голяма битка, която предстои, за приемането на окончателния законопроект. Причината е, че подкрепата от някои партии, определена като "принципна" на първо четене, е дадена с ясното условие, че няма да приемат част от предлаганите промени и на второ и трето четене те ще претърпят корекции. Това заявиха ясно и АБВ, и ДПС.

"Ние сме за конституционна реформа в първите два пункта на проекта, но сме против политическата квота да е равна на тази на професионалистите. Това води до влияние на политиците над професионалистите", обясниа председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов, цитиран от БТА.

От ДПС също смятат, че трябва да се гарантира превесът на магистратите и в колегията на прокурорите и следователите. Лидерът на движението Лютви Местан призова от името на групата, на второ и трето четене - без да се разширява обхвата на конституционното изменение с нови тяснопартийни виждания, ако се стъпи на постигнатото съгласие, така да се прецизират текстовете, че в най-спорния параграф да се прокламира категорично независимостта на съдебната власт, и по отношение на съда, и по отношение на прокуроратурата и следствието.

От "БСП лява България" пък бяха повече от категорични, че "твърдо не подкрепят" предлаганите конституционни промени. Според лидера на социалистите Михаил Миков промяната в Конституцията се прави от едно несигурно мнозинство. От "Атака" не участваха в дебатите, въпреки че гласуваха "за".

Аргументите "за" 

Конституционните промени ще поставят началото на правова държава, каквато през целия си 26-годишен преход България не е била, макар да е станала демократична и пазарна страна, заяви Радан Кънев. "Ако пристъпваме към конституционни промени като основа за съдебната реформа, то е защото трябва да сложим край на десетилетния период, в който в България не е правова държава”, посочи той.

След което призова народните представители да съберат поне 160 гласа в подкрепа на проекта, за да дадат шанс на съдебната реформа. "Конституционният дебат е на градивно търсене на мнозинство и максимално съгласие. Не мога да се съглася с Миков, че конституционният вот може да определи мнозинство и опозиция. Този вот е призван да обедини народни представители, които са съгласни, че обществото има нужда от дълбинна промяна. Длъжни сме да съберем поне 160 гласа, за да дадем шанс на съдебната реформа да започне като процес на изграждане на институционални връзки и контрол”, подчерта Кънев.

Той изтъкна, че с приемане на новата Конституция през 1991 г., без да е проведена реформа в правосъдието, е дадено началото на постоянно стагниращо управление на мафията. "Ние имаме парламентарна демокрация от 25 години насам и пазарна икономика, които не работят пълноценно”, смята лидерът на Реформаторите.

По думите му "далеч над 2/3 от народните представители в 43-то НС са политически приемници на тези 1/3 от Великото народно събрание, които отказаха да гласуват тогавашната Конституция. Ужасно е да се чуе, че целите могат да бъдат съобразявани с изискванията на ЕС или ЕК, тъй като това звучи конюнктурно, като липса на национален суверенитет, липса на разбиране колко важна е съдебната реформа", посочи Кънев.

След което направи анализ на подкрепата: "ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ нямат политически възражения. От АБВ и БСП можем да убеждаваме колегите си, но трябва да се съобразим с политическите им решения.

Председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви от трибуната, че ПГ на ГЕРБ категорично подкрепя предлаганите пормени."Категорично стоим зад предложения законопроект. Смятаме, че той заслужава максимална политическа подкрепа. Проблемът, пред който сме поставени, изисква принципни решения, ако има спорове по математиката и по числата, има достатъчно процедурни възможности да се търси консенсус по това", обясни Кирилов.

"С ясното съзнание, че съдебната реформа е закъсняла, ще дадем своята подкрепа за законопроекта, както бяхме вносители на тези текстове", каза пък зам.-председателят на парламента Явор Хайтов от групата на БДЦ.

Христиан Митев от Патриотичния фронт обяви, че групата ще подкрепи промените в Конституцията. Според Патриотите предложението за двете колеги ще подобри кадровата политика във ВСС.

Аргументите "против"

След като заяви, че "БСП Лява България" твърдо няма да подкрепи промените в Конституцията, лидерът на социалистите Михаил Миков даде да се разбере, че не вярва в по-нататъшното бъдеще на законопроекта между първо и второ четене.

"След като първият законопроект беше погребан, какво дава право на вносителите да смятат, че този е жизнеспособен? Може би подписите, може би пазарлъка за гласове, който днес ясно ще покаже кой е управляващ и кой е в опозиция", коментира Миков. Той определи предлаганите промени като "механични", а мнозинството, което ги е подкрепило - "безпринципно".

"Предлаганите промени са механични и разбира се, ще доведат до смяна на ВСС, но няма да гарантират по-добро функциониране на управлението на съдебната власт". Безпринципното мнозинство трудно ще заблуди партньорите ни от Европа и гражданите, затова "БСП лява България" няма да подкрепи измененията в Конституцията на първо четене", отсече лидерът на левицата.

Председателят на ДПС Лютви Местан апелира да не се подценява този законопроект като "имитация на реформа", тъй като промяната била изключително съществена в две посоки - разделение на ВСС и начинът, по който ще се избират представителите в него.

"Ябълката на раздора" между първо и второ четене

Местан открои и "проблемът на проблемите" в предлагания законопроект: "Сега стигаме до проблема на проблемите: съотношението политическа - магистратска квота, в отделните гилдии. Нашият призив от ПГ на ДПС е на второ и трето четене, без да разширяваме обхвата на конституционното изменение с нови тяснопартийни виждания, ако стъпим на постигнатото съгласие, така да прецизираме текстовете, че в най-спорния параграф да прокламираме категорично независимостта на съдебната власт и по отношение на съда, и по отношение на прокуроратурата и следствието, каза той. По думите му "това е градивният подход, с който ще се финализира тази конституционна промяна".

"Ако идеите за реформи в съдебната система са отвъд ограниченията, които ни налага основният закон, бъдете доблестни и поискайте да свикаме Велико народно събрание, заяви Местан, цитиран от Фокус.

"Имате доста висока правна култура, но има едно неразбиране какво е независимост на съдебната власт", репликира го Петър Славов от Реформаторския блок. "Съдът, прокуратурата и следствието не са равноспоставени. Съдът трябва да е независим да отсъжда, а прокуратурата и следствието са встрани от процеса. Това е причината от Реформаторския блок толкова много държим прокурорската квота да бъде на паритет - шест на шест, а в съдебната квота да няма доминиране от политическите лица", мотивира се Славов.

"Нормата, която гласуваме, не е нито от компетенциите на Местан като ръководител на ДПС, нито от моите, нищо, че съм юрист. Няма съмнение, че тази норма ще бъде атакувана пред КС. Няма съмнение, че ако КС се произнесе, че този баланс не е за Обикновено народно събрание, ние ще се съобразим”, заключи Кънев.

Адмирациите

Президентът Росен Плевнелиев поздрави народните представители за постигнатото мнозинство от 184 гласа в подкрепа на промените в Конституцията. Това гласи писмено съобщение, разпространено от прессекретариата на Държавния глава.

"С този акт политическите партии дадоха силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени, партийните различия и противоречия могат да останат на заден план. С днешното гласуване народните представители демонстрираха реална политическа воля за реформа”, посочва Плевнелиев.

Президентът счита, че е от изключителна важност партиите да потвърдят подкрепата си за промените в Конституцията и при следващите гласувания в Народното събрание. "Такъв подход може да повиши доверието на гражданите в институциите и политическата система и да покаже, че дадените предизборни обещанията се изпълняват”, отбелязва Държавният глава.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.