Първан Симеонов: Ако бях на мястото на Петков и Василев, вероятно бих скочил точно сега

по статията работи: iNews | 15.09.2021 | 19:45
Първан Симеонов: Ако бях на мястото на Петков и Василев, вероятно бих скочил точно сега
Стоп кадър, тв Европа

Няма как да е добра оценката за парламент, който да не е успял да просъществува. Това е очевидно, но ако се опитаме да погледнем отвъд очевидното, този парламент, както и предишният кратък парламент, напомниха колко важно нещо е парламентът. Във фокуса на вниманието се измести отново върху парламента, след като години наред фокусът на вниманието беше върху правителството и най-вече върху една личност – Бойко Борисов. Да, понякога дебатът изглеждаше грозен, но това се дължеше на факта, че дебатът беше доста страстен, в което също има нещо хубаво.

Това коментира социологът Първан Симеонов в интервю за "ФОКУС".

"И ако продължаваме да търсим хубавото, може би хубаво беше това, че ясно се видяха много от механизмите на правене на политика. Това е познавателно, обществото долу-горе вижда как се правят тези неща, то не е много красиво за гледане. Ако има нещо красиво, то е че партиите нямаха много време да хитреят, нямаха много време да измислят някакви стратегически линии, нямаха много време даже за лицемерие и просто си пролича кой за какво се бори. Така че като в едно ясно огледало видяхме целия политически процес, макар и за кратко." - допълни той.

"Като гледам колко внимателно стъпва Румен Радев и колко деликатно се опитва да поддържа баланса между всички, които го подкрепят, той явно е наясно с народната мъдрост, че много хубаво, понякога не е на хубаво. При Румен Радев всичко излезе, всичко се получи в последните месеци. И наистина основните политически сили, негови конкуренти, са в шах. Изборите разбира се никога не са предрешени, те затова са избори, но Румен Радев влиза с доста стабилни позиции. Сега е времето той да покаже висш пилотаж и в политиката, както го е показал като пилот, защото много стават силите, които го подкрепят. Особено ако се появи и проектът на господин Петков и господин Василев. И тогава става въпрос на политическо менажиране, когато създаваш мрежа да я поддържаш, така че нейните звена да не се конкурират, да не си противоречат и в крайна сметка да не си пречат, за да не паднеш от много столове на земята.

Така че ето сега идва доста сериозно политическо изпитание за Румен Радев, т.е. Румен Радев се превръща в политик. Ние в началото познавахме неопитния Румен Радев, после познавахме президента Румен Радев, а след това познавахме Румен Радев, който даваше само напред, доста остро и с малки стъпки, но само напред, даже беше обвиняван в липсата на гъвкавост. Сега вече идва времето и за гъвкавост, сега вече идва времето и за политика, когато те подкрепя БСП, ти си афиниран по някакъв начин с БСП, в същото време се появява може би проектът на Петков и Василев, в същото време "Изправи се БГ" те подкрепят безусловно и донякъде протестите на триото бяха и под твоето знаме, и когато те подкрепя "Има такъв народ", една от най-младите и все още интересни формации, макар да попремина своя зенит, според мен. Тук президентът Румен Радев създава своего рода своя политическа мрежа. И тук той трябва да направи това без да обиди никого, и с гаранции, че партийните структури на различните тези сили ще работят за него. Защото едно е да те подкрепят официално, друго е да те подкрепят официално и структурите да работят. Да не забравяме, че изборите обикновено се печелят със структури. Но вън и независимо от всичко това, Румен Радев влиза наистина с доста сериозна, като си говорим за прецеденти, доста сериозна стартова позиция в тези избори." - коментира Симеонов.

"Ако бях на Петков и Василев, които отдавна се опитват да влязат по-активно в българския политически живот, от години можем да видим техните опити, вероятно бих скочил точно сега. Защото, първо, не е ясно кога ще е следващият шанс. Второ, нали точно това е идеята – сега да се появи някакъв отдушник, който да реши ребуса на патовата ситуация. Защото иначе какво? Примерно ще имаме убедителна победа на ГЕРБ на изборите и ще изглежда така все едно протестните партии окончателно са загубили това сражение.

Ако се появи този проект на вълната на протестната енергия, тогава ще стане, както често се шегувам, протестът умря, да живее протестът, защото ще се е появил нов протестен играч, който отговаря на двете основни условия – да е нов, каквото винаги се иска в българската политическа реалност за добро или зло, и да има някакъв ясен план. Т.е. да не ни хвърля в неизвестното, както се случи с усилията на партията на господин Трифонов. Така че аз на тяхно място бих играл сега, сега има така да се каже прозорец на възможност. А пък и това е добре за президента Радев още една свежа подкрепа. Но тук да, тук започва въпросът, който и вие поставихте, за който и аз говорих преди малко – когато се създава мрежа, това е висше изкуство в политиката, защото мрежите са бъдещето.

Бъдещето не е на монолитните и архаизирани структури, а именно на мрежите. Мрежите от формации, мрежите от личности. И наистина менажирането на политическа мрежа ни се струва, че е нещо, което Румен Радев започва да прави, а е сериозно предизвикателство. Пак казвам, сега ще се налага да показва висш пилотаж в политиката. Напълно нормално е БСП да показва смущение и известна ревност даже, това е напълно нормално, напълно очаквано. И вероятно президентът Радев, както на два пъти го направи, даде отговор, че клони към БСП и че не е той човекът, който ще предаде левите избиратели, предполагам че още на няколко пъти ще даде такъв отговор. Разбира се, БСП е политическа сила, Нинова е политик, често се действа така в политиката, понякога се блъфира, понякога плашиш, понякога си вдигаш цената - нещо, което БСП прави също спрямо президента Радев. Освен това госпожа Нинова има такъв политически стил, наблюдавали сме го много пъти. Толкова много пъти, че вече някак си не ни учудва. Пак казвам, това е очаквано. Съвсем очаквано е, ако някак си една партия се почувства застрашена, тя да реагира по този начин. Това е съвсем очаквано. Но тук ми се струва, че госпожа Нинова трябва да си даде сметка, че бъдещето е на мрежите. БСП има полза от създаване на такава мрежа, ако й тя да е лидирана по-скоро от Румен Радев, а не от самата БСП, защото за БСП вечният въпрос е въпросът за съюзника. И БСП в стратегически план трябва да има пространство за маневриране, то се осигурява точно от наличие на потенциални партньори. Проектът на Василев и Петков може да изглежда застрашаващ за БСП, може би, най-вече за "Демократична България", но "Демократична България" между другото показва мъдрия начин за реакция към такива неща. Те казват – о, да, чудесно, това са потенциални наши съюзници. Това е мъдрият начин да реагираш на всичко това. И може би нещо важно още трябва да се каже като за последно в тази тема, макар тя да е дълга. Ако настане разнобой Нинова-Радев, не съм много сигурен, че редовият социалист няма да последва именно Радев. Но ако настане такъв разнобой, ми се струва, че нито един от тях няма да е особено печеливш. Да видим." - каза социологът.

 

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.