Радев: България е силна, когато живее под знака на доблестта и добродетелите

Президентът призова да преоткрием смелостта да изричаме истината и да браним демокрацията

по статията работи: iNews.bg | 06.05.2018 | 15:47
Радев: България е силна, когато живее под знака на доблестта и добродетелите
Президентство на Република България

"Българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, а нехайното отношение към армията подкопава държавността". Това заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в тържественото си слово по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия.

"В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност", заяви държавният глава и призова неотложно да се помисли за хората и техниката, които са призвани да бранят България. Президентът посочи, че на кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века. "Когато силата на противника е сломявала нашия малоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство", заяви държавният глава.

По думите на президента, доскоро светът е вярвал, че ужасът от двете световни войни ще предотврати нови кръвопролития, но днес те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на Стария континент, затова армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. "В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националите егоизми закономерно се завръщат, а това ще рече - нови рискове, сблъсъци и конфликти", подчерта Румен Радев. Президентът посочи, че България е стожер на мира в нашия обременен от история регион. "На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци", отбеляза Румен Радев.

България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, заяви държавният глава. Президентът подчерта, че днес не е само празник на Българската армия, но и като ден на храбростта на 6 май трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек и гражданин, който се бори с беззаконието и произвола.

"Днес моралната криза е факт, но храбростта не се проявява само на бойното поле", заяви Румен Радев. Той призова да преоткрием смелостта да изричаме истината и да браним демокрацията, да въставаме срещу несправедливостта. "Затова – благодарност към храбрите. Свободата на всяко общество, нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие. Честит празник на хората с пагони", посочи още в словото си държавният глава.

Парадът, който тази година беше командван от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националния трибагреник.

Под аплодисментите на гражданите и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на Военната академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили" и Мобилната комуникационно-информационна система, подчинена на Съвместното командване на силите.

За първи път във военния парад на 6 май участва и представителен блок на Армията на Република Македония.

След представителните блокове на парада преминаха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада прелетяха вертолети Ми-24 и АS-532 AL Cougar, военно-транспортен самолет C-27J Spartan, учебните самолети L-39ZA и "Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

Представени бяха и танк Т-72, 122-мм самоходна гаубица 2С1 - "Гвоздика", бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-11 "Сани", бронетранспортьор /БТР/ 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс "Оса-AK", 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, бронирана машина "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando seleсt и Guardian, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/ и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 /SA-3/ и С-200 /SA-5/.

Сред присъствалите на парада бяха председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани, хиляди граждани, изпълнили до краен предел площад "Княз Александър I".

По-рано през деня, по повод празника, пред паметника на Незнайния воин беше отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Ритуала, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Мелнишкият епископ Герасим в съслужение с духовници. Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър. Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.