Радев иска политика с представителност на гражданите в управлението

България се нуждае от своите интелигентни млади хора, каза той пред студентите в Пловдив

по статията работи: iNews.bg | 23.10.2018 | 15:10
Радев иска политика с представителност на гражданите в управлението
Президентство на Република България

В България е необходима политическа среда, която да осигури широка, реална и ефективна представителност на гражданите в управлението и да не допуска безконтролност при упражняването на властта. Ускореното икономическо и социално развитие на страната няма как да се случи, без да бъде решен проблемът за субектността на властта и кой я упражнява. В институциите трябва да влязат високообразованите и достойните, а не послушните. Това заяви президентът Румен Радев на среща на тема "Ценности, лидерство и образование в демократичното общество" със студенти в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Държавният глава благодари на организаторите за възможността да бъде част от дебата за бъдещето на България, в който участват активно младите хора у нас и оцени високоприноса на висшите училища за изграждането на модели на публично гражданско поведение.

По думите на президента днес обществото ни има проблем не само с користта, но и с опростачването на политическия живот, които ни връщат назад в икономическото и социално развитие, покваряват обществения морал и ни отдалечават от цивилизования свят и надеждата за изграждане на просветено, справедливо, съпричастно и проспериращо общество.

"Образованието в една страна е от ключово значение и със своите възпитателни функции. Наред с усвояването на важните научни дисциплини, усвоявате ежедневно и най-важната наука – тази да бъдете свободни граждани, да се вълнувате, да мислите и да дебатирате”, подчерта Румен Радев. Президентът призова младите хора да се развиват като добри специалисти, но и да отстояват своята активна гражданска позиция.

"Ежедневно слушаме за стабилност, икономически ръст, усвоени евросредства, а в същото време незадоволството в обществото расте и протестите са ежедневни. Каквито и позитиви да се изтъкват, от отсрещната страна са унизителни пенсии и милионите бедни. Страната ни не само заседна устойчиво на дъното на Европа, но и се откъсна далеч назад от бившите социалистически страни, с които преди години споделяше сходни условия”, каза в лекцията си държавният глава.

Президентът посочи още, че по редица ключови показатели – доходи, социално неравенство, престъпност, корупция, агресия, смъртност, свобода на словото и качество на живот, България се нарежда до страните от Субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в "европейския пейзаж". "България провали почти напълно възможностите, които предоставяше членството в ЕС. Много и разнообразни са причините за днешното състояние на страната. В основата на повечето от тях стоят неравенствата и бедността. Ако искаме да намерим работеща формула за бъдещето на България, трябва да намерим отговор на въпроса: Защо и как стигнахме дотук?”, попита държавният глава.

Румен Радев припомни за проведената наскоро по инициатива на президентската институция кръгла маса на тема "Неравенства и бедност в България", в която  участвахапредставители на изпълнителната власт, работодателски и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от Българската академия на науките. На форума бяха изнесени доклади и тревожна статистика за състоянието на системите на образованието, здравеопазването, икономикатаданъчния и социалния модел в страната.

"Чуха се разумни предложения. Често се изразяваше убеденост, че ако пипнем пропорциите в бюджета или ако променим данъчните ставки, или механизма на клиничните пътеки, нещата в България ще се оправят. Слушайки всички тези безспорно верни и полезни неща, си дадох ясна сметка, че проблемът не е в борбата за цифрите”, заяви Румен Радев и подчерта, че големите въпроси пред обществото ни остават: Защо сме бедни и изоставащи, с растящи неравенства?; Защо нашите модели са нискоефективни?; Защо не прилагаме очевидно добри модели, които в други страни дават определен положителен резултат?

Държавният глава отново припомни, че в страни с приобщаващи политически и икономически институции има прогрес и просперитет, основан на конкурентоспособност, а силната централизирана държава провежда ефективни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на гражданите и гарантира техните свободи и сигурност.

Обратен ефект по думите на президента произвежда т.нар. ексклузивен модел на управление, неглижиращ гражданското общество и създаващ държава, която не може да защити правата, собствеността и бизнеса на гражданите и да гарантира тяхната сигурност. "Такъв модел на управление не може да наложи и ефективна и справедлива данъчна и социална политика, да гарантира достъп до образование и здравеопазване. При тези институции публичните средства се изразходват с липса на достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни, гражданите са слабо представени в управлението и управляващият елит е слабо контролиран, а основната му цел е личното облагодетелстване", посочи още Румен Радев.

Държавният глава посочи, че досегашният ни опит показва достатъчно убедително, че без промяна на политическата ситуация, не може да се постигне желаната промяна в икономиката и разрешаване на проблемите с върховенството на закона, несправедливостта, бедността, престъпността и корупцията. "Радикалната промяна е единственият изход от блатото, в което сме заседнали от години”, категоричен беше президенът Радев.

В отговор на въпрос на студент дали е време в България да бъде въведена  президентска република и дали ще създаде своя политическа партия, държавният глава подчерта, че политически партии може да бъдат създадени от младите хора, защото именно те трябва да решават своето бъдеще. "Вие трябва да прецените дали партиите чуват вашия глас. Аз вече заявих, че ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократичните принципи и модернизацията на България, което има за свое кредо суверенитета, справедливостта и законността", заяви президентът.

"Националното единение, трябва да е ясно, не е индулгенция за извършени престъпления или за погазването на закона. Единението не трябва да отнема от нашата обществена енергия и да решаваме проблемите на миналото вместо да гледаме напред. Единението не е отказ от плурализъм, напротив, то е търсене на консенсус около националнозначими теми при един демократичен дебат", подчерта Румен Радев, запитан дали националното единение е достатъчно, за да може България да върви напред. Президентът добави, че единението се гради на ясни принципи – законността, свободата на словото и суверенитета.

Запитан за доминиращото обществено усещане, че в България престъпността не се наказва, а това унищожава демокрацията, президентът подчерта, че безнаказаността поражда още по-голяма безнаказаност, ако не се пресече навреме. "Тя дава самочувствие на престъпниците да вършат още по-големи престъпления. Това е първото нещо, което трябва да решим. Трябва всеки ден да бъдем фокусирани върху този проблем и трябва да настояваме правителството и съдът да постъпват с цялата строгост на закона", апелира президентът. За да има устойчива промяна обаче, са нужни промени в модела на образованието, на социалните политики и приобщаването, защото колкото и строго да се наказва, ако не се заложи като възпитание участието в едно много по-справедливо общество, няма да има желания ефект, посочи държавният глава. "Нужен е всеобхватен подход. Когато има гражданска безконтролност върху институциите, тя се изражда и в безнаказаност на институциите", подчерта още Румен Радев.

Помолен да коментира каква би била мотивацията му да останете в България, ако беше студент днес, президентът заяви, че всеки сам определя за себе си своята мотивация и решава къде да застане в процеса на т.нар. "оздравяване на държавността". "Според мен мотивацията няма само материални измерения. България в момента е много динамично общество – предстоят ни сериозни промени. Тези промени, наред с много проблеми и предизвикателства пред вас, младите, раждат и много възможности. А самите промени са историческа задача и участието в такава историческа задача само по себе си е голям мотивиращ фактор. Особено за хора, които не гледат на живота си само през призмата на материалното благополучие", заяви още пред младите хора президентът Румен Радев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.