Радев призова парламента към ефективни законодателни мерки срещу външна намеса

Президентът смята, че имунитетът на България е разклатен и поздрави куража на правосъдното министерство да ореже избирателните права в чужбина

по статията работи: iNews.bg | 11.04.2017 | 18:07

"Приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет". Това заяви президентът Румен Радев в обещаното от него обръщение към нацията, с което трябваше да изложи съображенията си за спорните промени, които бяха отхвърлени, след като скандализираха голяма част от обществото.

По думите на държавния глава дебатът, който предизвика публикуваният проект, "извади политическия живот от дълбока летаргия".

Радев изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина в официално обръщение към нацията. По думите му темата трябва да се дебатира и вече има начало на този дебат.

Проблемите с контролирания вот и външното влияние ще бъдат решени със закони 

"Нa 19 aпpил cвиĸвaм 44-то Нapoднo cъбpaниe. Ha вoтa пpeз мapт вcичĸи ниe излъчиxмe cвoитe нapoдни пpeдcтaвитeли. Тeзи избopи oтĸpoиxa cъщecтвeни пpoмeни. Cтaнaxмe cвидeтeли нa ĸoнтpoлиpан oпит oтвън дa yпpaвлявaт глacoвeтe ни. Имa цeлeнacoчeни oпити зa пpoниĸвaнe и влияниe нa пoлитичecĸия живoт в cтpaнaтa. Πpoблeмитe щe бъдaт peшeни cъc зaĸoни. Днec ca нeoбxoдими oтгoвopни дeйcтвия", подчерта той.

"По време на кампанията партиите призоваха за крайни мерки, нарушаващи действащите закони: отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", смята президентът.

Според него тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а "с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот на страната.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство, днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", призова той. И допълни, че "на следващото 44-то Народно събрание ляга отговорността за намиране на решения на тези проблеми".

Държавният глава посочи, че Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е те да могат да се върнат в една независима и суверенна България. Според него предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашата независимост, интегритета на държавата и на обществото.

"Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено той бе концентриран само върху предложенията за т. нар. уседналост при гласуване. Някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права", коментира той. И допълни, че този дебат е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство", допълни президентът.

Обществена реакция

Припомняме, че миналата седмица Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, които предвиждаха и изискване за уседналост на гласоподавателите и в президентските и парламентарни избори чрез поправка в Изборният закон. Това на практика ще обезсмисли гласуването на българите, живеещи зад граница, тъй като едва ли ще дойдат да живеят 3 месеца в България, само за да участват във вота.

Най-оспорвано стана именно предложението за въвеждане на уседналост при парламентарни и президентски избори, което означава право на глас за гражданите, които са живели у нас най-малко три месеца преди вота. Освен това стана ясно, че промените са били подготвени с активното участие на президентската администрация, за което тя няма правомощия по Конституция.

В последствие проектът беше оттеглен, а шефът на законодателната дирекция в министерството Любомир Талев беше уволнен, макар да бе изпълнил президентската заръка. Самият Радев нито потвърди, нито отрече, че е дал нареждането за въпросните промени, ограничаващи избирателните права на българите зад граница и особено най-спорната – изискването за уседналост.

Плевнелиев атакува Радев

Междувременно днес за първи път бившият президент Росен Плевнелиев взе отношение по скандала с противоконституционното действие на държавния глава Радев. Плевнелиев остро критикува намерението на президента да ограничава избирателни права на граждани, определяйки това като противоконституционно.

"Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани", категоричен бе Плевнелиев.

Обръщението

Публикуваме и пълното обръщение към нацията на държавния глава Румен Радев, качено на сайта на Президентството:

Уважаеми сънародници,

В изпълнение на Конституцията на 19 април свиквам 44-ото Народно събрание. На вота през март всички ние с гласовете си излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите  призоваваха за крайни мерки, нарущаващи дори действащите закони, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници.

След изборите, темата бързо бе погребана. Проблемите обаче остават. Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната. Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони. След години разхищаване на националния суверенитет, поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворчество, днес са необходими отговорни и ефективни действия: законодателни и организационни.

Върху следващото 44 –о Народно събрание ляга отговорността да намери решение на тези проблеми. В това отношение приветствам куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашите независимост, интегритета на държавата и обществото.

Последните предложения, обаче, не останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено, той бе концентриран  само върху предложенията за така наречената "уседналост" при гласуване. Някои съзряха в предложените идеи "ограничаване на права". Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че в един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство.

Когато говорим за права и задължения, нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от Европейския съюз, които за нас са еталон за демокрация.

Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени. Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността. Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор.

Пожелавам успех на българските народни представители и вярвам, че те ще бъдат на висотата на определената им мисия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.