Реформаторите - ще им се, ама не могат да приемат мандат за кабинет

Представители на РБ и президент единодушни за приемането на бюджета, за внимателно изготвяне на изборните промени и не съвсем за мажоритарния вот

по статията работи: iNews.bg | 22.11.2016 | 20:11

Дори Реформаторският блок да получи мандат от президента за съставяне на правителство, това няма как да стане без помощта на ГЕРБ. А ГЕРБ не иска ново правителство в рамките на този парламент. Това каза пред журналисти след консултациите при президента лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски.

"Не зависи само от Реформаторския блок дали ще има правителство в това Народно събрание. Реформаторският блок няма как да вземе такова решение без да има съответната подкрепа от ГЕРБ. Такава в момента няма. Ние не сме обсъждали мандат конкретно. Ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, ще мислим, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. От тяхна страна няма такова виждане по въпроса. Ако утре от ГЕРБ кажат: "Склонни сме да ви подкрепим, сядаме и мислим заедно с колегите от ГЕРБ”, коментира Лукарски.

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски пък възрази, че "това е твърде нереалистично”. Съпредседателят на ПГ на РБ обаче оцени мандата на президента Росен Плевнелиев като успешен и изрази съжаление, че той няма да има втори мандат.

Зеленогорски увери, че ще направи всичко възможно да се гласува бюджетът на второ четене, за да не се остави държавата 7-8 месеца без бюджет, "защото тогава нито един инвеститор няма да дойде".

"Освен това антикорупционният закон трябва да мине на всяка цена на второ четене и за реформаторите това е важно, заедно с анти терористичния закон и отговорите за въпросите за референдума", допълни Зеленогорски.

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе днес консултации с Парламентарната група на Реформаторския блок в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов. По-рано днес държавният глава проведе политическа консултация и с ДПС.

На "Дондуков" 2 Реформаторите бяха представени от Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски, Тодор Танев, Корман Исмаилов и Борислав Великов. По-късно президентът Плевнелиев разговаря и с бившия съпредседател на РБ Радан Кънев, чиято партия излезе още преди година в опозиция, а след президентските избори напусна блока.

Срещата с РБ бе част от поредицата политически консултации, които президентът провежда след гласуваната от парламента оставка на правителството на Бойко Борисов.

С представителите на парламентарните групи Плевнелиев дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети на дневен ред в 43-ото Народно събрание. Президентът отново подчерта, че ще положи всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

"Вярвам, че капацитетът на 43-ото народно събрание не е изчерпан и може да приеме редица важни законопроекти, сред които на първо място се откроява проектът на Закон за държавния бюджет за 2017 г., както и антикорупционното и антитерористичното законодателство", заяви по време на срещата Плевнелиев.

В хода на разговора държавният глава препотвърди виждането си, че парламентът трябва и да отговори на очакванията на гражданите след провелия се национален референдум като подготви внимателно новото изборно законодателство, произтичащо от волята на гласоподавателите.

По време на консултацията беше подчертана загрижеността и необходимостта работата и подготовката по предстоящото през първата половина на 2018 г. Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, да не изостава от график.

Найден Зеленогорски коментира, че на срещата с президента от РБ са се ангажирали, че ще направят всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджетът на второ четене. Освен това настояват и антикорупционният закон да мине на всяка цена на второ четене в парламента. Друг приоритетен за тях закон е антитерористичният.

В същото време Зеленогорски се обяви срещу прибързани промени на изборните правила. "Има някаква идея да пишем някакви закони на коляно, да преобърнем цялата избирателна система на коляно", коментира Зеленогорски и допълни, че трябва да има сериозна обществена дискусия по въпроса с изборното законодателство.

"Разбирам, че вече видни политолози, експерти, политици, хора от обществените среди, от групата, която инициира референдума, подготвят различни дискусионни кръгли маси. Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система и при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите - това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници и това ще бъде десетки, стотици пъти по-скъпо за държавата", предупреди Зеленогорски.

Във вторник президентът проведе отделна консултация и с лидера на ДСБ Радан Кънев. След срещата при Плевнелиев той каза, че "очаква да има трети служебен кабинет на Плевнелиев и то още през декември".

"За ДСБ не представлява интерес нито съставянето, нито участието в правителство в настоящия парламент. Партиите, които са били на власт, трябва да носят тази отговорност - както за подхвърлянето на властта на улицата, така и за факта, че не желаят да формират правителство отново. За ДСБ 43-ят парламент е много отдавна изчерпан", категоричен бе Кънев.

Според него обаче този парламент трябва "на първо място да приеме бюджетът, така както е, без промени между първо и второ четене и да се предостави на следващия парламент евентуална актуализация".

От ДСБ смятат, че ще бъде много проблемно приемането на промените в изборното законодателство от следващото Народно събрание с оглед на очакванията на българските граждани, но същевременно не приемат директното преминаване към 240 едномандатни райони. Кънев даде като успешен пример в много европейски страни "германската избирателна система, която е смесена – 120 депутати се избират пропорционално, а 120 мажоритарно. "Тя се е доказала като най-ефективна в цяла Европа и много подходяща за българските условия", обясни той.

С президента са били обсъдени и темите за финансирането на партиите след референдума, както и възможностите за свикване на ВНС, като общата им позиция била, че това е дълъг процес. "Който обещава ВНС тази пролет, просто не си е чел конституцията, но е хубаво да започнат разговорите още сега", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ е препоръчал на държавния глава да свика още един Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) и за отбраната и външната политика, освен заседанието, което вече е обявил за вътрешнополитическата ситуация в страната. Според Кънев се налага отделно заседание по темата, на което да се обсъди обща позиция за предстоящите срещи на външните министри на НАТО и на военните министри на НАТО.

"Срещнах пълно разбиране на необходимостта всички политически сили, както и действащият и новоизбраният президент да потвърдят българския консенсус по отношение на членството в НАТО – една обща национална позиция, по отношение на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския басейн, включително и бежанската криза, които ще бъдат в края на тази година и началото на следващата", коментира десният лидер.

По думите му предизборната кампания е минала "под знака на един помитащ популизъм, особено по външнополитически и геополитически теми". "Този популизъм трябва да остане зад гърба ни. Оттук нататък националната сигурност и стратегическият интерес на България са твърде важни, за да бъде страната заложник на още една от перманентните предизборни кампании", подчерта Кънев.

Утре кръгът от консултации при Плевнелиев продължава с представители на парламентарните групи на Патриотичния фронт и Български демократичен център – Народен съюз.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.