Роднина на починали от COVID-19 се нахвърли на Мутафчийски с обвинения

Жена твърди, че 10 дни майка и щерка са се мъчили адски преди да ги вкарат в болница, а накрая ги върнали в ковчези

по статията работи: iNews.bg | 31.03.2020 | 20:30
Роднина на починали от COVID-19 се нахвърли на Мутафчийски с обвинения
МС

Главните лекари на армиите са генерали и носят униформата си с чест и сред другите си колеги офицери са равни с равните. Това заяви шефът на ВМА проф. д-р. Венцислав Мутафчийски на конференция с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев пред "Господари на ефира". 

Шефът на ВМА добави, че няма комплекси, а Борисов го прекъсна и добави: "Не изглеждаш комплексиран въобще". Относно сериозността на коронавируса ген. Мутафчийски каза: "Инфекционистите и сега се изказват, че това не е такова голямо чудо. Казват, че ще има стаден имунитет и т.н. Все пак светът недоумява от безпрецедентните мерки, докато не се случи това, което се случва в Италия и в Испания". "За разлика от азиатските държави Европа е със застаряващо население и ударът е силен. Има моментно заразяване на много хора. Това направи COVID-19 смъртоносен дори за държави, подготвени за това. Грип Б е отнел изключително много човешки животи, а испанският грип - няколко десетки милиона човешки животи.

Коронавирусът, въпреки че е с много по-малка смъртност от испанския вирус, още не е показал истинското си лице", добави шефът на ВМА. Ген. Мутафчийски получи зрителски въпрос защо е забранено да се разхождаме в парка, а градският транспорт е пълен и хората не спазват дистанция в автобусите и в магазините. "Това не е така. В магазините дори навън опашките са на 2 метра дистанция. Вътре в тях се допускат определен брой хора. В градския транспорт бяха направени ефективни мерки – разреши се синята и зелената зона да са безплатни и същевременно не се намали честотата на градския транспорт. Аз не съм видял препълнен градски транспорт, напротив, доста е рехаво", заяви той.  Каква е физическата възможност да се раздадат термометри на полицаите да мерят температурата на хората минаващи на кпп-тата Това би отежнило още повече ситуацията.

На кпп-тата хората пътуват при крайна необходимост – лекар, работа. Като иде на работа, повече работодатели са направили таква аорганизация да правят измерване на температурите, да дезинфекцират, да раздадат маски и т.н. Това би довело до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае необходимостта, че трябва да се пътува в краен случай. Гражданка пък попита каква е физическата възможност да се раздадат термометри на полицаите, за да мерят температурата на хората, минаващи на КПП-тата. 

"Това би отежнило още повече ситуацията. На КПП-тата хората пътуват при крайна необходимост – по медицински причини или защото отиват н работа. Като иде на работа, повече работодатели са направили такава организация: да правят измерване на температурите, да дезинфекцират, да раздадат маски и т.н. Така че няма смисъл. Това би довело до километрични опашки. По-добре е да се осъзнае необходимостта, че трябва да се пътува в краен случай".

"На никого не е отказано да се направи PCR тест. Следваме това, което се случва в другите страни. Всички, които имат симптоматика и медицинските лица на първа линия. Ние вече имаме 20 заразени медицински работници. Има някои от тях, които са свързани с пътуване, но това е акцентът във всички държави в света", каза ген. Мутафчийски.

На живо се включи и близка на починалите майка и дъщеря от Благоевград, която попита Борисов и ген. Мутафчийски защо, след като толкова брифинги обясняват, че се грижат за всичко, са допуснали 10 дни сестра й и племенницата й да се мъчат вкъщи и после след смъртта им оправданието е, че едната е със заболявания, другата - с астма. "Ген. Мутафчийски не може да ме убеди, че са направили всичко нужно за тези мои близки", каза жената, разказвайки, че дълго не са искали да приемат роднините й в болницата в Благоевград.

Шефът на ВМА коментира знаят ли малките болници какво да правят в тази ситуация и отговори защо са отказвали да ги приемат в болница. "Това е областна болница, не е малка. Всички болници у нас сега са готови да приемат коронавирус инфектирани. Заболяването протича по един непредвидим ход. В началото винаги има висока температура и за леки, и за тежки случаи. Винаги е голяма трагедия за близките загубата на техния роднина. Моите искрени съболезнования! Те не бяха интубирани, след това бяха. Най-вероятно не се е налагало. Промяната от добро ходещо състояние до интубация е 2 дни и такъв е ходът на този вирус, никой не може да го предвиди.

Хората питат какво да правят, ако имат симптоми. Ситуацията много пъти обсъждахме: звънят на личен лекар и той чрез Бърза помощ ги транспортира до лечебното заведение, или на тел. 112 и трябва линейка да ги транспортира, но това е при наличие на сериозни симптоми", каза той.

На въпрос как да се лекуват сами пациентите, шефът на ВМА отговори: "Да не се самолекуват! В лека форма се взима само парацетамол , за да се свали температурата, която е през целия период". Ген. Мутафчийски коментира и въпроса на дарител, който иска да купи 50 хиляди бързи теста, но не знае как. "Чудесна идея, но за жалост не можем да му посочим достоверен или достатъчно добре направен тест до този момент. Същия въпрос и ние си задаваме всеки ден и го търсим. На сайта на СЗО може да види, че няма такъв препоръчан тест. Сега търсим от европейските производители", заяви той. "Много лесно е да се похарчат едни пари, но това не е въпросът. Важното е какъв е резултатът. Ние имахме дарени тестове, дадохме в полицията 1000 от тях. За армията сме направили около 600 с нулев резултат”, каза още шефът на ВМА.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.