Сагата с пенсионирането на военните продължава

Ще се пенсионират ли редниците като сержантите и има ли вълна от рапорти в армията?

по статията работи: Кремена Бедерева | 08.12.2012 | 17:22
Сагата с пенсионирането на военните продължава
Областна администрация - Стара Загора

Има десет професии, които се възползват от ранното пенсиониране. Единствена професията на военнослужещия е поставена в неизгодна позиция чрез въвеждане на втори параметър. Винаги сме заявявали, че сме против такова въвеждане на допълнителни условия за пенсиониране на кадровите военнослужещи.

Това каза в интервю за Агенция "Фокус” майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия "Раковски”. "Липсва каквато и да е била дискусия с Министерство на отбраната, за да ни се обясни защо и каква е причината за въвеждане на тези втори условия, за да се изпълнят условията за пенсиониране”, каза още майор Милов.

Значително ще нарасне броят на военнослужещите, подали рапорти за напускане, смята майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия "Раковски”.

"Голяма част от сержантския състав до този момент изчакваше, защото при тях процедурата за освобождаване от състава на въоръжените сили е доста по-съкратена, отколкото при офицерите. Сега действията на колегите са информирани, решени и личното ми мнение е, че този брой ще порасне значително в рамките на оставащите 10-12 работни дни”, заяви майор Милов.

По думите му има вълна на подалите рапорти за напускане на армията. "Над 400-те офицера за близо два месеца – ако това не е вълна, не знам какво ще бъде вълна, може би ще е цунами”, добави Милов.

Според него, след като Българската офицерска легия "Раковски” се е запознала с предложението на министър Ангелов за реформата, касаеща пенсионната възраст при военнослужещите, е предприела действия, с които да се постигне договореност с Министерството на отбраната.

Същевременно военният министър съобщи пред БНР, че досега 619 са военнослужещите, от които 421 офицери, подали рапорт за напускане в периода 1 октомври.

През 2011 г. за същия период подадените рапорти са били 641. Общият брой на напусналите системата военнослужещи за 2010 г. е 1819, за 2011 г. – 1507, а от началото на 2012 г. до сега – 1503.

Според военния министър Аню Ангелов няма вълна от рапорти. Тази година се извършва реорганизацията на тактическите звена и до 2014 г. по план трябва да се съкратят 5700 длъжности за военнослужещи, а за 2012 г. тази цифра е 2800. Пожелалите да напуснат в голямата си част имат право на пенсия и са социално осигурени, каза министър Ангелов и подчерта, че те ще получат и полагащите им се 20 заплати, които се запазват като важна компенсация за военнослужещите.

"Подалите рапорти за напускане отварят места за служба за мотивирани военнослужещи, които желаят да продължат да служат в редиците на Българската армия", допълни министър Ангелов.

От своя страна пък стана ясно, че са приети промените на второ четене в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, внесено от депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, според което редниците вече ще могат да се пенсионират като сержантите - на 52 години, с 27 г стаж в армията - проблем, който беше поставен от "Нова алтернатива", съобщи в-к "Преса".

Потърсен за коментар по темата, бившият министър Николай Цонев каза, че поправката е в резултат на реакцията на "Нова алтернатива". "Управляващите не обичат да си признават грешките, а още по-малко, че някой друг се е сетил вместо тях. По-важното е, че с допълнението на текстовете на закона се предотврати допускане на дискриминация и между самите военнослужещи. Поправката не е най-доброто решение на въпроса, свързан с пенсионирането на военните, защото пенсионна възраст се предвижда само за тях, но не и за останалите лица, които са в обхвата на чл. 69 от КСО и ползват правата на т.нар. ранно пенсиониране".

Според публикация на в-к "Преса" Тошев е коментирал, че редниците са на 5-годишен договор, а всъщност са на не по-малко от 3-годишни договори. Промените са приети в бюджетна комисия бъз възражение.

"Срокът на договорите им в случая няма значение при положение, че законодателството не е синхронизирано, за да даде гаранции на тези хора, че ще могат да получат пенсия като професионални войници", коментира още Цонев. "Защо не видяха, че липсва най-многобройната част от българската армия. Тук прозира недостатъчното институционално взаимодействие.

Или може би, са имали предвид войниците да се пенсионират без оглед на възрастта, а такава да се изисква за сержанти и офицери. Не е ли абсурдно да се противопоставят военнослужещите едни срещу други. Или пък войниците трябваше да излизат в пенсия след 60-годишна възраст, по общия ред за трета категория труд. Изобщо не е ясен първоначалния замисъл, тъй като липсват мотиви в предложението на министъра на отбраната като вносител на измененията в Кодекса за социално осигуряване", смята бившият военен министър.

Запитан дали внасянето на тази поправка е вследствие многото подадени рапорти, Николай Цонев отговори, че "не мисли, че подадените рапорти са причина за допълването на закона от страна на депутатите. А и военният министър обяснява, че те са в рамките на нормалното и не се наблюдава бум от желаещи да напуснат армията."

Според бившия военен министър военните напускат поради несигурността дали ще могат да продължат да бъдат на служба, докато придобият право на пенсия.

"Не бих определил поправката като предизборен ход, тъй като промяната на условията за пенсия на военните не е в техен интерес, т.е., по-скоро ги отблъсква като избиратели. Това е поредното доказателство за непоследователност и некомпетентност при вземане на управленски решения. Както се казва, действат на парче и резултатът е налице", категоричен е Цонев.

Бившият военен министър уточни, че се очаква становището на Комисията за защита от дискриминация за новите правила за пенсиониране на военните. Второто гласуване в пленарна зала от НС предстои тази седмица.

"Искам да отбележа, че дори и да бъде гласуван текста по този начин пак остава нерешен въпрос по отношение на войниците и матросите. В Закона за отбраната стои пределна възраст за военна служба от 45 години, при достигането на която се прекратява договора за военна служба. А какво правят тези хора от 45 до 52-годишна възраст - без работа и без право на пенсия", пита риторично бившият министър на отбраната.

А относно идеята да се разсекретят досиетата във военното разузнаване, която бе предложена от "Синята коалиция", Цонев смята, че "управленските решения трябва да бъдат мотивирани, обмислени и полезни."

Според бившия военен министър трябва да се подходи внимателно, защото военното разузнаване е работило за защита на националната сигурност от външна заплаха. Когато тази дейност е извършвана в изпълнение на служебни задължения, какво нередно има в това, казва в заключение Цонев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Milen Kirilov 08.12.2012 | 18:12
Здравейте, Предлагам Ви един лесен начин да спечелите някой лев: Регистрирате се напълно безплатно на следният сайт:http://sumixs.com/?ref=1259913 <— Отваряте линка и действате..Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и… печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$. При достигане на 1200$, парите Ви се превеждат на PayPal акаунт. За целта трябва да имате регистриран http://www.PayPal.com/ акаунт. Успех на всички ), Доверете се всичко е реално от собствен опит знам )) Късмет

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.