Свиленски: БСП не е използвала политически случая с убийството на Виктория Маринова

Във в. "Дума" няма никаква цензура, категоричен е той

по статията работи: Ани Романова | 14.10.2018 | 16:07
Свиленски: БСП не  е използвала политически случая с убийството на Виктория Маринова
iNews.bg / Радила Радилова

БСП не е използвала политически случая с убийството на Виктория Маринова. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който е и шеф на предизборния щаб на партията:

"Напротив, ние на втория или на третия ден дадохме пресконференция, на който точно това предупредихме - че случаят не трябва да се политизира и призовахме органите, службите да си свършат работата. Но и върху нас се нахвърлиха, че сме използвали случая политически. Няма как едно такова убийство посред бял ден да не даде този отзвук във всички сфери, включително и след политическите партии, въпросът е как го използваш, как го преекспонираш. Мисля, че БСП този път не го използва политически, напротив, чисто граждански, чисто човешки призовахме и органите да си свършат работата, и за спокойствие в държавата".

Външните реакции по казуса са били "притеснителни", но те се дължат на "едно единствено нещо - недоверие към държавата", изтъкна той.

"Защо се случва? Защото през годините ние сме доказали това час по час, минутка по минутка - че сме най-бедните, че сме най-корумпираните, че свободата на словото е на 111 място. Това всичко, насложено едно върху друго и без ясна реакция от държавата, дава основание на вероятно на тези чужди политици да реагират така.  Пак казвам, неправилна, много грозна реакция, но факт".

Трудно се печели доверие, категоричен е Свиленски, според когото пътят е да говориш очи в очи с хората и да им представяш решения за проблемите, които изпълняваш, когато дойдеш на власт.  

"Това, което констатирам от обиколките си в страната, е един страх сред обществото. На нашите срещи виждаме хората притеснени за това, че са дошли, тоест в общото има страх, че когато подкрепяш или даже когато отиваш да чуеш една визия, една платформа на дадена политическа сила, ти ще бъдеш наказан, защото това са малки общини, малки населени места, където хората се познават. Да не казвам, че пристигат членове на други партии, които записват кой е присъствал на срещата… Този страх, който го има в обществото, няма как да даде вярната социологическа оценка, когато социолозите правят проучването".

Според Свиленски е необходимо партиите да се обединят около програма "която да изведе България в следващите 10-15 години на едно друго ниво" и тогава няма да има значение коя партия ще управлява.

Свиленски коментира и смяната на главния редактор на вестник "Дума" и писмото от 50 депутати от партията, в което бяха отправени критики към начина на ръководене на Корнелия Нинова:

"Може би по-добра реклама вестник "Дума" не е получавал в последните 30 години. В момента вестникът е без задължения. Журналистите работят и творят това, което искат. Няма абсолютно никаква цензура. Оттам нататък, причините да се напише това писмо нека да ги обясняват тези, които са го подписали. Главният редактор на вестник "Дума" все още не е избран. Имаме назначен временно изпълняващ длъжността, както е по устав. Главният редактор ще бъде избран на пленума на Националния съвет след може би пет месеца. Да смесваме състоянието на вестник "Дума" и  избора на временно изпълняващ длъжността с някакви сътресения в партията просто го намирам за неуместно. Притеснява ме, че точно когато БСП тръгва напред, започва да качва рейтинг, да намира и подкрепа в обществото, се появяват някакви критики….".

Свиленски изтъкна, че критики е имало и относно начина на внасяне на вота на недоверие към правителството, макар че е убеден, че е избран по-правилния подход:

"Нека сега да видим, след като чухме всички тези, заинтересовани страни от здравната реформа, как министър Ананиев ще защити правителството. Той казва "Няма да предприема никакви действия за реформа, ако не усетя максимална подкрепа в обществото" - във връзка с новите му предложения за 12 лв. застраховка.  Ами той трябва час по-скоро да се откаже, просто да ги изтегли и да спре да говори на тази тема, защото в обществото няма подкрепа. Откъде я чака? Нито Лекарският съюз иска, нито Асоциацията на общинските болници, нито пациентските организации, нито застрахователите, които трябва да бъдат част от тази реформа… Къде в предизборната програма на ГЕРБ беше записано, че на втората година ще искат 12 лв. допълнително за здравно осигуряване. Тук се получава това недоверие".

Политикът изтъкна, че правителството има нужното мнозинство в парламента, за да преодолее вота:

"Това мнозинство, което в момента подкрепя провителството, има единствената задача да удържа правителството,  за да могат да харчат и да разпределят средства, да разпределят власт. Там няма идея за някакво развитие на държавата, така че те това нещо, тази задача ще си я свършат. Въпросът е другата - дебатът. Ние го изнесохме извън парламента, а сега ще го проведем в парламента. Нека парламентарните сили да си защитят политиката до момента, защото вотът е срещу това. Да се изкоментират предложенията на Ананиев за реформа и нашите предложения - от "Визия за България"

Депутатът изтъкна, че решението да се плати на Георги Гергов огромна сума за т. нар. "дупка" във Варна е взето от Общинския съвет във Варна, където абсолютно мнозинство има ГЕРБ и под него не се е подписал нито един съветник от БСП.

"Защитаваме нашите съветници от БСП, които са гласували против тази сделка… На обществото, на медиите и на всички стана ясно, че там една дупка е продадена за 43 милиона лева. Органите също слушат, гледат, те също могат да се сезиран. Не знам каква какъв е правният инструмент това нещо да се да се случи. Не виждам нищо лошо и такава проверка да бъде направена, тъй като наистина цените се определят от оценители вероятно, но е факт, че цената е може би около 14 или 15 хиляди лв на квадратен метър, а  не знам дали това е реалната цена във Варна.  Проблемът не е в господин Гергов, че е продал земята. Проблемът е кой дава парите".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.