Скандално решение на парламента: Разреши изборна агитация в джамиите

Депутатите в залата се изпокараха заради извънредни промени в Изборния кодекс, спуснати в последния момент на мистериозно заседание на правната комисия

по статията работи: Ростислава Иванова | 28.04.2016 | 12:41
Скандално решение на парламента: Разреши изборна агитация в джамиите
Народно събрание

Извършването на религиозни обреди в джамия или църква няма да се счита за предизборна агитация. Това решиха изненадващо депутатите с окончателно приети текстове от Изборния кодекс.  Програмата на парламента в пленарна зала продължава и днес с второ четене на промените в Изборния кодекс.

Предложението за неопределяне на религиозните обреди като предизборна агитация бе направено по време на извънредното заседание на парламента на 26 април от депутата от ДПС Йордан Цонев.  Тогава предложението бе отхвърлено, тъй като мнозина народни представители счетоха за недопустима практиката на етническата партия да стартира кампанията си в джамия. Днес обаче то бе прегласувано и одобрено

Междувременно в парламента се разрази скандал и заседанието бе прекъснато принудително заради спуснат в последния момент от правната комисия допълнителен доклад за промените в Избирателния закон. Това принуди председателят на Народното събрание Цецка Цачева да обяви 30-минутна пауза, в която духовете в пленарна зала да се успокоят.

Наложи правната комисия да заседава извънредно, след като депутатите се скараха в залата и оспориха легитимността на въпросния доклад, защото според опозицията бил погазен парламентарния правилник.

От ДПС оспориха легитимността на предходното заседание на комисията, проведено по-рано днес и необявено официално, като уточниха, че не са настоявали и за свикване на ново заседание на комисията.

ДПС смятат, че не е спазено изискването народните представители да бъдат запознати с  документа поне 24 часа преди гласуването му в пленарна зала. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче такова изискване няма в правилника за работа на парламента, когато нормативния акт се разглежда на второ четене

Оспорваният доклад, предизвикал безредици в залата, е подписан от 6 души от правната комисия, която е заседавала тази сутрин. После в почивката бе свикано ново заседание, което да легитимира доклада.

Четин Казак от ДПС попита от трибуната за какво се отнася документът, след като на практика комисията не е заседавала. Колегата му от групата Хамид Хамид пък допълни, че не е имало такова заседание и че той със своите колеги са обикаляли и питали къде ще се състои то. "Какви са тези криминални заседания, г-жо председател, това не си го беше позволявала даже и г-жа Фидосова", обвини Хамид Хамид, цитиран от Фокус
Емил Димитров от ПГ на Патриотичния фронт обаче потвърди, че заседание на комисията е имало и той е присъствал на него. То е е състояло по време на първата парламентарна почивка за деня.

Пълното объркване настъпи, след като самият шеф на ресорната комисия  Кирилов призна, че такова заседание не е провеждано. А Казак веднага реагира с думите: "Това заседание се превръща в пълен фарс!” И допълни, че в правната комисия всъщност не е имало кворум.

"За да ви дам възможност все пак да излезете от тази конфузна ситуация, искам 30-минутна почивка", предложи той, но това му бе отказано от Цачева. 
Манол Генов от ПГ на "БСП лява България" пък предложи представителят на ПФ Емил Димитров да бъде отстранен от заседанието, защото "откровено е излъгал” депутатите в залата, че е имало заседание на комисията.

"Чухме от г-н Кирилов, че е нямало, така че отстранете го, за да може те двамата да се разберат имало ли е заседание или не", препоръча депутатът от левицатав.

Цачева обаче напомни на социалиста, че според правилника на парламента само тя или някой от заместниците й могат да налагат дисциплинарни мерки на народните представители, когато " когато имат лични възприятия от деяние, което според правилника се квалифицира като недопустимо. Тя бе категорична, че няма как да изпълни желанието и за да прекъсне пороя от предложения и лични обяснения шефката на Народното събрание даде 30-минутна извънредна  почивка

Всъщност по-рано днес в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева се проведе среща между представители на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на която бяха обсъдени промените в Изборния кодекс - от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза после пред журналисти, че са "намерени най-добрите решения, които правят този Изборен кодекс възможно най-добър по отношение на защитата на националните интереси”.

Симеонов обаче отказа да коментира конкретната цел на срещата и въпросите, които се обсъждат на нея. По неофициална информация, на нея са били дискутира въпросите за разкриване на избирателни секции в чужбина извън дипломатическите представителства и възможността датата за провеждане на референдум да се определя от държавния глава. Всичко това предстои да се гласува днес в залата.

След приключване на извънредното заседание на правната комисия в почивката се разбра, че на нея са били гласувани на второ четене промени в Изборния кодекс, отразени в допълнителния доклад. Домументът ще бъде подложен на гласуване и в пленарна зала .

По време на гласуването членове на комисията от ДПС и БСП демонстративно напуснаха заседанието ѝ. Текстовете на доклада, които бяха предмет на дискусиите, предвиждат в населените места на държави-членки на ЕС, в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.

Предложенията предвиждат още с решение на ЦИК и по предложение на МВнР, да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 милион жители на държава, която не е членка на ЕС и в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели, подали заявление  да гласуват. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.