Човекът не можел да лети - А, не! Може!

Въздухария 2011 предложи свобода и красота в небето

по статията работи: Красимира Динева | 07.09.2011 | 15:43

Карнавал във въздуха

Той се случваше всеки ден, от сутринта до късния следобед. И много смях, дори и специални тренировки по йога на смеха. И най-вече свободни полети.

Това са само основните неща, които продложи на всички ентусиасти и любители на силните усещания първият фестивал "Въздухария". Той се проведе през почивните дни на лифта в град Сопот и събра на едно място армия от търсачи на силни усещания, както и много от най-върлите любители на полетите с парапланер.

Още в самото начало въздухарите демонстрираха завидно чувство на свобода и голяма част от тях не се поколебаха веднага да се поразходят в небето. Защото това, всъщност, беше основната им цел. А богатата програма на фестивала предложи и много други прекрасни изживявания.

И макар че не разполагаме с официална статистика, смеем да твърдим, че в него се включиха ужасно много ентусиасти. А някои от тях даже повториха и потретиха въздушната си сесия.

Всъщност полетът с парапланер се извършваше след предварително записване на сайта на Въздухария. Но организаторите бяха щедри и удовлетвориха на драго сърце всяко спонтанно желание за спускане с крило.

Забавното условие бе участниците да са облечени в карнавални костюми и да са цветни като дъгата. Както и да нарисуват птица на лявата си ръка – което беше и символичният пропуск за фестивала.

Закачливият външен вид осигуряваше отстъпка от цената за скачане. Намаление имаше и за големи групи от въздухари. Така че, общо взето, почти всеки получи прекрасната възможност да погледа света от високо, макар и за малко.

По логично стечение на обстоятелствата, на втория ден от феста, от небето, с експресна пратка, пристигнаха и летящи музиканти.

Прекрасното им изпълнение във въздуха, невероятен миск от мелодиите на няколко инструмента, между които гайда, тарамбука и тромпет, "се приземи” на земята успешно под бурните аплодисменти на всички въздухари.

Е, не липсваха и пасивни наблюдатели на небесния панаир. Местни жители на Сопот се качваха на лифта само за да погледат красивия танц на крилата във въздуха, защото... "Скоро ще изчезнат”, коментираха те помежду си.

Истината обаче е, че полети с парапланер се извършват през цялата година, както ни информира един от парапланеристите. Даже и през зимата. Макар че тогава е малко по-скучно, защото е по-лесно, каза още той.

Разбрахме още, че любителите на това екстремно изживяване у нас стават все повече и повече, макар че то всъщност никак не е евтино приключение.

Безкрайното въртене

Станахме свидетели и на невероятно акробатично шоу във въздуха, чийто автор бе известният български парапланерист Веселин Овчаров.

Като типичен професионален въздухар, той, заедно със свои колеги, успя да вдигне адреналина на присъстващите, като демонстрира поредица от сложни фигури в небето. Признаваме си: особено атрактивен бе номерът с т. нар. безкрайно въртене, при който пилотът преобръща многократно крилото във въздуха. Уникалната фигура е измислена от испанеца Раул Родригез. А Веселин е едни от малкото смелчаги, които си позволяват да я изпълняват не само в българското небе, но и в много други чуждестранни въздушни пространства.

Като заговорихме за рисковани ситуации, можем да признаем, че на Въздухария такива въобще не липсваха.

Един от пилотите буквално заби превозното си средство в клоните на изпречилото се пред намеренията му за безаварийно приземяване дърво. Самият той призна, че това е първият му полет от година насам. И че е позабравил "това-онова”, но че ще побърза да си го припомни.

Освен него, още няколко сладури преодоляха неприятни, храстовидни препятствия, но се разминаха с леки одрасквания. Като цяло: безопасността бе топ приоритет на фестивала, за което можем само да благодарим на организаторите.

И четирите дни минаха под знака на вълнуващи, любопитни събития, които подплатиха допълнително трайното усещане за свобода и щастие, превзело участниците на Въздухария. 

Момчетата и момичетата от трупа Fireter периодично вдигаха на кокили градуса на настроението. А тяхното огнено шоу влезе в топ класацията ни за горещи изпълнения и безапелационно ни изпрати в мистично, различно измерение.

Уникалният арт проект Цирк Кумбо пък заслужено спечели масово одобрение. Младите и талантливи артисти на трупата успяха по невероятно лесен начин да потопят всички в магията на вълшебното цирково изкуство.

Имаше и работилница за оригами, а уъркшоп за индийска красота облече желаещите в... сари. От удоволствието да носят традиционната индийска женска дреха се възползваха голяма част от дамите на фестивала. 

Освен това под слънцето и небето се състоя открита сесия по йога на смеха. Която за пореден път напомни, че смехът, дори и нарочно предизвиканият, оказва чудесно влияние върху здравето и цялостното разположение на духа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Въздухария Фестивал 11.08.2012 | 13:46
Въздухария фестивал 2012, 6-9 септември, гр.Сопот След успешното първо издание на фестивала ВЪЗДУХАРИЯ през 2011 г. в гр. Сопот, което успя да усмихне над 2000 човека, да излети за първи път в живота им над 300, да вдигне във въздуха цял летящ състав от музиканти, да предизвика дъжд от падащи бонбони и да преобрази летателните костюми в карнавални, тази година отново ви приканваме да грабнете крилата, хвърчилата, самолетчета и музикални инструменти, палатките и шалтетата и да се впуснем заедно в свободния полет от 6 до 9 спетември 2012. Повече информация на http://vazduharia.sky-camp.com
2 Мариана . 07.09.2011 | 16:51
По принцип не си падам по въздухарски истории, но това събитие е било от готините! Понякога е хубаво да можеш да погледнеш на нещата от високо. Заслужава си човек да си подари или да подари подобно въздухарско преживяване и поне за няколко минути да се реем в небето с птиците или любимия човек. :)
1 Ани Г. 07.09.2011 | 16:08
Inews да ви имам златната работа, да ходите по такива красиви места и да снимате и пишете за тези свободолюбиви хора занимаващи се с подобни организации! Супер е, снимките са страхотни и на мен ми се долетя, въпреки че никога не съм летяла...може би някой ден! ;)

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.