Бойко Рашков: Коалицията се разпадна заради "Хемус"

Парите не рядко са причина за раздори, отбеляза вътрешният министър

по статията работи: iNews | 18.06.2022 | 12:20
Бойко Рашков: Коалицията се разпадна заради "Хемус"
стоп кадър/НОВА
Повече за:

"Не съм и няма да бъде бухалка в ръцете на когото и да е". Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира в интервю за Нова тв критиката към структурата на КПКОНПИ, която беше предложен да оглави, че тя ще се превърне във "втора прокуратура и бухалка". По думите му той едва ли ще може да бъда употребен като средство, както при предишните управления са били ползвани институциите. "Преди управлението имаше мутренски характер, изрази, изказ и т.н. Сега нещата са различни", подчерта силовият министър. 

Той беше категоричен, че не е притеснен дали ще получи политическа подкрепа за поста. "Да ви кажа откровено, това не е тревога за мен и повярвайте ми, аз ще приема и едното и другото – и ако получа и ако не получа подкрепа. Ако не получа подкрепа  - това няма да повлияе на душевното ми състояние по никакъв начин". 

Вътрешния министър коментира реакцията на полцията по време на протеста в четвъртък: "Няма ненужно употребена физическа сила, няма пострадали граждани и то това е от 1 година насам. Лично аз не забелязах пропуски в работата на полицаите".

На въпрос защо се е допуснало прокурорският син Васил Михайлов да насилва перничани, Рашков отговори: "Една от причините е, че неговият  баща е прокурор. Най-вероятно неговите колеги прокурори не са искали да изпадат в конфликт с него и това момче явно е агресивно е било защитавано по някакъв начин. Прокуратурата не се е постарала да започне бързи действия по разследването. Имало е дела, които са образувани за побоища и за причиняване на телесни повреди за съвсем невинни граждани, демонстративно със заснемане на това геройство, заснемано по улиците на Перник. Вероятно се е гордял с това, което е правил.

Прокуратурата е направила отвод в Перник и тези дела доста време са преседели във ВКС. И когато случаите започнаха да придобиват публичност, набързо набързо започнаха делата да се движат. Пита се защо? Не може ли веднага, защото ако бяха предприети действия незабавно при първия случай, нямаше да има първи и втори и трети. Малко се знае, но тези дни, ми показаха един клип, където – дано не е монтаж – този същия младеж е бил полицай, който дирекция вътрешна сигурност установи, но ние не намерихме заявителки материал от този полицай. Аз държа този случай да бъде изяснен, най-малкото защо този полицай е мълчал до момента досега".

Рашков заяви, че биячите на полицаите в Своге са в ареста. "И синът и бащата. Ще изясним много внимателно причините за това агресивно поведение, но аз ще обърна и на друго нещо внимание – за поведението на самите полицаи. Те са представители на властта, те са въоръжени, били са петима. Не съм убеден, че са направили всичко възможно, за да се противопоставят на действията на самите нападатели. Единият полицай е с телесни повреди. Тези хора трябва да си изпълняват ролята с повечко увереност, защото са представители на държавата. И защитават интересите на цялото общество".

Попитан кой и кога Ви предложи позицията за шеф на КПКОНПИ, вътрешният министър отговори лаконично: "Всички видяха на една ПКФ в БТВ, аз седят отдясно на премиера и тогава той заяви пред всички, че аз бих бил подходяща кандидатура".

Вътрешният министър обяви каква е неговата равносметка след арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова:

"Многократно премиерът каза – няма недосегаеми. Законът е един за всички. Това е основният извод. Второ – не споделям оценката, че е извършено нещо незаконосъобразно.

По-скоро съм склонен да приема, че някои се плъзнаха по по-лесното, оглеждайки заповедните за задържане и търсейки формални причини да се отменят тези заповеди. Боя се, че никой не се постара да прочете даже и сега се съмнявам, че има такъв, който е прочел 470 страници материали събрани преди издаването на тези заповедни за задържане за 24 часа. Става дума за данни от 3 източника и в три направления – едното е доклад на държавната финансова инспекция по времето на Борисов. Тогава е извършена такива проверка и тогава са направени изводите, докладът е съществуващ – по него никой не е взел мерки, нито административни, нито наказателни, макар че самата прокуратура и то от специализираната са я възложили тази проверка. Тя е станала факт и се отнася за дейността на хазартната комисия, която е станал причина в държавния бюджет да не влязат над 500 милиона лева.

Вторият източник на информация е свързан с онова, другата насока, което прокуратурата също не завърши по ясни или неясни причини – за кюлчетата със злато в шкафчетата на Борисов, пачките с евро пак там и в резиденцията, където живееше като премиер. И на практика ние като общество нямахме отговор – поне да каже проверихме банкнотите по номера, разбрахме или нищо не разбрахме. Или проверяваме тези кюлчета от кого да произведени, откъде са купени и как са попаднали в шкафчето на Борисов. Ще добавя и друг един материал, по който прокуратурата отново мълчи и бездейства. Това е онази информация, която ни беше изпратена от испанската полицията, в която има едно изключително смущаващо изречение, че полицията е събрала данни, че бившият премиер на БГ Бойко Методиев Борисов е участвал в международна схема за пране на пари, защото там има една къща, която никой не знае как е финансирано нейното закупуване и там живее една жена, с която той може би има някакви отношения и т.н. Но нашата прокуратура стане ли отношение на бившите управляващи тя не действа. И третото като важно в този случай са данните от Васил Божков, подписани саморъчно от него за изнудването, което е било упражнявано от страна на някои от тези лица на ръководни длъжности върху неговия бизнес".

АМ "Хемус" вероятно една от причините за разпадането на коалицията. Това е една от причините, смятам, че парите не рядко са причина за раздори, предположи Бойко Рашков, пише lupa.bg.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.