Войната в Украйна: Шест месеца, които разтърсиха света

От началото на войната има множество убити, милиони са избягали, а градовете са превърнати в руини от непрестанните руски бомбардировки

по статията работи: iNews.bg | 22.08.2022 | 13:02
Войната в Украйна: Шест месеца, които разтърсиха света
Повече за:

На 24 август се навършват шест месеца откакто Владимир Путин нареди на десетки хиляди руски войници да влязат в Украйна в рамките на наречената от него "специална военна операция".

Но колкото и да го обличаме в "смекчаващи" думи, това беше масово нахлуване с невиждан в Европа мащаб от Втората световна война насам, коментира Ройтерс в свой анализ на изминалата половин година от украинско-руската криза.

От началото на войната има множество убити, милиони са избягали, а градовете са превърнати в руини от непрестанните руски бомбардировки.

Ето кои важни моменти от конфликта открои Ройтерс:

Смразяваща реч

Русия многократно отричаше, че ще нахлуе в Украйна, а след като го направи, заяви, че се стреми да "разоръжи" Киев, да го прочисти от "националисти" и да спре разширяването на НАТО, но не и да завземе територия. Но според украинците обръщението на руския президент Владимир Путин три дни преди инвазията на 24 февруари не оставя съмнение, че той цели да завладее страната им и да заличи 1000-годишната им национална идентичност.

"За нас Украйна не е просто съседна държава. Тя е неотменима част от нашата собствена история, култура и духовно пространство", каза Путин. "От незапомнени времена хората, живеещи в югозападната част на тази исторически руска земя, се наричат руснаци и православни християни".

Ранно поражение

В рамките на няколко часа след нахлуването Русия разположи командоси на летище "Антонов", товарна база северно от Киев, за да осигури въздушен мост за светкавична атака на столицата.

В рамките на ден украинците унищожиха елитните руски десантчици и разрушиха пистата за кацане. Въпреки че руските бронирани колони в крайна сметка достигнаха северните покрайнини на Киев, неуспехът да се осигури работещо въздушно летище през първия ден спомогна за провала на плана на Москва за бързо превземане на столицата.

"Аз съм тук"

Докато руските бомби падаха върху Киев, а жителите му се трупаха в метростанциите, за да се подслонят, или претъпкваха гарите, за да избягат, президентът Володимир Зеленски даде да се разбере, че "няма да ходи никъде".

 

БГНЕС

 

"Добро утро, украинци", каза бившият актьор от сериал с намек за усмивка в селфи с мобилен телефон, заснето в ранното утро на третия ден от войната. Зад него се виждаше знакова сграда в центъра на Киев. "Я тут." (Аз съм тук), каза той.

Зеленски продължи да мобилизира страната си в нощни обръщения, а бойните му дрехи, наболата брада и непринуденият, но твърд стил на говорене се превърнаха в символи на украинската съпротива.
Оттогава насам той използва видеовръзки, за да се позове на Мартин Лутър Кинг пред Конгреса на САЩ и на Берлинската стена пред Бундестага. Той беше излъчен по улиците на Прага, на наградите

"Грами" и на музикалния фестивал в Гластънбъри, където каза на ликуващите фенове да "докажат, че свободата винаги побеждава".

С чужди деца на ръце

Докато Русия обсаждаше украинските градове, милиони хора се впуснаха в бягство в това, което според ООН е най-бързо разрастващата се бежанска криза от поколения насам. Над 6,6 милиона бежанци са регистрирани в цяла Европа, повечето в съседните държави, които отвориха обятията си. Киев забрани на мъжете в боеспособна възраст да напускат страната.

 

БГНЕС

 

"Баща им просто ми предаде двете деца и ми се довери, като ми даде паспортите им, за да ги доведа", каза 58-годишната Наталия Аблеева на границата с Унгария два дни след нахлуването, обгърнала около врата си ръцете на момчето, което познаваше само от няколко часа.

От унгарската страна на границата децата по-късно се събраха с майка си, която плачеше, докато ги прегръщаше силно.

Поглед към Ада

Мариупол, някога процъфтяващо южно пристанище, бе разрушен от руските сили в продължение на три месеца, които Червеният кръст нарича "ад". Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са загинали, тъй като хранителните, водните и медицинските доставки са били прекъснати, а непрекъснатите бомбардировки са затворили много хора в мазета. Според Организацията на обединените нации броят на жертвите е неизвестен.

На 9 март Русия бомбардира родилен дом в Мариупол, при което загинаха трима души, включително едно дете. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа нарече това военно престъпление.

Москва заяви, че сградата е била неизползваема и заета от бойци. Седмица по-късно беше разрушен театър, в чието мазе според Украйна са се укривали семейства. На сателитни снимки се виждаше думата "деца", изрисувана на земята отвън. Киев твърди, че Русия го е бомбардирала умишлено, за да сломи волята на града, и че все още се смята, че стотици тела са погребани; Русия заяви, без да приведе никакви доказателства, че инцидентът е бил инсцениран.

Тела по улиците

До края на март плановете на нападението на Русия над Киев се провалиха. Нейните бронирани колони, уязвими за мобилните части на украинските защитници с противотанкови ракети и безпилотни летателни апарати, понесоха тежки загуби. Москва обяви изтеглянето си от Северна Украйна като "жест на добра воля". Но докато войските ѝ се изтегляха, те оставяха доказателства за своята окупация в разрушени градове и села, оставяйки да лежат тел по улиците.

В някога проспериращото предградие Буча бяха открити десетки жертви, някои от които с вързани ръце. Русия отрича вината си и твърди, без да разполага с доказателства, че убийствата са инсценирани.
"Разкарай се, руски военен кораб!"

В първите часове на инвазията руски офицери от флагманския кораб "Москва" на Черноморския флот се обаждат по радиото на украинските охранители на безплодния, но стратегически черноморски остров Змиеносец, като им нареждат да се предадат или да умрат. Един от тях отговорил по радиото: "Разкарай се, руски военен кораб!"

Фразата се превръща в национален лозунг, изобразяван на украински билбордове, тениски и накрая на пощенска марка, на която украински охранител стои на скалата и показва пръст на флагмана.
В деня на пускането на марката, 14 април, две украински ракети поразиха"Москва" - най-големият военен кораб, потопен в битка от 40 години насам. Официално Русия твърди, че един моряк е загинал при инцидента. Западни експерти твърдят, че според тях около половината от екипажа, наброяващ около 450 души, е загинал в морето.

На 30 юни Русия изостави остров Змиеносец, след като претърпя тежки загуби при опита си да го защити. Тя нарече изтеглянето си пореден "жест на добра воля".

"Азовстал"

Обсадата на Мариупол продължи, до голяма степен извън полезрението на света. Репортерите на Ройтерс, които достигнаха до града откъм руската страна, откриха зловеща, безмълвна пустош, където объркани цивилни излизаха от мазетата под руините, за да погребат мъртвите си в тревата край пътя.

 

БТА

 

Последните украински войници се бяха скрили в "Азовстал", един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа, където подземните тунели служеха за бункери. На 16 май украинският генерален щаб им каза да се предадат, за да спасят живота си. Журналисти на Ройтерс ги видяха да се появяват, носейки ранените си на носилки към автобуси, които ги отвеждаха в пленнически лагер, управляван от проруските сепаратисти.

Москва обеща да третира затворниците от "Азовстал" в съответствие с Женевските конвенции, но отхвърли украинските призиви за размяна на затворници.
На 29 юли десетки от защитниците на "Азовстал" бяха убити под стража от проруските сепаратисти при огнен взрив, който обхвана затвора. Киев нарече това военно престъпление, извършено по заповед на Москва. Москва заяви, че затворът е бил поразен от украинска ракета, без да обясни защо не са пострадали проруски охранители. Посолството на Русия в Лондон заяви, че оцелелите затворници от полка "Азов" трябва да бъдат екзекутирани чрез обесване, като добави: "Те заслужават унизителна смърт".

Битката за Донбас

След като не успя да превземе Киев, Русия промени военните си цели, като се съсредоточи върху осигуряването на Донбас - източен регион, образуван от две провинции, които вече частично се държат от нейните сепаратистки пълномощници. Това отприщи най-опустошителните сухопътни битки във войната.

В средата на май цял батальон руски войски беше унищожен при опит да премине река Сиверски Донец. Сателитни снимки показаха десетки унищожени бронирани машини, разпръснати по двата бряга.
Руснаците продължават напред, използвайки предимството на артилерията си, за да обградят украинските сили от три страни. През юни и двете страни твърдят, че са убили хиляди вражески войници. След като превзе руините на градовете Северодонецк и Лисичанск, на 4 юли Путин обяви победа в района, но сраженията продължават.

Бомбата с часовников механизъм HIMARS

В момента войната е съсредоточена главно в южната част, където Киев обеща да си върне най-голямата част от територията, завзета при инвазията, която Русия все още държи. Русия вкара още войски.

От началото на юли Украйна разгърна модерни ракети, доставени от Запада - високомобилната артилерийска ракетна система М142, HIMARS. Сега тя може да атакува мостове, железопътни линии, командни пунктове и складове за боеприпаси дълбоко в руската територия и се надява, че това ще промени хода на войната в нейна полза.

Поддръжниците на Украйна в интернет ежедневно публикуват снимки на експлозии в контролираната от Русия територия с лозунга "HIMARS O'Clock" (Бомбата с часовников механизъм HIMARS). Русия продължава да твърди, че операцията ѝ върви по план.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.