Встъпването в длъжност на Тръмп - този път мода и политика се преплитат

За церемонията в Белия дом всички най-много се вълнуват: Как ли ще е облечена ТЯ?

по статията работи: iNews.bg | 17.01.2017 | 19:08

Как ли ще е облечена ТЯ? Това е въпросът, който вълнува модните специалисти (и много други хора) на всеки четири години: кой дизайнер ще бъде избран от новата първа дама на САЩ да я облече в деня на встъпването в длъжност на нейния съпруг и което е още по-важно - на церемонията вечерта в тържествения ден?

Тази година въпросът е по-труден от всякога. Възможността да облечеш първата дама дълго се смяташе за голяма привилегия и чест за един дизайнер, както и за голям бонус за избрания. Но в този бизнес, определено клонящ към Хилари Клинтън, много дизайнери показаха, че не се интересуват от това да облекат Мелания Тръмп. Така въпросът е не само кого ще избере тя (ако не реши просто да си купи тоалет от магазин), а и кой дизайнер ще избере нея.

Официалният тоалет на първата дама в деня на полагане на клетва не е единственият пример за това как политическите съображения се намесиха в модата напоследък.

1840572

С внимание се следят модните предпочитания и на Иванка Тръмп - дъщерята, за която мнозина предполагат, че ще изпълнява отчасти функциите на първа дама. Наскоро тя обяви, че напуска ръководния пост в компанията си за дрехи и аксесоари и излиза в "официален отпуск", понеже със съпруга си Джаред Къшнър се местят във Вашингтон, където той ще бъде старши съветник на тъста си.

Едва ли обаче може да има по-добра реклама за марката й от това. Иванка Тръмп често носи дрехи и аксесоари на собствената си марка, като пастелно розовата рокля без ръкави на конгреса на Републиканската партия през юли или гривната за 10 800 долара в предаването "60 минути" през ноември.

Тя не казва дали ще продължи да носи дрехи на своя лейбъл. Нейн говорител отказа да отговори на този въпрос на Асошиейтед прес. Ако го направи, това ще бъде изтълкувано като реклама за марката.

Разбира се, нито Иванка, нито Мелания Тръмп (или който и да било друг) се нуждаят от разрешение, за да носят произведенията на даден дизайнер. Те могат да си купят каквото поискат. Тъй като модните дрехи за първите дами често се правят по поръчка, както беше с Мишел Обама, въпросът за избора на дизайнер излезе на дневен ред.

Коментарите започнаха през ноември, когато живеещата в Ню Йорк дизайнерка Софи Теале каза, че няма да облича Мелания Тръмп заради "изявленията на съпруга й по време на предизборната кампания, излъчващи расизъм, сексизъм и ксенофобия".

Малцина други модни дизайнери се изказаха публично по този начин, но в отговор на въпроси някои изразиха нежелание да обличат първата дама, сред тях и Марк Джейкъбс. Други - като Томи Хилфигър и Каролина Ерера, заявиха, че с удоволствие биха се заели. Том Браун каза, че за него това ще бъде чест "от уважение към позицията" на първа дама. (Браун създаде дневния тоалет на г-жа Обама за полагането на клетва през 2013 г.).

1840571

Някои се питат дали дизайнерите изобщо трябва да говорят за политика, когато става въпрос за облеклото на първите дами. Според Наим Хан - роден в Индия американски дизайнер, който често обличаше Мишел Обама, тази дискусия е важна. "Всеки дизайнер има гледна точка. Дизайнерът е артист и би трябвало да има избор кого да обича и кого - не", каза той в интервю.

За Хан изборът е ясен. Запитан от общ приятел в социална мрежа за възможността да направи официална рокля за Мелания Тръмп за тържествения ден, той казал, че няма да се възползва от тази възможност.

"Не мисля, че е редно", сподели той, аргументирайки се с това, че отдавна го свързват с Мишел Обама, която е обличал близо 20 пъти, включително изработвайки бляскавата рокля за първата й държавна вечеря - с индийския премиер. Хан побърза да отбележи: "Мелания Тръмп вероятно е прекрасен човек, доколкото знаем". И добявя: "Ценностите на това правителство според мен не отговарят на ценностите ни като нация".

Кого ще избере Мелания Тръмп? В новогодишната нощ тя носеше черна рокля без ръкави "Долче и Габана" (предполага се - купена от магазин), което накара Стефано Габана да й благодари в Инстаграм. Това породи спекулации, че е възможно тя да избере италианските дизайнери.

Други обаче смятат, че е по-вероятно новата първа дама да предпочете американски дизайнер, може би Ралф Лорън, чиито дрехи носеше по време на кампанията. От друга страна, подобно на Мишел Обама през 2009 г., тя може да реши да даде популярност на по-малко известни дизайнери.

1840574

"Влиянието на първата дама наистина е много, много голямо. То направи нашия бизнес глобален", казва Хан.

Каквото и да избере Мелания Тръмп, политиката навлезе в тези дискусии по безпрецедентен начин, каза историкът Карл Сфераза Антъни от Националната библиотека на първите дами. Той припомни, че политиката се е прокрадвала в темата за официалните тоалети на церемониите по встъпването в длъжност и преди, но само в контекста на това, че даден тоалет е твърде скъп във времена на икономически трудности.

Сега е различно. "За първи път този официален момент се използва от професионалистите и изобщо от хората от модните среди като възможност да изразят политическите си виждания публично", подчерта Антъни.

Дори модният избор на самия Доналд Тръмп предизвика полемика. Президентът на модна къща "Джани Версаче" Санто Версаче каза пред италианското държавно радио РАИ, че приветства Тръмп като клиент във всеки магазин "Версаче". Но добави: "Честно казано, аз лично не бих го обличал. Той говори много неща, които не одобрявам".

 

Джослин Новек, Асошиейшън прес, публикувано в БТА


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.