ГЕРБ се изтърваха: Премиерът разпуснал парламента в дълга предизборна ваканция

БСП, ДПС и ДСБ бламират едномесечната почивка на депутатите, искат свикване на Народното събрание в петък

по статията работи: Ростислава Иванова | 12.10.2016 | 16:52

Драматично и бързо се разбули мистерията около неочакваната едномесечна ваканция на Народното събрание преди изборите. Оказа се (не, че е изненада за някой), но самият лидер на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов разпоредил неочакваната ваканция на народните избраници, за да не се превръщал парламента в цирк и предизборна арена за политиканстване. Това си призна ачик-ачик - вероятно без да иска, зам.-председателят на парламентарната група на борисовите депутати – Цвета Караянчева.

Днес дългата ваканция бе одобрена ненадейно и набързо по идея на "Атака", с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт, част от Реформаторския блок, ББЦ и някои услужливи отцепили се от групите си депутати, определящи се като "независими". Като първи работен ден за седмицата обаче в 9.00 часа в залата бяха по-малко от половината избраници, а докато станат 121 за кворум за откриване на заседанието мина още половин час. Малкият сутрешен брой депутати се отказа благодатно за приемане на решението, което осигурява политически комфорт за ГЕРБ и правителството на Борисов – да не бъде предизборно критикувано и заливано с помия. А да не забравяме и че се отлага планираният от опозицията вот на недоверие към кабинета. Така само след 45 минути работа, докато не са пристигнали всички или не са се събудили, избраниците бяха разпуснати от временния парламентарен шеф Димитър Главчев от ГЕРБ, заместващ кандидатт-президента Цецка Цачева. По-късно, коментирайки пред журналисти, Главчев неправдоподобно се направи на "ударен" и "изненада" от решението на парламента, което по думите му билио "неочаквано" за него, но "разумно и спонтатно".

ГЕРБ: Има правила – в предизборна кампания парламентът няма да работи!

След разпускането на Народното събрание "острието" на ГЕРБ Цвета Караянчева, даде брифинг, на който издаде тайните анмерения на "големия началник".

"Това ли очакват избирателите ни: всеки ден БСП да използва Народното събрание за циркова арена. В петък развяваха байраци! Утре какво ще ни се случи - може би някой ще се обеси на балкона? Не е редно Народното събрание да се превръща в цирк. Има ясни правила - при предизборната кампания Народното събрание няма да провежда пленарни заседания. Което не значи, че няма да работи. Комисиите ще работят. Това, което се говори непрекъснато от трибуната на Народното събрание, са лъжи. Отново г-жа Корнелия Нинова искаше да ви въведе в заблуждение. Отново повдигнаха темата за бежанците и лагерите и всичко останало, което продължават да дъвчат във времето”, заяви Караянчева.

Без да бъде питана, говорителката на ГЕРБ сама засегна въпроса за гласения от опозицията вот на недоверие към кабинета, отричайки категорично предизборната ваканция да има общо с това.

"Страхували сме се от вота на недоверие! Те не могат да си съберат подписи за вот на недоверие! Никой не иска да им се подпише. Това е толкова несериозно, че не може да бъде! От липсата на пленарни заседания няма да се получи кой знае какъв проблем, защото законодателната дейност, която сме успели да приключим през тези няколко седмици, е достатъчна. Предстоят заседания на комисии”, продължи да се възмущава Караянчева.

Караянчева: Борисов разреши ваканцията на депутатите

Запитана дали решението за закриване на пленарните заседания е съгласувано с партийното ръководство, Караянчева на свой ред отговори с риторичен въпрос: "А смятате ли, че не е съгласувано?! Това е решение на ръководството и на парламентарната група на ГЕРБ. Не можем да позволим и без това ниският рейтинг на Народното събрание да пада”.

На въпрос дали Бойко Борисов е дал разрешение за закриване на пленарните заседания Караянчева лаконично отговори: "Да”.

Зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев веднага се намеси, за да омекоти гафа на колежката си. По думите му "първоначалното решение (парламентът да излезе в почивка от 26 октомври до 4 ноември – бел.ред.) било "съгласувано с ръководството на ГЕРБ", но последващото предложение (за един месец) дошло днес "съвсем спонтанно".

"Не е съгласувано от 12 октомври до 4 ноември, това вече парламентарната група (на ГЕРБ) го реши”, обяви Велчев. И контраатакува с въпрос: " Правилно ли е партиите да използват парламента за предизборната си кампания, след като многократно се поставя въпросът за партийните субсидии. Те са, за да може да се плаща чрез тях на медиите, а не да се използва трибуната на НС", обясни зам.-председателят на партията.

Нинова: Това е еднолична власт – да разпускаш парламента!

Междувременно БСП и ДПС събраха 51 подписа за свикване на извънредно заседание на Народното събрание още този петък, предаде БГНЕС. Това обяви също на брифинг в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"51 подписа събрахме от БСП и ДПС. Може би можехме от други групи да вземем, но след разпускането на заседанието те побързаха да си тръгнат. Искаме свикване на Народното събрание в петък с три точки. Първата точка е отмяна на днешното решение за прекратяване на работата на парламента. Втората е разглеждане на проекта ни за решение за изграждане на позиция по споразумението с Канада, което е изключително опасно за българската икономика и земеделието. Третата точка е за парламентарен контрол”, обяви Нинова.

Тя обясни, че по правилник председателстващият парламент Димитър Главчев е длъжен да свика Народното събрание. И се закани, че БСП ще използва всички възможности, за да не позволи на управляващите да разпускат парламента преди избори.

Нинова каза още, че от групата на ДПС са подкрепили подписката за дневния ред, предложен от БСП.

"Този парламент е изчерпал вече доверието и възможността за работа. Отдавна сме казали, че искаме оставката на това правителство и предсрочни избори. По този начин вече не може да се работи! Днес беше последната капка, да разпуснеш парламента толкова време преди изборите е прецедент в парламентарната ни история. Това показва, че има страх от опозицията и това, което ще кажем и ще се чуе от залата. Това е абсолютно посегателство върху парламентарната република”, категорична е лидерката на БСП.

"Това е окончателно въвеждане на едноличната власт, след като си позволяваш и парламент да разпуснеш. Парламентът е място за правене на политика и закони. В Конституцията пише, че сме изпратени тук, за да правим закони, а не предизборна кампания за президент. Това не е задължение на народния представител, нашето задължение е да седим тук и да решаваме въпроси”, аргументира се тя.

Радан Кънев: Борисов да не се крие, да си понесе отговорността, че парламентът няма да работи!

ДСБ призова премиера Бойко Борисов да свика извънредно заседание на Народното събрание, заяви на брифинг и лидерът на дясната партия от Реформаторския блок Радан Кънев.

"Днешното решение на Народното събрание е проява на крайна политическа безотговорност. Министерският съвет има по конституция инициативата за свикване на извънредно парламентарно заседание”, каза Радан Кънев. И призова Борисов да свика народните представители на извънредно заседание, "да не се крие зад Цвета Караянчева и да понесе отговорността, че парламентът няма да работи".

"Ако се свика такова заседание от опозицията и ГЕРБ и мнозинството не се явят, то ще се провали поради липса на кворум. Тъй като сме в предизборен период, политическата отговорност се носи много леко и аз мисля, че ако парламентът не бъде свикан, за да отговори на нуждите на българските граждани в България и в чужбина и за да отговори на въпросите за грабежа АЕЦ "Белене", на 6 ноември Борисов ще трябва да изпълни едно публично обещание – да подаде оставка”, посочи Кънев.

Карадайъ: ДПС иска саморазпускане на парламента и предсрочни избори

"Поведението на управляващото мнозинство го оценяваме като национално безотговорно", заяви също на брифинг днес и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Свидетели сме на поредния гаф на управляващото мнозинство в Народното събрание. НС е естественото място за политическите дебати, а ГЕРБ се крият от политическите дебати, лишават контрола на държавата при наличие на много тревожни геополитически процеси, включително и стачки в страната. Бягството от политическите дебати в НС и в обществото, е подмяна на конституционния ред и държавното устройство в страната. Има актове, които са взети зад гърба на Народното събрание и с днешното решение то се лишава да осъществи контрол над тези взети решения”, каза Карадайъ.

Той определи ситуацията на "необявено извънредно положение в страната". "Те са в ситуация на политически нокдаун. Техните изявления ги разбираме като това, че за тях НС е цирк, където си играят на криеница и все други са им виновни. Дори при взетото днес решение с гласовете на ГЕРБ, както и на обединените националисти или както Съвета на Европа ги нарича- фашисти”, коментира дясната ръка на Ахмед Доган.

Според него изходът от тази ситуация е свикване на извънредно заседание на парламента за неговото саморазпускане. Това, което се случва в НС пряко рефлектира върху качеството на живот на българските граждани. "Както е писано в свещените книги: "вкупом съгрешиха и вкупом излишни станаха”, цитира Коранът Карадайъ.

Той обяви, че ДПС ще участва в подписка за свикване на извънредно заседание на НС. "Нещо повече, като отговорна политическа партия бихме предложили и предмет на това заседание - саморазпускане на парламента и определяне на дата на предсрочните парламентарни избори", декларира председателят на догановата партия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.