Жалък опит на неопитния дипломат Тилърсън да омилостиви Русия

Лавров атакува американската атака, че помага на терористите в Сирия, а държавният секретар на Тръмп се оправдава, че не целят руснаците, а масовия убиец Асад

по статията работи: Ростислава Иванова | 09.04.2017 | 14:10

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров са разговаряли по телефона по повод американския въздушен удар в Сирия. Този разговор обаче няма да се запомни с абсолютно нищо. За разлика от предшественика си – бившият държавен секретар Джон Кери, доскорошният бизнесмен Тилърсън явно не блести особено с умения в дипломацията, за да успее да тушира напрежението между москва и Вашингтон, майстор на което беше двуметровият пратеник на Барак Обама.

Официално от разговора не излязоха никакви новини. Само кратко и лаконично изявление от руското външно министерство свидетелства, че Москва не си е смекчила ни най-малко позицията относно внезапната американска атака в Сирия срещу армията на президента Башар Асад, обвинена от международната общност в убийството на над 80 цивилни, половината от които деца, в провинция Идлиб чрез проведена смъртоносна химическа атака преди няколко дни.

"Русия смята, че действията на САЩ помагат на екстремистите", пише в краткото съобщение на руското ведомство. Лавров продължава да настоява, че сирийската правителствена армия не разполага с химическо оръжие и не е отговорна за тази атака.

Тилърсън: Приоритет на САЩ в Сирия е унищожаоването на ИД, Русия никога не е била цел

По-късно в интервю за телевизия Си Би Ес, държавният секретар Тилърсън пък каза, че главният приоритет за САЩ в Сирия е поражението на групировката "Ислямска държава”. Според него, изкореняването на нейния "самопровъзгласил се халифат” ще премахне заплахата не само за САЩ, но и за всички държави в региона.

1891800

Тилърсън е категоричен, че едва тогава ще бъдат направени усилия за стабилизиране на Сирия. Първият дипломат на САЩ е уверен, че може да се стигне до мирно разрешаване на конфликта в страната. И изрази надежда, че "Русия ще избере да играе конструктивна роля в подкрепа на прекратяването на огъня, както чрез своите преговори в Астана, но и в Женева, където се водят преговори под егидата на ООН”. Той обаче признава, че в преговорите за мир ще се наложи да участва и сирийският диктатор Башар Асад, с който в момента САЩ воюва след химическата атака срещу мирно население, извършено в провинция Идлиб от сирийската армия.

САЩ на се страхуват от руско отмъщение

Тилърсън посочи още, че не се страхува от руско отмъщение. Той подчерта, че не очаква руски ответен удар след американската ракетна атака, защото тя не е била насочена срещу руснаците. "Става дума за изключително прецизен и целенасочен удар в отговор на една химическа атака и Русия никога не е била мишена", настоя държавният секретар на Тръмп.

В същото време обаче в събота москва изпрати в Средиземно море свой боен кораб, за "да прави компания" на американския, от който бяха изстреляни успешно 59 ракети по военни бази на сирийската армия в Идлиб.

В събота командващите руската и иранската армия потвърдиха решимостта си да продължат борбата срещу "терористите” в Сирия. Агенция "Франс прес” съобщава, че в телефонен разговор, генерал Валерий Герасимов и генерал Мохамед Багери са изразили своето желание да продължат военното си сътрудничество в подкрепа на президента на Сирия Башар Асад "до пълната победа над терористите и тези, които ги подкрепят”, посочва БГНЕС.

В нощта срещу петък, американският президент Доналд Тръмп нареди обстрелване на военното летище в Хомс, което е под контрола на сирийското правителство. Той мотивира заповедта си с предполагаемата атака с химическо оръжие от вторник, при която загинаха 87 цивилни, сред които 31 деца. Международната общност смята, че виновен за това е режимът на Башар Асад, който се ползва с подкрепата на Русия.

Действията на САЩ предизвикаха влошаване на отношенията с Москва. Администрацията на Владимир Путин отмени военното споразумение за избягване на инциденти със САЩ при военните действия в Сирия и прекрати всякакви контакти между руската и американската армия.

1891797

Отношенията Кремъл-Белия дом под точката на замръзване, а Русия призова американците да напуснат страната

Междувременно на сайта на американското консулство в Русия се появи призив към американците да напуснат страната.

Във въпросния телефонен разговор външният министър Лавров е заявил на Тилърсън, че нанесените от Вашингтон ракетни удари срещу Сирия работят в полза на екстремистите, предаде ТАСС. Според съобщението на руското външно министерство разговорът се е състоял по инициатива на американската страна. Обсъждана е била ситуацията в Сирия след нанесените от въоръжените сили на САЩ удари по сирийските войски през нощта на 7 април.

Лавров е подчертал, че нападението срещу страна, чието правителство се бори с тероризма, само работи в полза на екстремистите и създава допълнителни заплахи за регионалната и глобалната сигурност. Лавров е посочил, че твърденията за употреба от войските на Сирия на химическо оръжие в Идлиб на 4 април не съответстват на действителността. "Беше подчертана необходимостта от щателно, безпристрастно и професионално установяване на фактите относно цялата тази история", заяви руското министерство.

Лавров: Аргументите на Вашингтон за атаката са недостоверни и неубедителни

В телефонен разговор с германския външен министър Зигмар Габриел вчера Лавров е казал, че "аргументите на САЩ за удара срещу военновъздушна база в Сирия са недостоверни и неубедителни", съобщи още руското министерство на външните работи. 

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. Лавров подробно е изложил руската позиция за "незаконните действия на Вашингтон, представляващи акт на агресия и грубо нарушение на нормите на международното право, противоречащи на задачите на борбата с международния тероризъм, подкопаващи регионалната и глобалната сигурност".

Руският министър е подчертал, че "аргументите на САЩ в подкрепа на незаконната им въоръжена акция", и по-специално твърденията за използване на химическо оръжие от сирийските войски в Идлиб на 4 април, са "недостоверни и неубедителни" и настоял за "щателно разследване и установяване на фактите".  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.