Как Тръмп зачеркна десетилетна политика на САЩ в Близкия изток

Президентът закова пирон в ковчега на мирния процес, отхвърляйки лековато като единствен мирен вариант в израелско-палестинския конфликт принципа "две държави за два народа"

по статията работи: iNews.bg | 16.02.2017 | 13:24
Как Тръмп зачеркна десетилетна политика на САЩ в Близкия изток

Американският президент Доналд Тръмп се отказа от досегашния крайгълен камък на американската дипломация в Близкия изток - израелско-палестинският конфликт да бъде решен на базата на принципа "две държави за два народа" и заяви, че това не е единственият възможен вариант за постигане на мир. В първата си среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху Тръмп оттегли американската подкрепа за създаването на палестинска държава и така зачеркна десетилетия усилия на американската дипломация по близкоизточния мирен процес, следвана както от демократически, така и от републикански правителства, пише в. "Гардиън".

"Уреждането на израелско-палестинския конфликт на базата на принципа "две държави за два народа" не е единственият възможен път за постигане на мир. Независимо дали ще има една или две държави, ще бъде доволен, стига израелците и палестинците да са доволни", заяви Тръмп в сряда на обща пресконференция с Нетаняху в Белия дом. Той пое ангажимент да работи за мирно разрешаване на конфликта и отбеляза, че това ще изисква компромиси и от двете страни, но не представи никакъв план или визия как може да се случи това.

Палестинският президент Махмуд Абас реагира веднага и заяви, че палестинците стоят твърдо зад решението с две държави, но отбеляза, че те са в "готовност да работят по положителен начин с правителството на Тръмп за постигане на мир".

Бившият пратеник на САЩ за мирния процес в Близкия изток Мартин Индик коментира пред Ройтерс, че оттеглянето на подкрепата за създаването на палестинска държава е "още един пирон в ковчега на мирния процес".

Идеята за една държава е силно проблематична и за двете страни. Палестинците приемат идеята като апартейд, тъй като тя ще наложи две различни системи за двата народа. Другата възможност – равни права за всички, включително за палестинците на Западния бряг, противоречи на еврейския характер на Израел.

Освен това Тръмп призова израелския премиер Нетаняху да забави малко изграждането на еврейски селища върху земи, към които палестинците имат териториални претенции. Нетаняху, който може би е очаквал от Тръмп по-категорична произраелска реторика, изглеждаше изненадан от този призив, отбелязва Ройтерс. Когато получи възможност да отговори, Нетаняху подчерта, че еврейските селища не са "сърцевината на конфликта" и не пое ангажимент да ограничи строителството им.

Израелският премиер заяви, че "няма по-голям поддръжник на еврейския народ и на еврейската държава от президента Доналд Тръмп" и го призова да позволи на Израел да използва момента за търсене на нови пътища към мира в Близкия изток. За Натаняху Тръмп е възможност да възстанови добрите отношения със САЩ след противоречията по време на Обама.

В края на миналата година САЩ позволиха Съветът за сигурност на ООН да приеме безпрецедентна резолюция, която призова Израел да спре заселническата дейност. Дотогава обичайно Вашингтон блокираше подобни резолюции.

Освен това Нетаняху е поискал от президента Тръмп да признае израелски суверенитет над Голанските възвишения, които Израел превзе от Сирия в близкоизточната война през 1967 г., съобщи Ройтерс. За повечето държави в света Голан - високо плато между североизточен Израел и югозападна Сирия, е територия, окупирана от Израел, който я анексира през 1981 г.

На кратък брифинг за израелски и чужди журналисти след снощната му среща с Тръмп в Белия дом Нетаняху бе запитан дали е повдигнал въпроса за Голан. "Да", отвърна той. Запитан какво е отговорил Тръмп, Нетаняху каза: "Не бих казал, че той се изненада от моето искане".

Израел отправи същото искане към правителството на Барак Обама през 2015 г., но то бе отхвърлено, припомня Ройтерс. И отбелязва, че ако признае суверенитет на Израел над Голанското плато, правителството на САЩ ще си навлече гнева на сирийския президент Башар Асад, който е подкрепян от Русия и Иран, и ще подтикне Иран и помагачите му, сред които ливанското шиитско движение "Хизбула", да нанасят удари на Израел.

Тръмп почти не спомена палестинците, а на моменти коментарите му изглеждаха идентични с темите, отстоявани от израелското правителство: той спомена заплахата от Иран, подстрекаването в палестинските училища и необходимостта палестинците да признаят Израел за еврейска държава.

Новият американски президент се ангажира с фикс-идеята на израелския премиер - отблъскване на Иран, като същевременно предложи по отношение на палестинците формулировка, която почти не дава конкретни изгледи за истински преговори или траен мир. Същинското съдържание обаче беше в това, което Тръмп не каза, а може би дори и не разбира. Нищо не бе споменато за палестинския стремеж за държава. Вместо това изявлението на американския президент подсили асиметрията в позициите на двете страни в близкоизточния конфликт, коментира британският вестник "Гардиън".

На този фон в САЩ тлее и скандал с избрания от Доналд Тръмп кандидат за посланик в Израел. Петима бивши американски посланици в Израел заявиха, че предложеният Дейвид Фридман не е квалифициран и призоваха сенаторите да обмислят много внимателно номинацията му, съобщи Асошиейтед прес. В писмо до членовете на сенатската комисия по външните работи бившите дипломати пишат, че Фридман отстоява "екстремни радикални позиции" и че е нарекъл решението (на израелско-палестинския конфликт) с две държави "илюзорно решение на несъществуващ проблем".

"Според нас комисията трябва да се увери дали г-н Фридман има уравновесеността и темперамента, необходими, за да представлява Съединените щати като посланик в Израел", гласи писмото. "Американският посланик трябва да работи посветено на отдавнашната цел на нашата страна в района, следвана от двете партии: укрепване на сигурността на Съединените щати и на нашия съюзник Израел, и напредък към мир между Израел и съседите му, конкретно палестинците", пишат бившите посланици.

Петимата бивши посланици, които са били назначени и от демократически, и от републикански президенти, добавят в писмото, че Фридман е обвинил президента Барак Обама и целия Държавен департамент в антисемитизъм. Писмото е подписано от Томас Пикъринг, Уилям Харъп, Едуард Уокър, Даниъл Кърцър и Джеймс Кънингам.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.