Какво цели Тръмп с абсурдните обвинения срещу Обама?

Президентът хвърли „бомбата“, че предшественикът му го е подслушвал, за да отвлече вниманието от атаките срещу хора от екипа му за връзки с Русия

по статията работи: iNews.bg | 06.03.2017 | 18:34
Какво цели Тръмп с абсурдните обвинения срещу Обама?

Бившият директор на националното разузнаване при управлението на Барак Обама отрече обвиненията на сегашния президент, че е имало тайна съдебна заповед за подслушване на Тръмп тауър, предаде Асошиейтед прес. В събота, без да представи никакви доказателства, президентът Доналд Тръмп обвини предшественика си Барак Обама, че е наредил в последните етапи на президентската кампания да бъде подслушвана сградата Тръмп тауър в Ню Йорк, където беше изборния му щаб. Ден по-късно Белият дом съобщи, че президентът е поискал от Конгреса да разследва дали предшественикът му е наредил такова подслушване.

"Президентът Тръмп поиска в рамките на разследванията им на руската дейност комисиите по разузнаването на Конгреса да упражнят надзорната си дейност, за да установят дали изпълнителната власт е превишила правомощията си за разследване през 2016 г.", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Измислени ли са обвиненията за подслушване?

В интервю за Ен Би Си Джеймс Клапър заяви, че под негово ръководство в разузнаването не е имало дейност, свързана с подслушване на Тръмп нито като новоизбран президент, нито като кандидат по време на кампанията. Клапър добави, че като директор е щял да знае за съществуването на заповед за подобно подслушване.

В неделя в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че и директорът на ФБР Джеймс Коми е поискал министерството на правосъдието да направи изявление, с което да отхвърли твърденията на Тръмп, че Обама е наредил подслушване на неговите телефонни разговори по време на предизборната кампания. Според цитирани служители Коми е отправил искането, тъй като няма доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп и защото с тези заявления невярно се намеква, че ФБР е нарушило закона. Министерството досега не е направило изявление.

Бившият говорител на Белия дом Джош Ърнест смята, че с твърденията си за разпоредено от Обама подслушване на неговите телефонни разговори Тръмп се опитва да отклони вниманието от проблемите, с които се сблъсква правителството му,

"Президентът Тръмп доста усилено работи за това да отклони вниманието на американската общественост и медиите от разрастващия се скандал за това защо неговото правителство и самият той не са били честни за своите контакти и връзки с Русия", каза Ърнест в интервю за Ей Би Си, като отхвърли предположенията за възможно подслушване, разпоредено от Обама.

Детинско буйстване на президента в Туитър

Господин Тръмп сам се "туитна" в ъгъла, констатира в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия и припомня, че настоящият президент не е изложил никакви доказателства за думите си. Според вестника това означава само едно - един президент безпочвено обвинява друг президент в престъпление и прави всичко това чрез "детинско буйстване в Туитър". А обстоятелството, че директорът на ФБР Джеймс Коми поиска от министерството на правосъдието публично да каже, че президентът подвежда обществото, е много опасно, защото изисква от Конгреса и членовете на администрацията да преодолеят партийните си маневри в името на стабилността на демокрацията.

Разбира се подтикът за избухването на Тръмп е обусловен от това, че ФБР разследва неговото обкръжение за контакти с руското разузнаване, продължава нюйоркското издание. Би било изключително странно, ако президентът е посветен в детайлите на разследването, ако то косвено го засяга. Но ако то е просто работа на контрашпионажа, той може би е запознат с него. Малко се знае за това разследване, подчертава "Ню Йорк таймс". И остава неясно дали новата администрация е проверявана за потенциално заговорничене с Москва.

Сега Тръмп се опитва с твърденията си да предизвика Конгреса да започне разследване срещу администрацията на Обама. Но лидерите в Конгреса трябва да действат по-директно, вместо да се мъчат да пазят общественото доверие към правителството. Със своето сензационно и експлозивно обвинение Тръмп се "туитна" в ъгъла, а Конгресът няма друг избор, освен да създаде двупартийна комисия, която да разследва всички въпроси с намесата на Русия в изборите, пише "Ню Йорк таймс".

Тръмп си вкара автогол

"Вашингтон пост" се пита дали Тръмп ще се отърве невредим от обвинението, че Обама го е подслушвал и изказва предположението, че "експериментът Тръмп" е достигнал ранна повратна точка. Вестникът нарича "шокиращи и безразсъдни" обвиненията на Тръмп и допълва, че говорител на Обама ги е нарекъл "просто неверни".

Всеки път когато изникне въпросът за отношенията между апарата на Тръмп и Москва, той излиза с яростни контраатаки. Това само подчертава необходимостта от максимално бързо изясняване на тази история, смята вестникът. Трябва да разберем защо хората от орбитата на Тръмп, които са ангажирани с Москва, се оплитат в лъжи и увъртания. Медиите трябва да изтръгнат истината от тях и от онези в управлението, които не желаят да седят спокойно, когато системата, на която служат, е под заплаха.

Няма нищо странно в това, че Тръмп мрази онези, чрез които изтича информация. Поради наличието на толкова много републиканци в Конгреса, готови да забравят всичко онова, което преди 20 януари 2017 г. са приказвали за отговорностите пред властта, главната линия на отбрана срещу нарушенията на изпълнителната власт трябва да дойде от журналистите, които осигуряват информация, както и от смелите съдии, заключава "Вашингтон пост".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.