Калоян Паргов: Левите заедно на изборите, даже с Първанов и Дончева

На БСП й трябва лидер, който да не я дели на леви и десни и до 2 години да я вкара във властта, смята лидерът на столичните социалисти

по статията работи: iNews.bg | 01.04.2016 | 17:17
Калоян Паргов: Левите заедно на изборите, даже с Първанов и Дончева
iNews.bg / Радила Радилова

Всички леви партии в България трябва да се обединят за предстоящите президентски избори, даже формациите АБВ на Георги Първанов и "Движение 21" на Татяна Дончева. Така обединена българската левица ще спечели изборите. Това заяви в интервю за "24 часа" депутатът и председател на столичната организация на БСП Калоян Паргов.

"Нека поканим партньорите ни от "БСП - лява България”, АБВ, дори и Татяна Дончева, независимо от нейните лутания между ляво и дясно, както и всички други леви формации. Всеки да излъчи свой кандидат и всички имена за президент да отидат на вътрешен избор за левицата, в който да участват и симпатизанти, независимо дали членуват в някоя от партиите. Излъчена така - една лява кандидат-президентска двойка ще събере в пъти по-голяма подкрепа", каза Паргов.

Според него бъдещият председател на БСП, който ще бъде избран на конгреса на партията, не бива да дели социалистите на "леви" и "десни", както го прави сегашният лидер на левицата Михаил Миков. Освен това бъдещият лидер трябва да провежда модерна политика, като съчетава европейската ориентация на страната и връзките с Русия, а не да ги разграничава. Новият председател трябва да притежава качества, с които да отведе БСП до управлението в срок до 2 години.

Запитан как оценява свършеното от Миков, той отговори лаконично: "Една птичка пролет не прави". Промяната зависи от всички нас, а не само от един човек, независимо на каква позиция е той. Това е изводът ми от краткия мандат на Миков".

От бъдещия председател на столетницата Паргов очаква "много в няколко посоки". Първо, той трябва да направи всичко възможно да изведе БСП до участие в управлението – до 2 години. Второ, да направи промени в организационното функциониране на партията и да я модернизира. Това включва не само организационни мерки, но и финансовото обезпечаване на дейността. Разпределението на държавната субсидия за партията да става на по-справедлив принцип, като се инвестира повече в структурите и хората в тях, защото там се гради доверието и подкрепата. Да има по-малко партиен апарат на "Позитано” и повече за структурите. "Дали е жена или мъж, дали е млад или стар, не е водещ критерий", подчерта шефът на столичната партийна организация.

Освен това Паргов смята, че БСП трябва да стане по-национално отговорна и патриотична партия. "Ние сме част от евро-атлантическото пространство, уважаваме партньорите си, не забравяме и Русия, но обичаме най-вече България и мислим за страната си. Т.е. на конгреса трябва да говорим за онези политики, които ясно показват БСП като алтернатива на сегашното управление. Следващият председател трябва да вкара БСП в управлението до 2 години", категоричен е той.

Депутатът от левицата изброи 4 ключови неща, които трябва да се случат в БСП: Обновление - то е в ход в София и след този цикъл избраният среден управленски състав на градската организация ще бъде подмладен с 15-20 години. Последователност - в това, което сме правили досега, в отстояването на програмни политики и на заявени позиции, а не промяната им според една, или друга конюнктура, която би те облагодетелствала или заради коалиционните ти партньори. Това е причината за спада на доверие - хората виждат, че едно говориш, а друго правиш. Не може миналата година да си казал - курс към Русия, а сега да я слагаш под един знаменател с Турция, акто подкрепяш анкетна комисия за Турция и Русия Това е доказателство за непоследователността ни в политиката", отсече Паргов.

Третият фактор е екипност - винаги след конгрес има победители и победени. Но от този конгрес БСП трябва да излезе обединена - всички да се чувстваме победители и да работим заедно. Да тръгнем в посоката, която мнозинството избере и БСП да отстоява тази си политика ясно и категорично, на висок глас, а не с мрънкане и размити програми, които никой не може да разбере.

И четвърто - комуникацията. "Загуби се комуникацията по хоризонтала и вертикала в БСП, загуби се и комуникацията на партията с външния свят. Във вътрешен план трябва да се използват и модерни канали за информация от долу на горе и обратно, така че всички да знаят какви са целите, задачите и посланията. А не да чуват от медиите послания на един или друг и хората ни да се чудят това ли е официалната позиция, или не", обясни Паргов.

Според него има един рефлекс, който сработва при надвиснала опасност за партията - различните "лидери на мнение" бързо се обединяват и забравят дори личните си дрязги. "Сработва и още един рефлекс - в момента, в който се улучи "ваксата”, т.е. посоката, която ще доведе до влизане в управлението, сработва рефлексът за единението. На този конгрес БСП трябва да излъчи увереност, че може да си върне доверието и да претендира за властта. Това е изкуството, което бъдещият лидер трябва да владе", подчерта членът на левицата.

По думите му е "абсурдно да се говори за кур наляво и курс наясно" в БСП. "Миналата година БСП каза: "Курс наляво.” Това означава, че работим и с най-крайното ляво - комунистическите партии. Защото БСП беше повече в центъра, а не толкова в лявото пространство, където се позиционирахме в момента. Но това не е достатъчно, за да се превърне тя от беззъба опозиция в онази силна партия, която да покаже алтернативата", посочи още той.

Предсрочните избори са неизбежни, смята още лидерът на столичните социалисти. И допълни, че може би не наесен, но следващата пролет ще има такива. Затова време БСП има всички шансове да си върне доверието на хората и да влезе в управлението. Това ще стане с конкретни политики, които трябва да се чуят ясно на конгреса. Той е ключов за БСП, а може да стане ключов и за държавата с оглед смяна на модела "Борисов” и налагането на друг, социално-чувствителен, с преустройство на данъчната система към по-справедливо разпределение и диверсификация на ДДС - да се намали за стоки и услуги от голямо значение за населението. И с налагането на държавата като ключов играч, за да регулира тя неравенствата на пазара, подчерта Калоян Паргов.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.