Конската vs. свинската опашка: Времена и диктатори се менят, методите срещу свободното слово - не

Днес протестираме: Стига вече свинщина!

по статията работи: Ростислава Иванова | 15.04.2016 | 14:24
Конската vs. свинската опашка: Времена и диктатори се менят, методите срещу свободното слово - не

В 21 век, в една демократична европейска държава и член на Европейския съюз, уволняват карикатурист за негови политически шаржове и премахват всичките му творби. Да, това се случва в България, в която от 20 години с решение на Конституционния съд се радваме на свободата на словото.

Дали обаче става въпрос за цензура от страна на властта или може би е автоцензура на началниците на медията, които просто са се престарали в желанието си да засвидетелстват своята вярност към същата тази власт?! По-вероятно е второто, но пък грешката на ТВ ръководството по някакъв начин произтича от първото – пак от конкретната власт, станала обект на въпросните карикатури. Което само доказва, че творбите на Чавдар Николов са ударили право в целта.

1687632

Видеото "Свинска опашка vs Конска опашка" доведе до прекратяване на договора на карикатуриста от Нова телевизия Чавдар Николов и заличаване на карикатурите му от сайтовете на "Нова броудкастинг груп" и "Нет инфо. Тук неизбежно идва паралелът с нерадостната участ на карикатурата от далечната 1968 г. с една свинска опашка в сборника на Радой Ралин "Люти Чушки", завъртяна с подписа на комунистическия диктатор Тодор Живков. Та тази "опашка" става повод за поголовни уволнения на голям брой хора, начело с поета-сатирик и неговия приятел - художник и карикатуриста Борис Димовски. Тогава по същия начин е иззет целият тираж на сниката от книжарниците, разказва през "Клуб Z” журналистката Ива Йолова, която също е била уволнена от в. "Народна младеж", защото направила интервю с двамата.

За конската опашка и мутроордите на "хан Аспарух"

20 години по-късно художникът Чавдар Николов със скоростта на светлината бе изчистен от Нова телевизия заради провокираща карикатура, която сравнява конската опашка и силна армия на хан Аспарух със свинска опашка на премиера Борисов, като зад него са застанали мутри-опълченци, самопровъзгласили се за защитници на границата, пише журналистката Лилия Христовска.

Какво всъщност се случи. Нова телевизия излъчи в сутрешния си блок карикатурен клип с надпис "681 Конска опашка" и образа на хан Аспарух, който развява знаме с конска опашка – символ на прабългарите. Следва надписът "2016 Свинска опашка" и образът на Бойко Борисов, а зад него Динко и останалите ловци на мигранти. Премиерът развява не знаме, а "свинска опашка". Облечен е с анцуг, а на гърдите му вместо SAMSUNG пише NESAMSUM.

Освен спешно прекратения договор на Николов и свалената карикатура, от сайтовете на Нова телевизия и Vbox7.com. бяха изтрити и всички останали творби на карикатуриста. "Изтриха над 90 карикатури. По обяд бяха свалени половината, след това за минути бяха изтрити всички останали", разказа художникът пред медиите.

Скандалът се разраства. Един от най-авторитетните карикатуристи у нас - Христо Комарницки, художник във в. "Сега", поиска от "Здравей, България" да не излъчва в ефир негови карикатури при прегледа на печата. "Щом в ефира им няма място за карикатурите на Чавдар Николов, значи няма място и за моите", заяви Комарницки.

Асоциацията на европейските журналисти призова Нова и сайтът от групата й Нетинфо да посочат мотивите си заличаване на карикатурите на Чавдар Николов. "Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската", се казва в позицията. Журналистите призовават Нетинфо и Нова тв "да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него".

Протестираме: Стига вече свинщини!

Междувременно за днес (петък) се готви протест под надслов : "Стига вече свинщини!"

Премиерът Борисов, който е цар в това да се изкарва жертва и да извлича пиар дивиденти от всяка ситуация, отрече да има пръст в този акт на погазване на свободата на словото. Той обвини в заговор Нова телевизия. Като причини за опитите за очернянето му (включително и тази) той изтъкна, че "България се справя много добре с мигрантите".

Факт е обаче, че карикатурата на Чавдар Николов засяга само Борисов, който единствен от правителството има глупостта да изкаже благодарности към "опълчението” с криминално потекло, вързало със "свински опашки” имигранти на границата. Да, премиерът го направи, а малко по-късно – притиснат от реакцията на Българския хелзински комитет по правата на човека, се извъртя.

Веднага след новината за гражданския арест на границата Борисов каза: "Лично разговарях с тях, казах им, благодарих им. Изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва. Държавата е наша, обща. Всеки, който помогне, само едно "благодаря" заслужава". Това са точните думи на министър-председателя.

1687637

И в резултат на явния му гаф излезе една чудесна карикатура на Чавдар Николов – точно в десятката.

"Ясно е, че Бойко Борисов по един или друг начин е замесен в баталията, разиграла се в Нова Тв. Вижда се отдалеч. Но не е луд този, дето яде баницата, а онзи, който му я дава. Чудно е само дали услужливото ръководството на телевизията си дава сметка в каква каша забърка собствените си журналисти, които сега трябва да убеждават и глухи и слепи, че не знаят какво е това цензура?!", пише Христовска.

Двадесет години по-късно препоръчваме на днешните собственици, директори и директорки да се вгледат в отново в решението на Конституционния съд. Някои може и да се сетят, че доброто име човек си гради сам. Финансите, общественото положение, контактите с властта, са важно нещо, но е по-добре да те отстрелят, докато отстояваш принципи, вместо да я караш с преклонена глава.

Премиерът гневен: Това е заговор на Нова телевизия, за да ме накисне

Безпрецедентното сваляне на карикатурите на художника Чавдар Николов от ефира на Нова телевизия, последната от които е с главен герой Бойко Борисов, не просто няма нищо общо с премиера, а напротив - той го тълкува като удар срещу правителството. Това заяви самият министър-председател. От думите му стана ясно, че по никакъв начин не е налагал цензура над хумористичното видео. "Във времето на Фейсбук и интернет да речеш да сваляш информация - това е самоубийство, и да набедиш някого, това не е честно."

В сутрешния си блок в сряда медията излъчи видеото на Чавдар Николов, в което той сравнява Хан Аспарух с неговата конска опашка и Борисов с т.нар. свински опашки, с които бяха "арестувани" нелегални мигранти преди седмица при акцията на доброволци за лов на бежанци. Веднага след това видеото беше свалено от сайта на Нова тв, от платформата vbox7, както и от всички сайтове, свързани с компанията собственик. 
"Изтриха над 90 карикатури. По обяд бяха свалени половината, след това за минути бяха изтрити всички останали. Никой не ме предупреди", обясни карикатуристът вчера.

От Нова пък чак до края на деня не дадоха никакъв коментар за случилото се. Чак привечер от Нетинфо, които управляват видеоплатформата vbox7, но са собственост на Нова тв оповестиха, че цялото творчество на Чавдар Николов е изтрито заради слаб интерес, който не постигал заложените в договора параметри. Странното е, че ден по-късно отново му създадоха профил.

"Скандалът със свалените карикатури на Чавдар Николов е провокация срещу правителството, което си върши добре работата, за да не допусне бежанска вълна", заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Няма да допуснем бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят". Участник в заговора била и Нова телевизия. Премиерът дори се обърна към репортер на медията с думите: "Това е пореден опит да ми извадите очите." 

1687634

Министър-председателят каза още, че началото на медийната акция било поставено с кампания на телевизия "Ал Джазира" за това, че у нас отношението към бежанците е жестоко. След това името му било пришито към лова на бежанци, който стана направо модерен след акцията на Динко от Ямбол, който своеволно "арестува" мигранти, преминали границата ни. В последствие екип на Нова тв засне други доброволци, които ходят на лов за бежанци.

"Изведнъж се заговори за свински опашки, привърза се постепенно и моето име към тези свински опашки. В един момент същата телевизия, която излъчи материал за лова на бежанци, изведнъж изтри карикатурите от сайтовете си, а последната рисунка била с мен, едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите", недоумява премиерът.

За да докаже, че не е искал свалянето на тези карикатури, той обяви, че вече ще ги публикува на собствения си профил във Фейсбук. "Нито се виждам дебел, нито се виждам грозен", коментира карикатурния си образ Борисов. И пожела на художниците дълги години да го окарикатуряват. Ефектът от цялата ситуация обаче бил, че сега се говори за свобода на словото и е много удобно той да бъде сочен като онзи, "който я мачка". "Аз не съм виновен, че частна медия си прави своята политика", отсече премиерът.

Борисов имал предположение кой седи в основата на всичко това, но предпочитал да го запази за себе си. Според отлично осведомени източници от медийните среди обаче гафът със свалянето на карикатурите на Чавдар Николов е инициатива на хора от високите етажи в медията.

Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти призоваха Нетинфо и НоваТВ да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение.

Нескопосното извинение на Нова ТВ

1687655

"Бих искал да се извиня на нашите зрители, служители, както и на Чавдар Николов за начина, по който управлявах случая с договора за неговите карикатури”, заяви Главният изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп" Дидие Щосел във връзка със случая с договора на карикатуриста Чавдар Николов.

Публикуваме цялото му извинение:

"Като чужденец и съм напълно наясно, че това не е извинение, аз прецених грешно начина, по който моето решение ще бъде разбрано, както и за интерпретациите, които ще провокира.

Техническите грешки, които се случиха междувременно, само засилиха създаденото впечатление.

Още веднъж поднасям извиненията си и поемам цялата отговорност.

През последните три години изградихме Новините на Нова като лидер в България и ценности като независимост, обективност и професионализъм са в нашето ДНК.

Нашите журналисти ще продължат да следват именно тези ценности и в бъдеще”, твърди Дидие Щосел.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.