Плевнелиев: Искам силна и независима България, извън сфери на чуждо влияние

Действах решително, за да запазим ЕС - този уникален съюз за мир, свобода и просперитет

по статията работи: iNews.bg | 22.01.2017 | 09:44
Повече за:

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията по повод края на мандата му, излъчено в събота по БНТ.

Държавният глава заяви, че ще продължава да работи за силна България в силен Европейски съюз. Като изтъкна визията си за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа, Плевнелиев посочи, че си е давал сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати.

Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията, каза президентът.

По думите му сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Плевнелиев отново изрази подкрепа за върховенството на закона и посочи, че се е противопоставял на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката.

Действах решително, за да запазим Европейския съюз - този уникален съюз за мир, свобода и просперитет, каза Плевнелиев. И допълни, че не си е мълчал, не се е крил зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси.

"Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата "да бъдем равни с другите европейски народи", подчерта държавният глава.

В обръщението си Плевнелиев оцени мандата си като безспорно много труден, но достоен и успешен и посочи, че е бил президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света.

Той припомни, че по време на мандата му страната е преминала успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства.

Росен Плевнелиев отбеляза, че от решаващо значение е била принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство.

Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички, отбеляза Плевнелиев.

Той е горд, че е първият български президент, инициирал референдум и в чийто мандат са се провели три демократични допитвания.

Президентът заяви, че въпреки бурите е държал здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. "България беше остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, добър приятел за всички в региона, доверен партньор в ЕС, силен член на НАТО", каза той.

Плевнелиев изтъкна, че е бил президент, но и кризисен мениджър и е успял да преведе България през трудностите по достоен и успешен начин. В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, е запазил президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е действал като убеден европеец, бил е най-активният досега български президент на международната сцена, водил е икономическа дипломация в действие.

Държавният глава изтъкна в мандата си въвеждането на иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата, създаването на първата в България и на Балканите иновационна екосистема, реализираните модернизационни проекти в страната, задаването на свързаността като национален и регионален приоритет.

Плевнелиев посочи, че е бил "патрон на три индустрии - информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг и автомобилостроене, които създадоха над 90 000 нови работни места" в рамките на мандата му.

"Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем" с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи", каза Плевнелиев.

Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари, каза още президентът. Той припомни, че не просто е критикувал, а е снел публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя, както и е отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал.

Държавният глава посочи още приетия по време на мандата му пакет от устройствени закони за службите, както и че не е назначил нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност; бил е патрон и инициатор на мероприятия за честната и обективна оценка на комунизма; досиетата на Държавна сигурност бяха поставени в архива.

"Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото", каза Плевнелиев. По думите му "истината може само да ни обедини, а манипулираната истина разделя".

"Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата", каза още президентът и допълни, че е служил на истината, посочвал е проблемите, имал е позиция и е действал и това обединява, а не разделя.

"За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!" завърши обръщението си президентът Росен Плевнелиев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.