Русия лудна по откачени теории за цивилизацията на скандален учен

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, а ключова роля в нея играят славяните, в частност русите, твърди руският математик Анатолий Фоменко, основател на школата „Нова хронология", утвърждавайки идеите на диктатора Путин

по статията работи: iNews.bg | 30.08.2017 | 15:22
Русия лудна по откачени теории за цивилизацията на скандален учен

Античност не е имало, Христос бил роден на Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят. Тези и други теории на един руски учен стъписват експертите, но пък в Русия се радват на все по-голям интерес, отбелязва Deutsche Welle.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са основните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена "Нова хронология".

За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание "Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Ето кратко обобщение на публикациите:

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че противно на досегашните схващания, етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в Ютюб.

Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията.

Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд. И припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието.

Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватиканът и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си, гласи скандална теория.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд. И пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене.

Според Фоменко епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век.

Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век.

Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и "доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: "Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената - руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и "татарското иго", и възцаряването на династията Романов, всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират.

Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат "истинската история на Русия" и доказват как "славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука "руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

"Благодарение на "Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки.

Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на "славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича "преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век.

"Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците ("славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко той също бил от славянски произход, защото името му "Карл" идвало от славянското "крал". "Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или "монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от "много".

С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък "крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското "хан" - тоест, градът бил седалището на властелина", гласи псевдонаучната теория.

Новата история на Христос

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през 11 век, а "Палестина" всъщност се намирала край Босфора.

На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност Исус Христос е византийският император Андроник Комнин.

Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на "Новата Хронология" за този полуостров като "свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

"Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от "доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват "Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи.

Факт е обаче, че учените си остават нечути. На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на "Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва "отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще.

"Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще". Такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.