Руският елит губи надежда, че Путин може да победи Украйна

Дори най-големите оптимисти виждат "замразения" конфликт като най-добрия възможен изход за Кремъл засега, пише в анализ Блумбърг

по статията работи: iNews.bg | 09.06.2023 | 13:01
Руският елит губи надежда, че Путин може да победи Украйна

Задълбочаващо се мрачно настроение обхваща руския елит, що се отнася до перспективите на войната на президента Владимир Путин в Украйна, пише днес Блумбърг. Дори най-големите оптимисти виждат "замразения" конфликт като най-добрия възможен изход за Кремъл засега, отбелязва агенцията.

Мнозина от политическия и бизнес елит са уморени от войната и искат тя да спре, макар да се съмняват, че Путин ще спре боевете според източници на Блумбърг, които са помолили да не бъдат разкривани поради чувствителността на въпроса. Докато никой не иска да въстане срещу президента заради нахлуването, абсолютната увереност в неговото водачество е разклатена, казват четирима от източниците.

Най-благоприятната перспектива би била преговори по-късно тази година, които биха превърнали войната в "замразен" конфликт и биха позволили на Путин да обяви Пирова победа пред руснаците, като удържи на част от заграбената украинска територия, са казали два от източниците.

"Има безизходица на елита: там се страхуват, че могат да станат изкупителни жертви заради безсмислена война", казва пред Блумбърг Кирил Рогов, бивш руски правителствен съветник, който напусна Русия след нахлуването и сега оглавява Re:Russia, мозъчен тръст със седалище във Виена. "Наистина е изненадващо колко широко разпространена сред руския елит стана идеята, че Путин няма да спечели тази война".

Растящото униние е възможно да засили обвиненията за отговорността за провала на инвазията, което вече предизвика остри публични противоречия между твърдолинейните националисти и руското министерство на отбраната. Предвид това, че Кремъл е изправен пред украинска контраофанзива, която е подкрепена с оръжия за милиарди от САЩ и Европа, сред руските официални лица са ниски очакванията за някакви сериозни успехи след провала на зимната офанзива.

Нападенията вътре в Русия добавят към чувството на несигурност. Боевете се разпростряха в граничещата с Украйна Белгородска област, поставяйки под въпрос образа на Путин като гарант за сигурността на Руската федерация.

Дори тези, които подкрепят нахлуването и искат да се засилят бойните действия срещу Украйна, се "спихнаха", що се отнася до руските перспективи във война, която трябваше да приключи за дни, а сега е в своя 16-и месец. Националистите, водени от Евгений Пригожин, основател на наемническата група "Вагнер" яростно нападат министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов за военните неуспехи и настояват за пълна мобилизация и военно положение, за да бъде предотвратено катастрофално поражение.

"Имаше твърде много големи грешки", казва пред Блумбърг Сергей Марков, политически консултант, който е приближен до Кремъл. "Имаше очаквания преди много време, че Русия ще вземе под свой контрол по-голямата част от Украйна, но тези очаквания не се оправдаха."

Путин и неговите висши служители настояват, че Русия ще спечели, въпреки че вече не е много ясно какво би представлявало победа, след като нейната армия не успя да превземе Киев в началото на войната. Няма признаци за каквото и да било предизвикателство към лидерството му от неговия кръг.

Според четирима запознати със ситуацията лица, мнозинството от елита държи главите си наведени и си гледат работата, убедени, че не могат да повлияят на събитията. Путин не показва, че иска да сложи край на войната, казаха петима от източниците.

Кремъл въведе най-суровите репресии от десетилетия и наказва и най-малкото несъгласие с инвазията със затвор. Руската средна класа, която беше основата на подкрепата за опозицията срещу управлението на Путин през последното десетилетие, беше принудена да замълчи или да избяга от страната като част от най-голямата вълна на емиграция от 90-те години насам.

Досега социологическите проучвания показват, че повечето обикновени руснаци продължават да подкрепят Путин, който смесва носталгията по съветската епоха с руското имперско минало, за да увери, че защитава интересите на страната и връща исторически земи, като анексира райони от Източна и Южна Украйна.

И все пак, безпокойството може да се засили отново след пика си миналата есен, когато Путин обяви мобилизация на 300 000 резервисти. Проучване от 19-21 май сред 1500 руснаци от социологическата компания ФОМ показва, че 53% смятат, че семейството и приятелите им са в тревожно настроение, скок от 11 процентни пункта спрямо април.

Миналата седмица Пригожин обиколи руски градове, предупреждавайки за "трудна" война, която може да продължи години, като в същото време се застъпваше за военно положение и пълна мобилизация. Той каза в интервю миналия месец, че Русия рискува революция, подобна на тази през 1917 г., поради разделението между кремълския елит и обикновените руснаци, чиито деца "се връщат в цинкови ковчези" от Украйна.

Управляващата партия "Единна Русия" започна разследване, след като високопоставеният депутат от Държавната дума Константин Затулин каза на форум, че нахлуването не е постигнало нито една от декларираните цели.

"Нека се измъкнем някак от това", каза Затулин.

Константин Малофеев, руски православен националист, поддръжник на Путин, иска Русия да продължи да се бие, защото "украинската държава трябва да престане да съществува". Той отхвърля всякакви разговори за прекратяване на огъня, въпреки че според него мнозина в управляващия елит, включително "огромен брой" бизнесмени, биха подкрепили неотдавнашната мирна инициатива на Китай, която предвижда примирие.

"Те казват, че подкрепят "специалната военна операция", но в действителност са против нея", каза Малофеев, мултимилионер, който също спонсорира доброволчески сили, които се бият в Украйна. "След шест месеца ще имаме ясно превъзходство в производството на боеприпаси и снаряди и ще сме готови да преминем в атака".

Разбира се, Русия все още притежава огромни ресурси за борба. Нейните войски са окопани на фронтовите линии в Източна и Южна Украйна, а украинската противовъздушна отбрана е заета, тъй като руски ракети и дронове "валяха" над страната през последния месец.

Украйна изключва разрешение на конфликта, което позволява на Русия да окупира каквато и да била нейна територия. Киев подготвя от месеци контранастъпление.

"Време е да си върнем това, което е наше", каза украинският главнокомандващ Валерий Залужний в публикация в Телеграм на 27 май.

Тъй като не се вижда краят на боевете, руските официални лица и милиардерите знаят, че са изправени пред потенциални години на международна изолация и задълбочаваща се зависимост от Кремъл, докато Путин тласка бизнеса да подкрепя военните усилия и забранява на хората около него да напускат постовете си.

Те и семействата им бяха засегнати от замразяването на активите и забраните за пътуване в съответствие със санкциите на САЩ и Европа, които също превърнаха руската икономика в една от най-санкционираните в света.

"Длъжностните лица се адаптираха към ситуацията, но никой не вижда светлина в края на тунела – те са песимисти за бъдещето", казва пред Блумбърг Александра Прокопенко, бивша руска журналистка и съветничка в централната банка, която сега е в Руско-евразийския център на Карнеги в Берлин. "Най-доброто, на което се надяват, е Русия да загуби без унижение."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.