Сапунката в ГЕРБ продължава: Борисов и Цветанов - „доброто и лошото ченге“

„Царят дава, пъдарят не“. Това демонстрираха премиерът и лидер на ГЕРБ, който се яви закрилник на Москов и Ненчев, и партийният му заместник, който пък иска „главите им“

по статията работи: Ростислава Иванова | 21.03.2016 | 17:35
Сапунката в ГЕРБ продължава: Борисов и Цветанов - „доброто и лошото ченге“
БТВ

Днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и партийният му заместник и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов само в рамките на няколко часа направиха напълно противоположни изказвания за бъдещата съдба на управленските кадри на ДСБ. За пред очите на първосигналните си политически симпатизанти двамата разиграха поредното "театро" с баналните образи от американското екшън-кино на "доброто и лошото ченге", а в български вариант претворени в поговорката: "Царят дава – пъдарят не дава".

Естествено в ролята на "добрия и благороден" закрилник и обединител на управляващата коалицията влезе Бойко Борисов, който "справедливо" защитава министрите си Петър Москов и Николай Ненчев, макар да са от редиците на твърдата му дясна опозиция. В случая целта е да се разбере, че премиерът ги защитава от също така "справедливия гняв" на собствените си депутати и най-вече на "лошото ченге" - Цветанов, на които им е "дошло до гуша" от инфантилното поведение на партията на Радан Кънев.

И така, изборите за президент наближават и излязлата в опозиция ДСБ трупа всеки ден политически дивиденти, седейки от страни като наблюдател на политическия и икономически живот и орезилявайки всекидневно с критичните си коментари самият Борисов и управленските методи на ГЕРБ. От своя страна пък най-голямата парламентарна политическа сила реши също да предприеме офанзива срещу обявилата се за морален съдник партия на Радан Кънев. Така от няколко дни насам в България сме свидетели на посредствено разигравани от ГЕРБ политически сценарии за "лъскане" на собствения имидж със съответна доза удари по рейтинга на ДСБ.

Така или иначе и днес сапуненият политически сериал "ГЕРБ и ДСБ – любов вече невъзможна", разиграван предимно с активната рола на Бирисовите хора, продължава с пълна сила. Припомняме, че миналият чевъртък депутатите на ГЕРБ излязоха с декларация до премиера и техен лидер, докато той беше в Брюсел, да дойде в парламента, за да им каже "до кога ще продължи този цирк", който според тях се разиграва от Радан Кънев и хората му. Гербаджиите разпространиха дори списък с всички кадри на ДСБ във властта по всички управленски нива и настояха премиерът и техен лидер да ги отстрани. Малко по-късно от Брюксел Борисов пък заяви с топъл тон, че депутатите му са го изненадали, привиквайки го в парламента, за да им се обяснява. "Капитанът – в Брюксел, а екипажът бунт прави", коментира пък министър-председателят.

Всички в публичното пространство обаче разкриха веднага замисъла на "бунта" и "на изненадата", а всеобщото мнение беше, че "този евтин филм и лош театър" е замислен от самите Борисов и Цветанов. От ДСБ обвиниха партията на Борисов, че "това театро се разиграва за пред ниско образованата и неинтелигентна маса избиратели на ГЕРБ, за да въздигнат ролята на премиера и съответно да очернят ДСБ.

Цветан Цветанов в интервю за Фокус даде да се разбере, че неговата парламентарна група твърдо държи за "прочистването" на управленските редици от кадрите на Радан Кънев и че овакантените места ще се запълнят от експертите на ГЕРБ, които по думите му били огромна маса. Но както повелява партийната йерархия, зам.-председателят на ГЕРБ покорно "сниши чело" пред своя лидер и премиер, чиято дума за назначенията в правителството е последна и единствена.

"ГЕРБ има изграден огромен административен капацитет. Това, което мога да заявя категорично, е, че партията има готовност да направи всякакви възможни промени, но те се правят по предложение на министър-председателя – човекът, който е дал предложение за структурния и персонален състав на Министерски съвет в началото на втория си мандат. Ще се съобразим с това, което нашият лидер ще каже, след като направим среща във вторник с народните представители. За мен по-важното е, че ние трябваше да дадем гласност на това, което се случва в България, защото това е политически абсурд – да казваш, че си в управление, да имаш възможност да имаш своите кадри, които да участват в изпълнение на управленската програма на сегашното правителство и същевременно да казваш, че си в опозиция", коментира Цветанов решението на ДСБ да остане едновременно и в опозиция, и в Реформаторския блок.

Цветанов припомни за пореден път, че отговорността се носи с доверието, което българските избиратели са дали на местните избори, т.е. на ГЕРБ - в качеството й на най-голяма парламентарна сила. "Кметовете и общинските съветници, които бяха избрани от ГЕРБ се натоварват с огромна отговорност и в диалог с изпълнителната власт, в диалог със законодателната власт, с народните представителите от съответните многомандатни избирателни райони, можем действително да носим тази отговорност и да продължим напред", изтъкна шефът на парламентарната група.

По думите му "ГЕРБ е алтернативата, която се е появила 2006 г. и в рамките на 3 години е успяла да изгради структури в цялата страна, във всички населени места". "Това, което обещахме и тогава, това, което обещаваме и сега, е, че тази връзка трябва да продължи и в никакъв случай не трябва да се прекъсва. Може би сме единствената политическа формация, която има реален политически живот, наложи се като лидер от системни партии, които има в българския политически живот и точно за това в тази връзка, когато се вслушваме в нашите работодатели, а това са нашите избиратели, можем да бъдем полезни, както за обществото, но преди всичко и за развитието на регионите - да запазим и да съхраним традициите и поминъка на хората", посочи още зам.-председателят на ГЕРБ.

Тук трябва да отбележим, че поднесени по този начин, партийните послания са насочени пряко към потенциалните избиратели и почитатели на ГЕРБ, а казаното от Цветанов си е чиста проба политическа предизборна реч. Което ще рече, че предизборната кампания май е поподранила.

Премиерът Бойко Борисов пък на свой ред обяви (няколко часа по-късно), че няма да прави промени в правителството. След което по най-бащински начин оправда твърдите действия на своите хора Министър-председателят обясни, че декларацията на ПГ на ГЕРБ "е била провокирана от това, че на депутатите му им писнало да ги изкарват лоши по цял ден".

"В един момент на ГЕРБ им омръзна да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта. Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители”, сподели премиерът, цитиран от Нова телевизия.

Борисов демонстрира наглед и демогратичните отношения в партията му с думите, че "Парламентарната група на ГЕРБ и хората в партията могат да изразяват своето мнение".

"Вече им стигна до челото. Какво са казали всъщност? Г-н Ненчев излиза на конгреса на ДСБ и казва, че е "техен министър". В същото време депутатите на ГЕРБ са подкрепили всичките му закони и благодарение на тях, на работата на финансовия министър и приходните агенции, събрахме повече пари и направихме това, ако си спомняте преди една година казах: "Няма да даваме пари за отбрана, защото ги нямаме!". Сега, когато пари в бюджета има за самолети, за двигатели и всичко, той отива и ги дразни (тези от ГЕРБ – бел.ред.). Затова те излизат и казват: "Добре, като си техен министър с 13 депутати, как тогава всички закони ти минават?", пита риторично премиерът. И уточнява, че преди няколко дни е направил съвещание с министър Николай Ненчев и с началник-щаба на отбраната.

"Самият Ненчев спря няколко и то много големи обществени поръчки, за които имаше съмнения... Твърдя, че всяко едно от нещата, които министърът е направил, го е консултирал с мен. Имаме прекрасна комуникация и ако не беше казал подобна реплика... Сиреч за дреболии се създава един шум, който не е здравословен за никой”, анализира Борисов.

Междувременно Борисов обяви, че утре (вторник) ще се срещне с депутатите си, както те са поискали от него.

"След като казах, че с Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че ще продължат да се случват добрите неща в армията, трябва да кажа и за Москов. Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Как ще го обичат Москов?! - Поевтинихме лекарствата, накарахме да връщат пари в бюджета, в болниците миналата година вкарахме най-добрата апаратура за 300 млн”, коментира Борисов и работата на здравния си министър, който е от редиците на ДСБ.

Борисов обаче не пропусна да подчертае, че Цветан Цветанов се ползва с пълното му доверие.

"Това е вече може би 10 години. Понеже преди тези, които работиха за БСП, сега работят за друга партия и търсят да бият клин между нас. Първо да им кажа, че в ГЕРБ много ясно се знае кой е първи, втори и след това почват от четвърти, пети и нагоре. И сега мога да кажа какви са неговите правомощия – всичко свързано с организационната работа в ГЕРБ и ПГ на партията, аз само утвърждавам. Няма ден Цветанов да не ми се е обадил по два или три пъти и да ми каже за всяко едно село или град какви проблеми има. Той се ползва с абсолютното ми доверие в тази сфера. Доказал се е, че там може да му имам доверие”, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Борисов декларира още, че има пълно доверие и на вътрешния министър. "В същото време, тук е мястото да кажа, че и министър Румяна Бъчварова се ползва с абсолютното ми доверие. Най-важното – МВР заработи както искам, резултатите са видни и ще стават все по-добри. Оптимист съм. Реформите, които предлага Румяна Бъчварова в МВР са точно такива, които да освободят голям количествен състав от администрацията, които да отидат и да пазят селата”, посочи той.

Премиерът не пропусна и темата за спрените обществени поръчки, като обяви, че една от държавните агенции може да бъде закрита. "След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата”, обясни Борисов.

Запитан дали въпросът с "огледалото”, който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, той отговори, че "това е била капката, която му е дала ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както си мисли" и "понеже е човек, който като му се посочи даден проблем, може да го реши".

"Не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено. Неслучайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират отбраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират”, допълни Борисов.

За разлика от топлия и благороден образ на министър-председателя и лидер на ГЕРБ, неговият заместник обаче демонстрира далеч по-харт поведение спрямо зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, който е представител на Реформаторския блок.

"Не сме удовлетворени от начина, по който зам.-министър Филип Гунев представи информацията за изпълнението на съоръжението по границата с Турция", заяви Цветанов в качеството си на шеф на парламентарната вътрешна комисия. Гунев бе изслушан в Комисията по вътрешен ред и сигурност, където бяха поканени и областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, за да информират депутатите за изграждането на съоръжение по турската граница.

Цветанов уточни, че се следи много внимателно случващото се по границите ни, както и строителство на оградата с Турция. "Не останахме удовлетворени от начина, по който той представи изпълнението на всички ангажименти. Затова ще се наложи да направим повторна среща само след седмица”, заяви той. След което благодари на ръководството на вътрешното министерството в лицето на министър Румяна Бъчварова, която е представила доклад по темата, с който да могат да се запознаят народните представители.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.