След бурни скандали парламентът реши: Българите в ЕС ще гласуват лесно, в Турция - трудно, в Америка - компромисно

Опозицията бясна. Спорните промени в Изборния кодекс минаха окончателно с парламентарни хватки и призиви за оставка на шефа на правната комисия

по статията работи: Ростислава Иванова | 28.04.2016 | 16:51

Изборният кодекс бе приет окончателно от парламента след поредица от скандали в продължение на няколко дни, чиято кулминация бе в четвъртък. Гласуването определено вече ще е задължително, като неявилите се пред урните българи няма да бъдат глобявани, а отписвани от избирателните списъци, ако не изпълнят в два поредни парламентарни вота своя граждански дълг.

Някои от сънародниците ни зад граница все пак ще бъдат облекчени с организиране на избирателни секции извън посолствата и консулските служби. Това обаче определено няма да са българските граждани в Турция, които освен, че са най-много в чужбина, се знае и, че ги организират под строй пред урните. Те ще подават гласа си само в консулства и в посолството, решиха депутатите с ограничение в кодекса за държавите извън ЕС. И понеже такива страни се явяват и САЩ, Канада и други с големи български общности, за тях пък се прие изключението, да се откриват избирателни секции "при извънредни обстоятелства".

Групата на "БСП-Лява България" поиска оставката на Данаил Кирилов като председател на Правната комисия с аргумента, че е спуснал направени в последния момент промени в изборните правила, засягащи гласуването в чужбина, в доклад, одобрен на извънредно заседание в комисията от тази сутрин. Оказа се обаче, че такова заседание изобщо не е имало.

В опит да легитимира доклада депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров заяви от трибуната, че е присъствал лично на заседанието на правната комисия. Шефът й Данаил Кирилов обаче неочаквано призна, че комисията му не се е събирала и Димитров бе заклеймен публично от опозицията като "лъжец".

За да успокои страстите в залата, шефката на парламента Цецка Цачева обяви 30-минутна почивка, през която Кирилов този път наистина свика извънредно заседание на правната комисия, за да се гласувадокладът. Опозицията в лицето на депутатите от БСП и ДПС обаче излязоха демонстративно от заседанието и отказаха да участват в гласуването му.

Веднага след почивката Янаки Стоилов от БСП прочете от трибуната декларация, в която левицата настоява за оставка на Данаил Кирилов като шеф на правната комисия. Извънредният доклад бе наречен "фалшификат, който не е прецедент за парламента”.

"Спомняме си времето, когато при предишни управленски мандат на ГЕРБ бяха фалшифицирани приети закони. Тогава обаче ставаше дума за един отделен законов текст. В резултат на това последваха оставките на председател и зам.-председател на две постоянни комисии. Фалшификатът, който ни беше представен като доклад от комисията,поставя категорично въпроса за нашето искане за оставка на председателя на Комисията по правни въпроси. Наред с това призовавам и ПГ на ГЕРБ да предприеме съответните политически действия по отстраняването на Кирилов като председател на тази комисия. Обръщаме се към ръководителя на ПП ГЕРБ, след като при други обстоятелства проявява такава решителност и отменя и не налага решения на ПГ, също да вземе отношение и по въпроса", заяви Стоилов.

Накрая социалистът се обърна към управляващото мнозинство: "За какви честни и свободни избори говорите, след като самите промени в закона, които се обсъждат и се приемат са в резултат на един фалшив доклад?".

Така разприте в залата не само не бяха туширани, но се разпалиха още повече. Шефът на ресорната комисия се опита да представи позицията на доклада от трибуната, но бе освиркан от опозицият, която заглуши думите му с викове "Оставка!”.

Тогава председателят на Народното събрание отново прибегна до добрия стар парламентарен трик - извънредна почивка, като този път свика Извънреден председателски съвет на парламентарните групи, за да се излезе от конфузната ситуация.

Да не забравяме и че страстите в залата бяха нажежени до дупка, след като опозицията получи за втори път извънредния доклад на комисията (този път законно прокаран). А предложенията в него тотално разбуниха редиците на ДПС, защото засягаха основно техните етнически избиратели в Турция.

След заседанието на Съвета шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити от трибуната съпартиеца си Данаил Кирилов срещу обвиненията на БСП и исканата му оставка. "Защо трябва да създаваме това напрежение и да фокусираме тази негативна енергия към един човек?”, попита доброжелателно партийният заместник на Бойко Борисов.

"Аз съм убеден, че всеки, който участва на Съвета, поема отговорността да сведе всичко, което е коментирано, към съответната парламентарна група и да избегнем тази конфронтация. Всеки с правото си на глас може да изрази принципна позиция и това беше принципна позиция, която дискутирахме. Нека не превръщаме парламента в говорилня и действително да понижаваме авторитета на една институция”, призова шефът на ПГ на ГЕРБ. Цветанов.

Сле което свали отговорността от плещите си за избора на Кирилов като шеф на правната комисия. "Председателството на правната комисия от Данаил Кирилов не е мое лично решение. Какво постигате, представители от "БСП лява България? Единственото е да имаме една конфронтация, която е абсолютно излишна"”, призова социалистите  Цветанов, цитиран от Фокус.

Текстовете на доклада, които бяха предмет на дискусиите, предвиждат в населените места на държави-членки на ЕС, в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.

С решение на ЦИК и по предложение на МВнР да може се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 милион жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство, се предлага още в документа. Избирателна секция пък да се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели, подали заявление да гласуват. 

В крайна сметка по-късно тези спуснати в последния момент предложения станаха факт, след като управляващото мнозинство в залата си каза тежката дума.

При възобновяването на дебатите по същество Четин Казак от ДПС посочи, че в Изборния кодекс не се допуска забранителен текст за разкриването на секции извън дипломатическите и консулските представителства.

"Сега изведнъж без да сте отменили този текст, вие ни предлагате параграф 6 и параграф 7, в които отваряте вратички и правите някакви уговорки, правите някакви минимални възможности за разкриване на подобни секции. По този начин вие обричате Изборния кодекс да съдържа в себе си вътрешнопротиворечиви текстове", предупреди той. И предложи това да се коригира като се отхвърли приетият вече текст за абсолютна забрана за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства.

Цецка Цачева обаче заяви, че това е невъзможно. "Не е невъзможно Народното събрание по представен допълнителен доклад да преосмисли гласуването си по вече проведено гласуване”, обясни тя.

Основната цел на Цачева в този момент като председател на парламента бе да защити спорния начин, по който е спуснат доклада - като "тактически парламентарен ход, прилаган често в практиката, когато има прекалено много емоции".

"Няма пречка - извън емоцията на днешния ден и нека да си го признаем - парламентарна практика е. Много пъти сме я използвали в тази пленарна зала, много преди нашия състав на Народното събрание. Тогава, когато има отлагане на текстове, каквато е конкретната хипотеза, да се представи допълнителен доклад, в който не е невъзможно да се предлагат хипотези, които да изключват общия императивен принцип. Това се прави с днешния допълнителен доклад”, разясни витиевато и в юридически стил Цачева. И призова "да не се търси драма" в приетото решение, защото законът не е финализиран.

За да избегне отново гнева на опозицията, шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък прехвърли на заместничката си от ГЕРБ Десислава Атанасова задължението да прочете от трибуната мотивите в доклада, превърнал се в "ябълката на раздора" в Изборния кодекс.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.