След поредния гаф с матурите, какво трябва да се промени?

Според депутата Снежана Дукова са необходими организационни и методически подобрения

по статията работи: Филипа Тодева | 27.05.2015 | 19:01
След поредния гаф с матурите, какво трябва да се промени?

Всяка година матурите в България минават със скандал. Хиляди квестори и видеокамери уж трябва да спомагат да се контролира процесът, правят се хиляди варианти на изпитите и какво ли още не. Но все още има проблем с преписването и се оказва, че ако не с технически средства, то с обикновени "пищови", или пък с помощта на някого... учениците получават жокер.

За скандала с матурите

Освен традиционните преписвания тази година обаче се открои още един проблем. Как така в малко населено място като Ардино, в което има 18 зрелостници всички са отличници? С високите си резултати СОУ "Васил Левски" обаче не впечатли никого, а стана причина да се повдигнат нови и нови въпроси. Техните отговори търсим от народния представил Снежана Дукова (ГЕРБ), член на парламентарната комисия по образование и наука. Като човек от системата, тя изтъква, че матурите са индикатор за това доколко системата постига резултати. "В този смисъл отговорността на всички е споделена и много важна", отбеляза Дукова. По нейно мнение министерството е положило сериозни усилия, за да прекъсне порочните практики на преписване, защото те не са от вчера. "Бих могла да кажа, че има някаква система, в която учениците намират начини да преписват без оглед на това да знаят, че оттук нататък това ще им пречи, а няма да им помага", смята тя.

Дукова е направила анализ на резултатите на СОУ "Васил Левски" в годините. "Смущаващо е. Те наистина имат по-високи резултати от училища като Първа немска гимназия, Втора английска гимназия, математическите гимназии. Това е изключително смущаващо и е индикатор за това, че нещо се случва. Аз мисля, че организационно матурите бяха подготвени добре и докато не се произнесат компетентните органи, трябва да се прояви търпение. Знаете, че съм човек от системата и съм категорично против това да се хвърля сянка върху учителския труд и да се обобщават действията на учителите в това отношение. Възможността това да се случи е след като влязат материалите в училище и след като някой си позволи императивно да отвори пликовете и да извади резултатите, за да ги даде на учениците. За мене това е изключително порочна практика. Всички, които са допуснали това, трябва да понесат много тежка професионална отговорност преди всичко, а след това и дисциплинарна", коментира народният представител. Дукова обясни, че подсказването на отговорите не е в услуга на учениците, нито добро дело. "Това е измислен сегмент на системата, който ще разруши и имиджово системата и няма да даде на децата индикатори за успех в по-нататъшната им реализация", предупреди Дукова. Според нея прекратяването на тази практика ще бъде възможно след години. "Смятам, че системата на матурите трябва наистина да се подобри и в чисто организационен и методически план да се променят някои неща", каза тя.

Какво ще се случва в образованието?

При предишното правителство на ГЕРБ, управляващите не успяха да приемат цялостен нов закон за образованието заради преждевременния край на мандата. Дали сега това ще се случи и какви резултати се очакват от този закон? Снежана Дукова смята, че новият закон няма алтернатива. "Този закон ще бъде приет. Ние смятаме че до края на юни, до края на парламентарната сесия, законът ще "излезе" от зала", категорична бе Дукова. Самият закон ще влезе в сила не от тази, а от следващата година. "Това е закон, който от 1991 година не е променян. Второ, това е закон, който ще промени философията на българското образование. И трето, голямата цел на този закон е наистина ученикът да бъде в центъра, а учителят да бъде модератор на процеса. От чисто административни наизустявания да се премине към аналитично мислене на децата, базисна самоподготовка в знанията. Към момента тези неща реципрочно не се случват в системата. Още повече този закон е базиран на апробирани практики. Има всичко добро от нашата и от европейските системи, като финландската, където образованието е освободено от баласт, а е насочено към конкретика и знания и към творческата инициатива на децата. Безспорно този закон ще даде резултати за нашите деца, целите, според мене, ще бъдат изпълнени", категорична бе тя. Дукова припомня, че нормативният акт залага много и на обучението на учителите, а не само на учениците. "За пръв път залагаме стандарти, в които учителите ще имат задължителна квалификация, защото не може да продължават със старите методики. Аз винаги казвам, че не може да чертаеш с пясък на дъска или да рецитираш уроци. Затова ние ще обвържем квалификацията на учителите с тяхното професионално развитие и финансирането, разбира се. Това ще бъде стимул", подчерта депутатът, като изтъкна, че трябва пълна промяна и по отношение на педагогическите състави, които масово застаряват.

А след това?

Промените в Закона за предучилищното възпитание и училищното образование неминуемо ще доведат до необходимостта от промени в цялата нормативна уредба на просветата. Според Дукова веднага след като бъде приет този закон, ще бъде променен и Законът за професионалното образование, както и Законът за висшето образование. "Необходими ще са сериозни промени с оглед на обучението на кадрите, които ще влязат в училище. Педагогическите кадри ще бъдат приоритет в обучението", увери тя.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.