Спадът на цените на петрола е по-силна заплаха за ИД от въздушните удари

Приходите от търговия със суровината са спаднали с 2/3-ти спрямо миналата година

по статията работи: iNews.bg | 19.11.2015 | 17:26
Спадът на цените на петрола е по-силна заплаха за ИД от въздушните удари

Един от особено интересните въпроси през последните месеци и особено след терористичните атентати в Париж миналия петък, е свързан с финансирането на терористичната организация Ислямска държава (ИД). Разбира се, съществуват немалко хипотези, някои от които граничат с теория на конспирацията. Разузнавателните институции на отделните държави също правят оценки и изследване на финансите.

Учудващото е, че понякога изчисленията им са напълно грешни. Това се случи в края на миналата седмица с калкулациите на американското разузнаване. Последните анализи на разузнаването на САЩ показаха, че специалистите значително са завишили размера на щетите, нанесени при бомбардировките над обекти в ИД, а размерът на приходите на терористичната групировка при предишните анализи е бил намален драстично.

Външната търговия на Ислямска държава

Един от източниците на приходи е плячката, която ИД заграбва. Според изчисленията само от откраднатите средства от банковите сметки от територията на Ирак ислямистите са спечелили между 500 млн. долара и 1 милиард долара. Освен това на територията на ИД се развива земеделие, а групировката печели и от откупи за заложници.

Ясно е обаче, че по-голямата част от приходи на Ислямска държава идват от външна търговия и/или външно финансиране, тъй като терористичната групировка в действителност не произвежда твърде много. За сметка на това терористите разпродават това, което намират на завзетите от тях територии и най-вече стоките, които се ценят по целия свят. Списъкът на такива стоки не е твърде дълъг; тук попадат най-вече износът на петрол и търговията с антики.

За финансовите измерения на търговията с антики може да се спекулира. Според разкази на запознати реликви от територията на Ислямска държава се търгуват и в Европа, като терористичната организация дори е инвестирала в професионални археолози. Изглежда размерът на търговията е достатъчно голям, тъй като в края на септември САЩ обявиха, че предлагат награда от 5 милиона долара за човека, който успее да даде съвети за начини за преустановяване на търговията с ценни находки, а след атентатите в Париж в петък френският президент Франсоа Оланд също се включи към борбата срещу търговията с антики.

Относително по-лесно може да се измери производството и износа на петрол и именно след атентатите в Париж в петък се оказа, че данните за размера на външната търговия с петрол на ИД са били силно занижени. В действителност ревизираният анализ на експертите от САЩ показа, че приходите от търговия с петрол на терористичната групировка са били с 400 милиона долара повече, отколкото анализаторите смятаха първоначално. Служители в Министерството на финансите на САЩ, цитирани от Bloomberg, са разкрили, че терористичната организация всъщност реализира годишни приходи на стойност 500 милиона долара от търговия с петрол, като предполагаемите дневни постъпления са на стойност около 500 000 долара. През изминалата година дневните постъпления от износ на петрол са били около 1,6 милиона долара.

Кой нанася по-големи щети на ИД?

В понеделник САЩ, заедно с Франция, нанесоха удари по петролната инфраструктура в Ислямска държава, при които са били унищожени 116 камиона превозващи петрол, при все, че по-рано са били забелязани около 1000 камиона. Според експерти предполагаемата продукция на ИД възлиза на около 40 000 барела дневно, като някои експерти считат, че максималният капацитет на петролните находища в Ирак и Сирия, които са завладени от ислямистите, може да достигне 160 000 барела дневно. Тоест съвместните удари по въздух и вода не са унищожили особено голяма част от производството на терористичната групировка (към момента няма публикувана оценка на щетите).

Като контраст на това, продължаващият спад на цените на суровия петрол на международните пазари създава сериозен натиск върху приходите на Ислямска държава. Не бива да забравяме, че, тъй като ислямистите търгуват на черния пазар, те няма как да продават на пазарните цени, а са принудени да търгуват на доста по-занижени такива. Според експерти, преди около година, когато цените на суровия петрол бяха над 100 долара за барел, ИД е продавала суровината на цена от около 39 долара за барел. А както стана ясно по-горе, приходите от търговията с петрол през тази година са спаднали до една трета от предишните си нива; т.е. днес ИД продава петрол срещу около 13 долара за барел.

Това означава, че при равни други условия сривът на приходите от продажба на петрол нанасят значително по-голям непосредствен ефект върху Ислямска държава. Трябва да се има предвид, че терористичната групировка не би могла да си позволи да намали военните си разходи, които най-вероятно формират основното разходно перо в бюджета ѝ, а едва ли ислямистите могат да разчитат, че международните им постъпления от спонсорство например могат да запълнят липсата, възлизаща на 2/3 от предишните им приходи. Разбира се, ако страните от НАТО продължават с ударите, може би щетите върху ИД ще нараснат. Въпреки това, както коментирахме наскоро, атаките срещу Ислямска държава нанасят щети и на икономиките на самите атакуващи; нещо повече – разходите за почти всеки удар до момента надхвърлят многократно приходите, а немалка част от военното оборудване на ислямистите е било доставено от САЩ при предишните ѝ мисии в региона.

Автор: Даниел Василев, Econ.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.