Ще има градски транспорт за хора с увреждания

Министерският съвет прие План за равни възможности за 2012-2013 г.

по статията работи: Кремена Бедерева | 14.06.2012 | 07:31

Министерският съвет прие План за действие за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания 2012-2013 г. В проекта са отразени дейностите, които ще бъдат реализирани през двугодишния период от отговорните за изпълнението институции, съобщават от правителствената информационна служба. 

Усилията на структурите на Министерството на труда и социалната политика, кметовете на общини и неправителствените организации ще бъдат насочени към откриване на нови социални услуги за хора с увреждания, деинституализация на специализираните институции за деца с увреждания, както и повишаване квалификацията на доставчиците на социални услуги.

Ще продължи работата на институциите по прилагане политиката за включващо/приобщаващо обучение на децата със специални образователни потребности, както и действията, насочени към разширяване възможностите за трудова заетост при хората с увреждания и включването им в различни програми за осигуряване на подходящи работни места.

Приоритет ще бъде също развитието на социалните услуги в общността, на алтернативните форми на услуги, на осигуряването на равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот, повишаване степента на информираност на обществото за проблемите и възможностите на хората с увреждания и промяна в обществените нагласи спрямо тях.

Много важна цел е синхронизирането на българското законодателство с ратифицираната от българския парламент Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания.

В съответствие със Стратегията за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания 2008-2015 г., планът съдържа осем оперативни цели, които са насочени към подобряване качеството на живот и социалното включване на хората с увреждания и са съобразени с европейските тенденции за равнопоставеност.

Първата оперативна цел е "Създаване на адаптирана към нуждите на хората с увреждания среда” – предвижда се привеждане на спортните, културни и исторически обекти в съответствие с изискванията за достъпност, обновяване на образователни и социални институции, на административни общински сгради.

Ще бъдат въведени в експлоатация адаптирани превозни средства от градския транспорт за ползване от лица с увреждания, обозначаване на местата за паркиране с международния символ за лица с увреждания, осигуряване на достъп за тях до железопътния, морския и въздушен транспорт.

Предвижда се преглед и актуализиране на нормативната уредба във връзка с адаптиране междуселищния транспорт.

Във връзка с втората оперативна цел от Плана "Промяна на модела на грижа за деца с увреждания от настаняването им в специализирани институции към грижа в семейна среда” се предвижда разкриване на нови дневни центрове за деца с увреждания за предоставяне на дневна и седмична грижа, както и на нови социални услуги – центрове за настаняване от семеен тип, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, предоставяне на услуги в семейна среда "Личен асистент”, "Социален асистент” и "Домашен помощник”.

По третата оперативна цел "Гарантиран достъп до качествено образование на хората с увреждания” са заложени мерки, насочени към ранно откриване на деца, застрашени от обучителни трудности, и успешното им включване в предучилищно и училищно образование, успешна социализация и интеграция.

Предвижда се изграждане на пилотен модел за преход от интегрирано към включващо/приобщаващо обучение, оборудване на специализирани кабинети с необходимите материали, техника и апаратура за индивидуална и групова работа с децата и учениците с увреждания.

Във връзка с изпълнението на четвъртата оперативна цел - "Осигуряване на комплексна медицинска и социална рехабилитация, помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия” ще бъде извършена нормативна промяна в модела на медицинската експертиза, както и в модела на социалната оценка, с цел осигуряване на оптимални срокове, достъпност и компетентност при освидетелстването на хората с увреждания.

Петата оперативна цел е "Разширяване възможностите за трудова заетост при хората с увреждания и включването им в различни програми за осигуряване на подходящи работни места”. През 2012-2013 г. продължава реализирането на Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания от Агенция по заетостта. Работодателите ще бъдат насърчавани да наемат безработни лица с трайни увреждания и осигуряване на достъп, адаптиране и оборудване на работното място, както и за осигуряване на специализирана работна среда за подобряване на условията на труд и технологично обновяване на производствения процес.

По шестата оперативна цел - "Приоритетно развитие на социалните услуги в общността. Развитие на алтернативните форми на услуги” продължава развиването на различни форми за предоставяне на социални услуги в общността, както и повишаване качеството им, откриване на нови услуги от резидентен тип – центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища и кризисни центрове, както и реализирането на Национална програма "Асистенти на хора с увреждания”.

Във връзка с изпълнението на седмата оперативна цел - "Осигуряването па равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот” Агенцията за хората с увреждания продължава финансиране на проекти на НПО за преодоляване на социалната изолация на хората с увреждания и тяхната интеграция в обществото и осъществяването на мониторинг по изпълнение на поети задължения по проектите. Министерството на физическото възпитание и спорта продължава реализацията на програма: "Спорт за хора с увреждания и деца в риск”.

По осмата оперативна цел - "Повишаване степента на информираност на обществото за проблемите и възможностите на хората с увреждания и промяна в обществените нагласи спрямо тях” са предвидени дейности за популяризиране и прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в България. Продължава провеждането на информационни кампании, конференции и обучения на новоназначени социални работници. Предвидени са и различни инициативи за повишаване на информираността на обществото към проблемите на хората с увреждания.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Истеричен Психопат 14.06.2012 | 12:28
Досега доста опити направиха,но накрая почти винаги се оказва ,че направеното не върши никаква работа на инвалида. Защото здравия пак гледа от негова гледна точка... и това е нормално. Ненормалното е ,че не включват инвалиди в обсъждането преди да направят пак нещо скъпо и безполезно.
4 Пипа Мидълтънова 14.06.2012 | 11:04
дано мерките не си останат само на хартия, защото тези усилия изискват доста мерки - специални автобуси, оправяне на спирките и пр.
3 Пламен Панайотов 14.06.2012 | 10:14
А не бива да се приемат като ирония според мен.
2 Пламен Панайотов 14.06.2012 | 10:13
Време е наистина да се модернизираме.
1 Боряна Георгиева 14.06.2012 | 09:24
Такива новини винаги звучат някак тенденциозно и по всяка вероятност и хората с увреждания ги приемат с ирония. Факт е че за т.нар. нормални липсва среда адаптирана към нуждите им, камо ли за хората с по-специфични нужди.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.