Европа сменя стратегията за справяне с пандемията: Приемане на вируса

Испанското правителство например се подготвя да третира следващия скок на заразяванията не като извънредно събитие, а като болест, с която ще се наложи да живеем. Подобни стъпки се разглеждат в Португалия и във Великобритания

по статията работи: iNews.bg | 20.01.2022 | 16:00
Европа сменя стратегията за справяне с пандемията: Приемане на вируса
Фейсбук

Старият континент се готви да смени стратегията си спрямо коронавируса, пише днес Асошиейтед прес. Идеята е да премине от кризисен към контролен режим, подхождайки към вируса по начин близък до този,  който държавите прилагат спрямо дребната шарка. Tова значи да се приеме, че инфекции ще има и че трябва да се полагат допълнителни грижи за хората в риск и пациентите с усложнения.

Испанското правителство например  се подготвя да третира следващия скок на заразяванията не като извънредно събитие, а като болест, с която ще се наложи да живеем. Подобни стъпки се разглеждат в Португалия и във Великобритания.

АП подчертава, че условия за тази промяна създават от една страна високият процент на ваксинация на населението и от друга- тежко пострадалите от локдауна икономики.

Лявоцентристкият министър-председател на Испания Педро Санчес иска Европейският съюз да помисли за подобни промени сега, след като вариантът Омикрон показа, че болестта става по-малко смъртоносна.

"Това, което казваме, е, че в следващите няколко месеца и години ние ще трябва да мислим, без колебание и в съответствие с това, което науката ни казва, как да управляваме пандемия с различни параметри", каза в понеделник Санчес.

Той посочи, че промени не бива да се правят преди пикът на Омикрон да приключи, но и че властите трябва да започнат да оформят постпандемичния свят сега:

"Ние пишем домашното си, предвиждаме сценарии".

Световната здравна организация каза, че е твърде рано да се обмислят незабавни промени. Организацията няма ясно дефинирани критерии, за да обяви COVID-19 за ендемична болест, но експертите ѝ по-рано бяха казали, че това ще стане, когато вирусът е по-предвидим и няма постоянни взривове на заразата.

"Това е малко субективна преценка, защото не става дума само за броя на случаите. Става дума за тежестта и за въздействието”, каза доктор Майкъл Райън, шеф за извънредните ситуации в СЗО.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос, който се провежда онлайн, доктор Антъни Фаучи, главният специалист по заразни болести на САЩ, каза, че COVID-19 не би могъл да се смята за ендемичен, докато слезе до "ниво, на което не разстройва обществото".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията  посъветва страните да преминат към по-рутинно третиране на COVID-19, след като острата фаза на пандемията премине. Агенцията съобщи, че още държави от ЕС освен Испания ще искат да възприемат "по-дългосрочен, устойчив наблюдателен подход".

Малко над 80% от испанското население е получило двойна доза ваксина и властите в момента са съсредоточени върху това да засилят имунитета на възрастните с трета доза. 

Ваксиналният имунитет, съчетан с широкото разпространение на инфекцията, предлага шанс да се съсредоточат усилията и ресурсите за превенция, тестване и проследяване върху групите със среден и висок риск, казва пред АП доктор Салвадор Тренче, шеф на Испанското общество за семейна и общностна медицина, което излезе с призива за нов ендемичен отговор.

COVID-19 "трябва да бъде лекуван като останалите болести”, казва Тренче, добавяйки че "нормализираното внимание” от страна на здравните професионалисти би помогнало да се намалят закъсненията в лечението на проблеми, несвързани с коронавируса.

Обществото също трябва да приеме идеята, че определен брой смъртни случаи от COVID-19 ”ще бъдат неизбежни”, казва още Тренче.

"Не може при шестата вълна да правим това, което сме правили при първата. Моделът трябва да се промени, ако искаме да добием различни резултати", казва той. 

Испанските медии нарекоха стратегията "грипизация" (flu-ization) на COVID-19, макар здравни служители да казват, че системите за противодействие на инфлуенцата трябва значително да бъдат адаптирани за коронавируса.

Засега дискусията за преминаване към ендемичен подход е ограничена до богатите държави, които могат да си позволят да говорят за най-лошото от пандемията в минало време. Техният достъп до ваксини и силни здравни системи е обект на завист от развиващия се свят.

Не е ясно и как ендемична стратегия би съществувала заедно с подхода за "нулев COVID" (zero-Covid), приет от Китай и други азиатски страни, и как това би повлияло на международните пътувания.

Много страни, залети от рекорден брой случаи на Омикрон, се отказват от масовото тестване и намаляват сроковете на карантината, особено за работници, които не показват повече от симптоми като тези на настинката. От началото на тази година занятията в испанските училища спират само при големи взривове на заразата, а не с първия съобщен случай, както беше досега.

В Португалия, която има една от най-високите степени на ваксинираност в света, президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви в новогодишната си реч, че страната е "преминала в ендемична фаза". Но там дебатът за специфични мерки замря, след като разпространението се ускори до рекордни нива - почти 44 хиляди новорегистрирани случаи за 24 часа, докладвани във вторник.

Обаче хоспитализациите и смъртните случаи във ваксинирания свят се пропорционално много по-ниски отколкото при предишните вълни.

В Обединеното кралство носенето на маски на публични места и сертификатите за COVID-19 ще отпаднат на 26 януари, съобщи вчера министър-председателят Борис Джонсън, казвайки, че последната вълна е "достигнали върха си на национално ниво".

Изискването заразените хора да се самоизолират за пет дни остава, но Джонсън каза, че ще се опита  да го отмени в идните седмици, ако данните за вируса продължат да се подобряват. Според официалната статистика 95% от британското население е развило антитела срещу COVID-19 или от заразяване, или от ваксина.

"Както COVID става ендемичен, ние ще трябва да заменим законовите изисквания със съвети и напътствия, призовавайки хората с вируса да бъдат внимателни и грижливи към останалите”, каза Джонсън.

За някои европейски правителства идеята за нормализиране на COVID-19 не пасва с усилията им да увеличат ваксинацията сред нежелаещите групи.

В Германия, където по-малко от 73% от населението е получило по две дози ваксина и степента на заразяване удря нови рекорди почти всеки ден, сравнениета с Испания или с която и да е друга страна се отхвърлят.

"Ние все още имаме твърде много неваксинирани хора, особено сред по-възрастните граждани", каза говорителят на здравното министерство Андреас Дефнер. 

Италия продължава задължителното ваксиниране на хората на 50 и повече години и налага глоби до 1500 евро за хора, които ходят на работа неваксинирани. От италианците се изисква също да бъдат напълно ваксинирани, за да имат достъп до обществения транспорт, самолетите, спортните зали, хотелите и търговските панаири.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.