Защо някои хора са ирационални?

Невежеството, фобиите и стресът лежат в основата на нелогичността

по статията работи: iNews.bg | 31.08.2011 | 10:27

Знаете ли какво е ирационалност? А срещали ли сте се с ирационални хора? Знаете ли какво всъщност е ирационалността и защо тези хора се държат по този странен за останалите начин? Интернет изданието buzzle се опитва да даде отговори на тези въпроси.

Бог е създал човек като най-интелигентното животно на тази земя. Освен това човек въплъщава най-различни състояния като емоции, познания, чувства. Предполага се, че човек трябва да се държи по рационален начин – т.е. да действа логично и разумно, съобразно дадена ситуация.

Но дали това наистина се случва? Дали всички хора успяват да се държат по този начин?

Разбира се, че не. Много хора се държат точно обратното, което от своя страна е странно за околните. Човек не може да определи точната причина за ирационалното поведение. Знаем само, че това е начин на поведение, което не се основава на логиката и мотивите. То зависи от различни фактори, като психологическият дисбаланс може да би има най-решаваща роля.

Най-характерният пример за ирационално поведение е, ако един човек чуе, че друг страда от някаква болест, то той/тя ще започне да си мисли, че той/тя също може да страдат от тази болест, като дори може да започне да изпитва симптомите на тази болест. Това определено е ирационално и нелогично поведение, което обаче невинаги е умишлено.

Фактори за ирационално поведение

Невежеството може да бъде една от основните причини на ирационално поведение при хората. Някои хора, макар че са напълно неинформирани и не им е особено ясно какво представляват дадени идеи или убеждения, все пак започват да формулират собствените си възгледи и да променят решения си на базата на тези идеи. Този фактор допринася за ирационално мислене в политиката, смятат специалистите.

Всеки човек има различни виждания по даден въпрос, но тези, свързани с морала и етиката в политиката, са още по-объркващи, тъй като всеки човек гледа по коренно различен начин.

Липсата на информация или дори неадекватната информация може да се нарече невежество, защото човешките същества често са склонни да си правят изводите и заключенията, дори и да нямат кой знае колко информация.

Емоциите могат да бъдат друг фактор, който допринася за ирационалността. Ирационалните хора се обиждат или се ядосват, преди всъщност да се е случило нещо съществено. Те дори стават неоснователно тревожни и започват да преувеличават емоциите си, плачейки истерично или смеейки се безпричинно. Те очакват всички около тях да ги обичат и, ако случайно някой покаже обратното, те се ядосват. Хората, страдащи от психично заболяване най-вече показват признаци на ирационално поведение.

Страхова невроза или т. нар. фобии от нещо също са характерни за ирационалното поведение. Ако човек, примерно, има фобия от насекоми, той/тя започва да крещи и да се паникьосва дори и при вида на една съвсем малка муха. Въпреки че много добре знае, че това е просто една муха и тя не може да му навреди, той/тя все пак изпитва страх, което не му/й позволява да мисли логично и трезво. Фобиите могат да бъдат най-различни – от вода, от високо, дори от смърт.

Стресът също може да доведе до ирационално поведение. В действителност в днешно време стресът е единственото нещо, което може да доведе до много други проблеми, било то физически или психични, предупреждават специалистите. Стресът, освен всичко друго, причинява на човек чувство на гняв, раздразнение и той започва да се чувства разочарован.

Например, когато човек е имал напрегнат ден в офиса или пък неприятна случка, изведнъж започва да става нетърпелив, да се отпуска, да чувства неудовлетвореност или стрес. Това от своя страна го провокира да се държи неестествено, като започва да крещи безпричинно на хората около себе си - не харесва храната, която яде на вечеря и вдига скандал, че например салатата е безсолна.

Промяната на ирационалното поведение не е лесна работа, защото това е вътрешно убеждение. Като за начало човек трябва да открие проблема, за да се справи с него. Най-лесно това може да стане чрез анализиране на личността. След като открие проблема, човек трябва да започне да планира нещата и да се опита да мисли логично.

По-логичният въпрос е как всъщност да се справим с тези хора? Съветът на специалистите е да се спазва заложената от тях схема и хората да са търпеливи с тях и да ги изслушват внимателно. Но не забравяйте – дори и най-разумните хора имат своите моменти на ирационалност.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Стамена Георгиева Георгиева 31.08.2011 | 11:46
Как можем да кажем, че един човек е ирационален? За мен може да е рационален, но за друг да не е! Тук нещата са много относителни според мен. Има приятел който има фобия от змии, настръхва дори само като ги гледа по телевизията. Според статията е ирационален човек, но за мен е просто фобия, защото и мен ме е страх от змии.
6 Данчо Георгиев 31.08.2011 | 11:17
Имам чувството, че в главите на някой хора е пълна бъркотия, или поне за всичко, което не ги интересува толкова много. Такива са абсолютно всички творци - хаос и бъркотия! Нещата в нашия живот трябва да стават с мисъл, нямаме право да се оставим на ежедневната инерция, която ни обременява с проблеми и ни оголва от към желание да се развиваме в посоката, която само сме си избрали.
5 Златка Стоева 31.08.2011 | 11:12
Ежедневният стрес и враждебната семейна и/или работна среда при много хора отключват проявите на ирационално поведение, особено когато хората се намират под постоянен страх - да не си изгубят работата или някой близък. Много мениджъри използват стресови методи, за да създадат мотивация у служителите си. Именно това при хората с по-особен темперамент би провокирало ирационално поведение, вместо обратното.
4 Иван Митев 31.08.2011 | 11:05
Всички хора са нерационални. Рационални са само машините.
3 Цвете Жекова 31.08.2011 | 11:04
Определено съществуват такъв ирационални хора, чието поведение отговаря на посочените фактори. Най-неприятното е когато се налага да се работи с тях, защото започва истинско изпитание на нервите.
2 Станимира Георгиева 31.08.2011 | 11:00
Имах съквартирантка, която имаше остра фобия от насекоми! Никога няма да забравя, как полудя когато трябваше да се справяме с едни големи хлебарки в общежитието..беше повече от истерично! Наистина изпадна в нервна криза, не знаехме как да я успокоим. На другия ден, някъде на вън бяхме и падна една мушичка върху нея - полудя. Наистина се учудих, че може да има толкова остра фобия от насекомите и че човек може толкова много да полудее..Когато човек, не може да се овладее и постоянно изпада в депресивни или гневни състояния, също е ирационално поведение. Но понякога, трябва и това да се случва за разпускаме. Само да не е постоянно явление..
1 Ани Г. 31.08.2011 | 10:55
"Но не забравяйте – дори и най-разумните хора имат своите моменти на ирационалност." И най-ирационалните имат своите моменти на разум :) За мен това е леко размито понятие, защото отново е измислено и заложено от някой велик психолог или учен, и заклеймявайки всички ни. Ненормалното поведение или по-скоро неадекватното, го има във всеки един от нас. Просто някой са по-чувствителни като цяло, или нямат желание да мислят на моменти и само реагират. Това е и добре и зле. Невежеството е най-големият бич за човека, въпреки че живеем в ерата на информацията! Когато няма представа за какво говори, а и не искаш да има, тогава наиситна няма смисъл да си отваряш устата. Нали така драги ми политици? :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 13-сериен...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.