"Наркотици! Път за никъде" или за вредата от дрогата

Информационната кампания в Ямбол е повод на Международния ден за борба с наркоманиите

по статията работи: Петя Михайлова | 16.06.2011 | 11:35

С викторина под наслов "Наркотици! Път за никъде" започна информационната кампания в Ямбол по повод на Международния ден за борба с наркоманиите - 26 юни, съобщи БТА.

В младежкия дом бе открита изложба "Дрогата и закона", представяща вредните последици от употребата на наркотици, както и дейността на полицията срещу тяхното производство и разпространение.

Членове и активисти на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и обществени възпитатели по училищата раздават печатни материали.

До края на юни пред младите хора ще бъдат прожектирани документални филми за последиците от употребата на наркотични вещества.

26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

Този ден, въведен от Общото събрание на Организацията на Обединените нации през 1987 година, служи за напомняне една от целите на страните, членуващи в ООН, да се създаде международно общество без наркотици.

Службата по наркотици и престъпност към ООН всяка година избира тема за Международния ден и провежда целогодишна кампания за повишаване на ангажираността на хората по световния проблем с наркотиците.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


49 Draga Mateeva 16.06.2011 | 17:23
В крайна сметка всяко пристрастяване и като достигне до връхна точка има пагубни последици. Наркотици, алкохол, геймърство, хазарт, алкохол - всеки може да изпадне в някаква безизходна ситуация, която да го тласне към някой от тези саморазрушаващи пороци. С риск да прозвуча банално, човек трябва да има силна воля, само тя помага в борбата със собственото ни Аз.
48 Цвете Жекова 16.06.2011 | 17:16
Мариана, няма какво да споря с теб. Ти очевидно си много по на ти с марихуаната , отколкото съм аз. Не твърдя, че тя непременно води до пристрастяване у всеки, а акцентувам над това, че много наркомани са започнали от нея.
47 Павката _ 16.06.2011 | 16:52
Радвам се, че ви е харесала поредицата Криси и Цвете. Тя е една от най-добрите правени изобщо за наркотиците. Описано е всичко подробно и е вложен много професионализъм. Имам едно послание към хората, които никога не са опитвали наркотици и то е да не го правят, защото последствията в повечето случаи са фатални!
46 Мариана . 16.06.2011 | 16:47
Цвете Жекова, по-добре е да ги почерпя с „билки“ собствено производство, отколкото да ходят при някое дилърче да им пробута някакви алхимии, а покрай тях и какво ли още не! Ето и мнението на един велик човек по темата - http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 Стамена, аз говоря единствено за марихуаната и от собствен опит мога да ти кажа, че се отказва по-лесно от цигарите, защото води единствено до психологическо пристрастяване.
45 d.krumova _ 16.06.2011 | 16:46
На хората им е закодирано да приемат такива вещества – просто някои са по-“дефектни“ и са по-податливи. Всичко зависи от гена, а не от проблеми в семейството или други врели некипели. Съгласна съм със становище на Мариана – всеки от нас от малко или много пристрастен към нещо, било то на храна, лекарства, секс и какво ли още не. Наркотиците сами по себе си не са вредни – опасни са дозите и честотата, с която се приемат.
44 Криси Митева 16.06.2011 | 16:44
Павка, настина това беше страхотна поредица на NG, аз я гледах още тогава. Милиони и милиарди се правят от наркотиците, тази абсолютна индустрия, няма как да бъде спряна никога. Много добре го казва скрития г-н във видеото - "Ако наркозависимите го искат, те остават такива!" Факт.
43 Георги Петров 16.06.2011 | 16:42
Докато има хора, които да са зависими от наркотиците, ще има и печалби. Има ли печалби има и престъпност. Единствения шанс наркотиците да не бъдат повече част от живота на хората е, те самите да се променят и да не бъдат зависими от тях. Това е единственият начин войната с наркотиците да бъде спечелена.
42 Borislav Bonev 16.06.2011 | 16:41
Е, не мога да се съглася, че само заради семейни проблеми, се минава към наркотици. Според мен компанията в тинейджърските години, е определяща до голяма степен, за това как ще се развие един млад човек. Ако компанията му е от интелигентни момчета и момичета, малко по-големи от него, то тогава, може да се очакват само положителни резултати от дружбата.
41 Стамена Георгиева Георгиева 16.06.2011 | 16:39
Марияна извинявай, но не съм на това мнение. Цигари се отказват много по-лесно от наркотици. Не ги сравнявай, защото последствията от тютюнопушенето не са толкова сериозни. Виждала ли си наркоман от раз да откаже да се друса? Не, но аз съм виждала пушач от раз да спре цигарите и да не запали повече.
40 Draga Mateeva 16.06.2011 | 16:39
Хероинът предизвиква физически промени в мозъка. Ако не се инжектира поне два пъти на ден, зависимият изпада в абстиненция, която може да завърши със смърт.
39 Златка Стоева 16.06.2011 | 16:38
Пристрастяването започва с марихуана и алкохол. Това влечение може по-лесно да се контролира и дори преодолее, стига човекът да има силна воля. Не е толкова опасно да се приемат, но не бива да се прекалява,защото тогава вече има проблем. Употребата на хероин и кокаин вече си е тежка форма на наркомания. Нуждата от доза и липсата на пари за нея подтиква хората да проституират. Сред наркоманите е широко разпространен и вируса на ХИВ.
38 Петър Стоянов 16.06.2011 | 16:38
В най-голяма степен като младите хора започват да вземат наркотици, заради проблем в семейството - например един познат започна да пуши трева, след като разбра, че баща му изневерява на майка му, и виждайки как семейството му се разпада, някак си утешително, спасително посегна към марихуаната. Не че му помогна, но така се почва.
37 Стамена Георгиева Георгиева 16.06.2011 | 16:35
Аз също съм го гледала. Ужасно е, не знам как могат да живеят тези хора така. Не искам само да си помисля колко болести имат. Настръхвам само при мисълта, че това се случва с някой мой познат без дори да подозирам. Такива филми трябва да се пускат на всички малки деца, за да се осъзнаят на време, да видят до къде могат да стигнат и какво могат да загубят.
36 Мариана . 16.06.2011 | 16:33
Стамена, като са ти слаби „ангелите“ дали ще пропушиш, пропиеш или натъпчеш с храна е все едно, просто в генетиката на някои хора е заложен стремежът към самоунищожение, който се провокира именно от подобни стресови ситуации, неудачи и т.н. Мой близък приятел има проблеми с нервите – още от училище е на някакви успокоителни хапчета непрекъснато, адекватен е точно колкото един наркоман и не мисля, че тая фармацевтична синтетика е по-безвредна от един джойнт.
35 Цвете Жекова 16.06.2011 | 16:28
Павката, много хубав видеоклип си сложил. Поздравявам те, дано повече хора го гледат.
34 Станимира Георгиева 16.06.2011 | 16:26
Златка Стоева, току що гледах трейлъра, http://www.youtube.com/watch?v=SPbwocBe_tQ. Това наиситна ще е един доста поучителен филм и поредният, който ще ни кара да се замислим, какво безумство е наркоманията! Междудругото, главният герои е същия, който участва във феноменалния филм, пак по истински случаи - "Into the wild".
33 Цвете Жекова 16.06.2011 | 16:26
Мариана, аз това за Чехия го разбирам и като начин да си завъждаш у вас марихуана. После започваш да "черпиш" приятелите си с нея. Ако отгледаш хубав сорт, може да ти искат и да продаваш. Ще откажеш ли така лесно изкарани пари?
32 Павката _ 16.06.2011 | 16:23
Ето това е едно най-хубавите предавания на "National Geographic". Казва се Наркотици ООД и точно в този епизод е описан един от най-смъртоносните наркотици произвеждани изобщо - хероинът! Това е индустрия за 300 милиарда долара ГОДИШНО! ---------> http://vbox7.com/play:aa6e8918
31 Стамена Георгиева Георгиева 16.06.2011 | 16:21
Мариана аз не мисля, че ако се легализира това ще помогне, дори напротив, мисля че всичко ще стане още по-лошо. Един мой приятел отиде да живее в Холандия, а там както знаеш се пуши и се продава трева свободно. Преди да замине не искаше и да си помисли за такава гадост, но като замина и му дойде малко в повече напрежението и проблемите започна. Сигурна съм ,че ако не беше заминавал нямаше изобщо да пуши такова нещо и то редовно.
30 Живка Илиева 16.06.2011 | 16:18
Най-смисленото и истинско послание в подкрепа на каузата за мен си остава песента на БТР - „Спасение“ - http://www.youtube.com/watch?v=BPfR08r1gRY
29 Иван Цветков 16.06.2011 | 16:17
Мариана, това е единия начин, другия е наистина да ги погнат и да ги изловят, но не знам власт която да и стиска да го направи, защото с това се издържат.
28 V D 16.06.2011 | 16:16
Може би от една страна разбирам тези родители Данчо. Нали знаеш, че когато на един наркоман не му се дават пари за нужното му "лекарство" какво става? Той започва да краде, дори може да убие за да поличи това което иска. Може би от тази гледна точка тези хора постъпват по този начин.
27 Мариана . 16.06.2011 | 16:14
В Чехия имаш право на 15 грама марихуана и да отглеждаш в дома си до пет растения канабис, това ако не е „превенция“ срещу дилърски набези... Ние тук се правим на ощипани моми – полицията в един град си знаем много добре и дилърчетата и проститутките, ама нищо не прави, само от време на време показни акции и излишни разходи за кокошкарски истории.
26 Златка Стоева 16.06.2011 | 16:12
Гледайте филма "Alpha Dog", който една много поучителна история какво става когато човек се забърка с наркотици и дилъри. Филмът е направен по истински случай.
25 Цвете Жекова 16.06.2011 | 16:08
Мариана, ако наистина легализират марихуаната у нас, то няма да е цел да се подобри живота на хората. По-скоро ще го направят, за да може някой по-голям да печели от този бизнес, защото покрай марихуаната ще започнат да пласират и от по-твърдите наркотици.
24 Ива Хинова 16.06.2011 | 16:07
Който не е попадал в този ад отблизо и идея си няма за какво става въпрос, животът на един наркоман се описва с една дума скотски – ходиш да си купуваш поредната дозичка от мангалите, чудиш се как да събереш пари и живееш в някакъв полутранс, без да ти пука за нищо друго... Обратен път има, ама мнооого трудно!
23 Данчо Георгиев 16.06.2011 | 16:07
Аз познавам зависими хора, чиито родители се грижат за тях и ги подкрепят финансово докато децата им, продължават да се друсат и нито работа похващат, нито имат някакъв стимул и смисъл в живота. Това за мен са хора - призраци, които бродят между нас, търсейки се! Но дали ще се намерят...един Господ знае.
22 Draga Mateeva 16.06.2011 | 16:05
Понякога спорта не помага. Родителите трябва да гледат и да се интересуват в каква среда се намират децата им. Тя е много решаващ фактор. Приятелите оказват голямо влияние. Виждала съм как такива "другарчета" опитват с психологическа манипулация, за да те накарат да опиташ. Понякога приказки от рода "Хайде, само ти не си пробвал/а. Не ти ли е любопитно","Недей да се цепиш от колектива..." и така нататък могат да провокират наистина любопитство и желание.
21 Мариана . 16.06.2011 | 16:03
Те половината от стоките по рафтовете в магазина също са вредни, ама никой не подема подобни кампании срещу това – интересно защо ли?! Същото се отнася и за алкохола, толкова подценявана дрога, в същото време за марихуаната и цигарите – кампании всеки ден. Време е и у нас употребата на марихуана да се легализира, така ще се прекъсне и връзката на младите с дилърите, които в един момент ги насърчават да опитат и нещо по-“яко“.
20 V D 16.06.2011 | 16:02
Наистина навсякъде има кампании, само че никой не ги взема на сериозно. Колкото и да им се говори на младите, ако те сами решат да не го правят, няма да го направят. Всеки сам си определя съдбата. Аз също съм се уверила, че започне ли някой да взима наркотици, няма как да ги остави и рано или късно пак ще се върне към тях. Много предавания са давали за наркомани и е толкова жалко за тези хора, но какво да се прави, оправия няма!
19 Стамена Георгиева Георгиева 16.06.2011 | 15:59
Знаеш ли Георги колко много младежи, които са от прилични семейства, били са отличници в училище и университета и изведнъж започват да се друсат? Много са, почти всички, които употребяват дрога. Никога не знаеш какво ще се случи с един човек, какво ще го накара да посегне към тях. Затова е хубаво човек да не се затваря в себе си, а да споделя с приятелите си или семейството, така винаги ще има кой да му подаде ръка и да го посъветва.
18 Алекс Г. 16.06.2011 | 15:58
Дрогата е много опасно нещо. Тя е зависимост и подтиква хората да вършат най-големите престъпления, за да си я набавят. Например кражбата става нещо обичайно за един наркоман, който отчаяно се нуждае от своята доза.
17 Станимира Георгиева 16.06.2011 | 15:57
А бе то има навсякъде кампании и подобни глупости, ама кел файда, както се казва! Някой като е решил, че ще друса, ще друса и това е! Няма как тотално да опазим децата си от улицата, трябва да разчитаме на техния морал и съвест..да не ги подтикваме несъзнателно натам, чрез постоянни скандали от малки за нещо или караници между родителите. Повечето наркомани, или всякакви зависими, или имат тежък живот и тежко детство, или са прекалено глезени и им е угаждано цял живот. Филма "Източни пиеси", ясно дава отражение на живота на един истински български наркоман, дори и на 30 години той отдавна беше изгубил борбата срещу зависимостта....трагичното приключване на живота му след филм, доказа че "стар наркоман и бивш наркоман" няма....R.I.P!
16 Данчо Георгиев 16.06.2011 | 15:51
Нека има такива кампании във всички областни градове, защо само в Ямбол, а двумилионна София какво да кажем - там сигурно има над 50 000 наркомана, да голямо число, но на толкова много население, не е голямо числото.
15 Петър Стоянов 16.06.2011 | 15:51
Трябва да обърнем внимание на превенцията на наркотичната зависимост. Специално на хероиновата, е много трудно да се взаимодейства - опиташ ли повече от два три пъти - пристрастяването ти е в кърпа вързано, докато не умреш от свръх доза...
14 Георги Петров 16.06.2011 | 15:50
Има много начини, които могат да накарат децата ни да бъдат далече от дрогата. Спорта е един от най-полезните. Ако едно дете е амбицирано да тренира и да се представя на ниво в училище и по състезание, то няма да посегне към наркотиците. Всичко зависи и от неговото възпитание.
13 Ани Г. 16.06.2011 | 15:48
Ваньо, ти пък от къде знаеш, какво обсъждат? И как така лесно се залавят, най-тежките и закоравели престъпници, от наркотичния свят, не ми е ясно. Те са толкова нагоре по етажите, че даже не можем да си ги представим. Тези, които продават на улицата са само залъгалка, колкото да изкарат една-две годинки и някъде предрусат и умират в някоя канавка....
12 Иван Цветков 16.06.2011 | 15:45
Любопитно ми е и друго- защо точно Ямбол е избран, където да бъде направена тази кампания? Там ли младежите най-често посягат към наркотиците? Аз мисля, че са навсякъде, не само в Ямбол! Още едно доказателство за безмислието на тази кампания.
11 Стамена Георгиева Георгиева 16.06.2011 | 14:51
Признавам си, че мен също ме е страх за децата си. Каквито искат да станат, с каквото искат да се занимават, само да не е с наркотици и да са престъпници. Не знам как са ме опазили родителите ми, не че съм мислела да започна да вземам такива гадости или нещо подобно, но ми се чудя как толкова добре са ме възпитали. Надявам се и аз да постигна това с моите деца. Аз също имам познати, които взимат наркотици и ми е много жал за тях.
10 V D 16.06.2011 | 14:51
Много е трудно един наркоман да се откаже от дрогата. На една моя приятелка братовчед ѝ взимаше, когато ние бяхме 5-6 клас, живееше дори при тях, за да ги откаже, защото ние сме от много малко градче където не се продават и няма шанс да си купи от някъде. Много го гледаха, постоянно му намираха работа и беше с баща ѝ или вуйчо му (преди това е бил в няколко комуни, дори извън България, но всеки път се е връщал към тях). Наистина беше много добре, но един ден майка му реши да си го вземе в София при тях, защото се бил излекувал и нямало опасност за него. Да ама не. След година докато бях ме на море, прочетохме за него в един вестник и от там разбрахме, че е изчезнал. Така и не го намериха, а вече минаха 10-15 години. Никой дори не знае дали е жив.
9 Петър Стоянов 16.06.2011 | 14:20
А ако знаете колко наркомани има сред нас, ей така - в различните слоеве в обществото. Даже разбрах за един доктор - наркоман, който работи в Спешна помощ, представяте ли си - и в такива хора ще поверите здравето си, и това на близките си!
8 Draga Mateeva 16.06.2011 | 13:49
В Нова Загора са задържали двама за притежаване на хероин. Обаче не могли да разберат кой ги снабдява и след 24 часа ще ги пуснат пак да ходят по улиците и да разпространяват отровата. Умишлено арестуват някакви дребни маловажни дилърчета, да могат да си водят статистиката. Нищо друго не правят.
7 Цвете Жекова 16.06.2011 | 13:41
Започва се с марихуаната. Някои само опитват, други си въобразяват, че в нея намират отдушник на проблемите си, трети преминават и към по-твърдия материал. И така докато се стигне дъното. Постоянно се говори до какво водят наркотиците, провеждат се мероприятие, излъчват предавания, плакати и прочие, а резултатите са, че младежите масово ги употребяват, защото има кой да им ги дава ей така, "за купона".
6 Иван Цветков 16.06.2011 | 13:36
Ани, знаеш ли какво обсъждат по тия сбирки? Кой дилър продава по-добра дрога! Трябва да се гонят тия дето продават, независимо на кои места са в йерархията. Когато ги изловят, няма да има кой да продава, и няма да има кой да купува наркотици тогава.
5 Ани Г. 16.06.2011 | 13:09
Е, не може и да седим и нищо да не правим - да криеш проблема, пък е още по-страшно. Хубаво е да има някакви такива, дори и псевдо дни на борба срещу нещо, които просто да обединяват поне семействата на зависимите, чиято борба е тежка и продължителна. Да си помогнат един на друг, да обменят идеи и т.н.
4 d.krumova _ 16.06.2011 | 12:39
Младежите употребяващи наркотични вещества много добре знаят, че това е път за никъде, но те съзнателно са поели по него. Никой не може да им помогне – само те могат. Наскоро видях мой съученик в тв репортаж за една комуна. Нека Бог е с него и дано волята за живот надделее.
3 Иван Цветков 16.06.2011 | 12:21
Много са ми хубави такива лозунги: Не на това, не на онова... Само се отчита някаква дейност с тия прожекции и изложби, а след цялата работа децата отиват зад ъгъла на сградата и продължават да пафкат! Смешна и жалки са тия с техните лозунги.
2 Златка Стоева 16.06.2011 | 11:59
Лошото е, че наистина условията на живот стават все по-тежки. Много хора изпитват страх за децата си - в каква среда ще попаднат, под чие влияние ще започнат да формират интересите си и начина на мислене. И аз като се замисля за тези неща, предвид инцидентите, които стават всеки ден, виждам колко е трудно и стресиращо да бъдеш родител. И неблагодарно.
1 Цвете Жекова 16.06.2011 | 11:50
За съжаление никога няма да се радваме на спокоен живот без наркотици и страх за децата ни, че няма един ден да посегнат към тях. Гледам подрастващото поколение и не мога да повярвам колко неподреден начин на живот водят. И най-лошото - масово вземат наркотици като започне с по-невинната марихуана, та чак до хериона. Как да гледаш деца в такива условия.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.