9 признака у мъжа, които говорят за здравословни проблеми

Ако има сексуални проблеми, това може да значи, че има сърдечносъдови заболявания

по статията работи: Йоанна Димитрова | 27.08.2015 | 19:39

Кръвта в урината и порастването на гърди почти винаги значат, че нещата не са съвсем наред в мъжкото тяло. Понякога, привидно обикновените симптоми могат да бъдат признак на по-сериозно заболяване.

Така например, пиянството може да е признак на депресия, докато проблемите в спалнята - ранен индикатор за сърдечносъдови заболявания.

1. Еректилна дисфункция

Може да бъде: Сърдечно заболяване

Лекарите все повече предупреждават, че еректилната дисфункция често може да бъде ранен предупредителен знак за този индикатор.

"Тялото се нуждае от добър приток на кръв, ерекцията и еректилните проблеми са един много ясен барометър за здравето на сърдечносъдовата система", казва Радж Персад, уролог в Royal Infirmary, Бристол.

Сърдечното заболяване настъпва, когато артериите, водещи към органа, се запушват с мастни отлагания. Но този ефект се наблюдава още по-бързо в съдовете, превозващи кръв към пениса.

"Това е, защото артериите на пениса са по-малки от коронарните", каза д-р Персад.

Кардиологът Греъм Джексън от на Асоциацията по сексуални съвети казва, че един мъж с проблеми с ерекцията, обикновено ще развие сърдечен проблем в рамките на три до пет години.

"Един мъж в 40-те си с еректилна дисфункция е с 50-кратно по-голям риск от сърдечен удар през следващите десет години", добавя д-р Джексън.

2. Порастване на гърди

Може да бъде: хормонален дисбаланс, заболявания на черния дроб

В повечето случаи, ако мъж развива така наречените гърди, то това не е гръдна тъкан, а мастна тъкан, която се разраства, защото той е с наднормено тегло. Това състояние е известно като гинекомастия.

"Тези хора трябва да отслабнат и да пият по-малко бира", казва професор Ашли Гросман, ендокринолог от университета в Оксфорд.

Растежът е причинен от дисбаланс между хормоните тестостерон и естроген. Естрогенът кара гръдната тъкан да расте, но обикновено мъжете имат много по-високи нива на тестостерон, който спира естрогена.

"Това може да се случи, когато момчетата минават през пубертета, тъй като техните хормони могат да бъдат небалансирани", казва проф. Гросман.

Предпазна мярка е проста пластична операция, която може да се направи, за да се отстрани гръдната тъкан.

При възрастни мъже растежът е признак, че тестисите не работят правилно.

Професор Гросман обясни: "Хипофизата стимулира тестисите да произвеждат сперматозоиди, но тъй като не могат те произвеждат повече естроген".

Растежът на гърди също може да бъде признак на заболяване на черния дроб, както когато органът се повреди, баланса на хормоните в тялото може да доведе до гинекомастия.

3. Често уриниране през нощта

Може да бъде: Рак на простатата, увеличена простата

Ако мъжът често ходи до тоалетната през нощта, това може да бъде признак на уголемена простата или рак на простатата. Простатата е жлеза, с размера и формата на орех, чиято основна роля е да формира спермата. Тя се намира под пикочния мехур и така, ако има някаква промяна в размера на жлезата, тя може да повлияе на уринирането, тъй като натиска уретрата, през която преминава урината.

Когато изпитвате трудност при уриниране, напрежение, изисква се дълго време или има слаб поток при уриниране, това също може да е признак за увеличена простата.

4. Намаляване или липса на обоняние или промяна на либидото

Може да бъде: Проблеми с плодовитостта

"Ако мъж забелязва промяна в либидото си би могло да бъде ендокринен (хормонален) проблем", казва г-н Майкъл Дули, консултант - гинеколог в  болницата "Крал Едуард VII".

Промяната може да бъде показателна за хипогонадотрофичен хипогонадизъм, състояние, при което тестисите не произвеждат достатъчно мъжки хормони.

"Липсата на мирис е още един знак, че тестисите не работят правилно," смята д-р Джексън.

Липса на миризма е свързана със синдрома на Калман, генетично заболяване, при което липсата на мъжки хормони води до закъснял пубертет.

"Никой не знае защо, но липсата на обоняние е един от основните признаци", заяви г-н Дули.

Той посъветва хората с някой от тези симптоми, да се обърнат към личния си лекар, който може да ги прехвърли към ендокринолог или експерт по плодородието за проучване на проблема.

5. Бучка в тестиса

Може да бъде: Рак на тестисите

Бучки и подутини в тестисите са относително често срещан симптом при момчетата и мъжете. По-голямата част от тях са доброкачествени (неракови) образувания, които не се нуждаят от лечение.

Въпреки това, бучката може да бъде признак на рак на тестисите, което засяга близо 2000 мъже всяка година във Великобритания и е най-често срещаният рак при мъжете на възраст 20-35 години.

Мъжете, които забележат бучка или аномалия в техните тестиси, трябва да отидат до личния си лекар за съвет.

Защото, ако е забелязано навреме, лечението на рак на тестисите е много по-ефективно. В действителност, това е ракът с най-висок процент на оцеляване.

6. Кръв в урината

Може да бъде: Рак на пикочния мехур

Кръв в урината е най-честият признак на рак на пикочния мехур и обикновено е безболезнена.

Повечето случаи на рак на пикочния мехур се появяват като резултат от излагането на вредни вещества, които водят до анормални промени в клетките на пикочния мехур в продължение на много години.

Тютюневият дим е честа причина и е изчислено, че половината от всички случаи на рак на пикочния мехур са причинени от тютюнопушене.

Други причинители са химикали, използвани преди това в производството, но сега са забранени.

Други симптоми, за които трябва да внимавате са: често уриниране, умора, болки в долната част на гърба или корема и загуба на тегло без очевидна причина. Мъжете с някой от тези симптоми трябва незабавно да отидат на лекар.

7. Честа употреба на алкохол

Може да бъде: Депресия

При мъжете депресията не винаги се показва явно. Класическите симптоми включват сълзливост, събуждане рано сутринта и други нарушения на съня.

Прекомерната употреба на алкохол е нещо, което може да се отбележи като знак, че нещата не са добре.

Във Великобритания има много хора, които пият над препоръчителните дневни лимити. Това излага тяхното физическо здраве на риск. Агресията също може да се счита за признак на депресия. 

8. Болка в палеца

Може да бъде: Подагра

Подаграта е три до четири пъти по-често срещана при мъжете, отколкото при жените и един от най-честите симптоми е болезнен палец на крака.

Други чести симптоми на подагра са внезапна и силна болка в една или повече стави.

Подаграта се получава, когато кристали от натриев формат на урати се натрупат около ставите.

Това се случва в резултат на натрупване на пикочна киселина, отпадъчен продукт, изработен в организма. Тези твърди, игловидни кристали се натрупват бавно, в продължение на няколко години, без мъжа да знае.

9. Бучки около зърното

Може да бъде: Рак на гърдата

Около 350 мъже годишно само във Великобритания са диагностицирани със заболяването. Много хора не знаят, че мъжете могат да получат рак на гърдата. Всъщност, мъжете имат по-малки количества от гръдната тъкан около зърната, където може, в редки случаи, да се развият тумори.

Бучките, често безболезнени, в близост до зърното са най-честият симптом. Кървене и подуване на гърдите или язви са основните симптоми на рака на гърдата.

Повечето хора, които се разболяват от рак на гърдата са над 60 години, въпреки че и по-младите мъже могат да бъдат засегнати.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.