Важен ли е цветът на храната, която ядем?

Кафява захар или бяла, черен хляб или бял - какво да изберем?

по статията работи: iNews.bg | 23.11.2011 | 11:42

Всеки иска да се храни здравословно. Оказва се обаче, че когато става дума за здравословно хранене, специалистите съветват да избираме храните, с които се храним според цвета им.

Колкото по-тъмен и по-ярък е цветът на храната, която ядете, толкова повече хранителните вещества и фитохимикалите има тя. Този съвет важи за много храни.

Например, оказва се, че черният хляб има повече витамини и фибри, отколкото белият. Спанакът, морковите и другите зеленчуци, които имат много ярък цвят, предлагат повече бетакаротини в сравнение с целината, краставиците и други подобни зеленчуци, които нямат толкова силно изразен цвят.

Но невинаги този съвет е валиден – според специалистите не всички "тъмни" храни са по-полезни от "светлите" такива.

Изданието The Globe and Mail предлага списък на няколко вида храни и техните хранителни вещества, съобразно цветовете им:

Яйца с тъмна черупка срещу яйца с бяла

В този случай кафявият цвят на черупката на яйцето не означава непременно, че те са по-питателни от белите такива. В случаят цветът на яйчената черупка не отразява по никакъв начин хранителните вещества на продукта - или качеството и вкуса на едно яйце. Всъщност, цветът на черупка на яйцето зависи от породата на кокошката, която го е снесла. С бяла или кафява черупка, едно голямо яйце съдържа 76 калории, 5 грама мазнини, 1,6 грама наситени мазнини и 193 милиграма холестерол.

Кафява захар срещу бяла захар

Кафявата захар, колкото и да е модерно, не е по-добра от бялата, когато става въпрос за захар. Кафявата захар всъщност е бяла захар, с добавена меласа (тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло). Меласата е добър източник на минерали като калций, магнезий и калий, микроелементи и сумата, която се озовава в една чаена лъжичка кафява захар, се оказва незначителна.

Тъмно птиче месо срещу бяло птиче месо

Месото от гърдите на пилето има по-малко калории и мазнини, отколкото месото от бутчетата, например. Но все пак, едно пилешко бутче съдържа 132 калории и 2 грама мазнини. Но ако искате да ядете повече хранителни вещества, тъмното месо е по-добрият избор. Тъмното пилешко месо има повече желязо, цинк, мед, манган, фолиева киселина и рибофлавин от бялото.

Ръжен хляб срещу бял хляб

Почти във всички диети се препоръчва да се яде ръжен вместо бял хляб, защото той е по-хранителен. Но това невинаги е вярно. Съставките, от които е направен ръженият хляб, са почти същите като по-голяма част от брашното, с което е направен и белият. Единствено може да има добавки от меласа или карамел, за да се добие желаният тъмен цвят на хляба.

Extra Virgin зехтин срещу light зехтин

В този случай тъмният цвят на Extra Virgin зехтинът означава повече антиоксиданти и фитохимикали. Това е така, защото маслиновото масло, от което той се изработва, не е рафинирано - маслото се извлича от маслини, с използване на минимална топлинна обработка и без химикали. Light зехтинът пък е високо рафиниран с химикали и топлинна обработка, за да се получи мекият вкус. В случая отново цветът няма никакво значение – едно супена лъжица Extra Virgin или light зехтин съдържат еднакво количество вещества - 14 гр мазнини и 120 калории.

Портокал срещу ябълка

Не пренебрегвайте ябълката! Въпреки че нейният плод е бял на цвят, тя съдържа антиоксиданти и предпазва от инсулт. Разбира се, няма как да "победи" портокала по съдържание на витамин С, но все пак е полезна, колкото и оранжевият плод.

Това твърдение е доказано с проучване, проведено през есента, сред повече от 20 хиляди възрастни. Оказало се, че приемът на бели по цвят плодове и зеленчуци – като например, ябълки и круши, влияе повече за предпазването от инсулт. Този фактор не е бил засегнат след консумацията на оранжево или жълто оцветените плодове, каквито са повечето цитруси като портокалите и лимоните.

Въпреки това – няма плод или зеленчук, който да е нездравословен за нашето здраве, категорични са специалистите. Те съветват да се ядат, колкото се може повече плодове и зеленчуци всеки ден, за да се приемат повече витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които се съдържат именно в плодовете и зеленчуците.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Данчо Георгиев 23.11.2011 | 15:19
Какви сте гадни всички, само за храна говорите! Аз съм на мнение, че колкото е важно храната да изглежда добре, толкова е и нужно тя да е вкусно - едното върви ръка за ръка с другото, ще се съгласите предполагам. Аз предпочитам една филия калоричен, но вкусен хляб!
7 Ани Г. 23.11.2011 | 13:46
"Въпреки това – няма плод или зеленчук, който да е нездравословен за нашето здраве, категорични са специалистите. Те съветват да се ядат, колкото се може повече плодове и зеленчуци всеки ден, за да се приемат повече витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които се съдържат именно в плодовете и зеленчуците." Така е, ама колкото и да ядем плодове и зеленчуци, все пак няма да станем безсмъртни :) Така че, човек трябва да разнообразява максимално менюто си и от време на време да си позволява да се изкушава! ;)
6 Станимира Стоева 23.11.2011 | 13:44
Георги, за това ли на запад са и по-дебели, защото предпочитат кафявия хляб? :)
5 Стамена Георгиева Георгиева 23.11.2011 | 13:20
За яйцето може да няма разлика в зависимост от черупката, но има разлика цвета на жълтъка. Купешките яйца са с по-светло жълт жълтък, а домашните с по-тъмен. Кои са по-хубави всеки знае и е излишно да го казвам. За другите храни вече в въпрос на вкус и разбира се на производител.
4 Силвия Димитрова 23.11.2011 | 12:48
Поздрави за статията. Хареса ми, защото напомня, че не трябва да приемаме за чиста монета златните правила за здравословно хранене. Аз лично предпочитам кафявата захар пред бялата, защото ми е по-вкусна и сутрин с нея си подслаждам кафето. За цветът на яйцата и предполагаемата им питателност сега научавам, но съм убедена, че има значение самото животно в какви условия се отглежда и с каква храна е хранено. Това трябва да са основните фактори, които да влияят върху хранителната стойност било на едно яйце, на прясното мляко ит.н.
3 Ива Хинова 23.11.2011 | 12:16
Веднага си представих един шоколадов сладкиш с глазура – тъмен и наситен цвят и само колко калориии има! :) Подобни съвети са струва ми се несериозни! Иначе у нас производителите много хитро схванаха този трик с „цветовете“ и започнаха да забъркват какви ли не смеси, за да докарат тъмен цвят на захарта и хляба.
2 Георги Петров 23.11.2011 | 11:55
Оставаше и да няма разлика между бял и черен хляб. Разликата е от небето до земята. В България повечето хора предпочитат белия хляб, а на запад типовия, защото е по-здравословен. Цвета на храната има значение според мен и апетита на човека зависи от цвета, вкуса и миризмата на самата храна.
1 Georgi Georgiev 23.11.2011 | 11:52
Уаууу това е голяма изненада за мен. Аз лично очаквах китайците да дърпат още и още, докато дойде този темп на забавяне. Интересно какво ще се случи сега, след като темпа при тях се забавя. Това ще даде веднага отражение и на европейските и американски инвестиции, които няма да могат да правят толкова много бизнес с китайците, колкото са предполагали, че ще направят.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.