Всичко, което трябва да знаете за трансмазнините

Къде се крият и до какво количество да ги ограничим

по статията работи: Боян Кърпачев | 06.02.2014 | 17:10

Трансмазнините, толкова прехвалени доскоро, губят своя ореол . Техните качества за подобряване на вкуса, текстурата и срока на годност на преработените храни (бисквити до замразена пица) ги правят предпочитани от страна на производителите. За съжаление, тяхната консумация носи риск за здравето. Като за начало, богатите на трансмазнини храни измъчват вкусовите рецептори, след това преминават от храносмилателната система към артериите, където те се превръщат в утайки.

Малки количества транс-мазнини се срещат естествено в говеждото, агнешкото, както и в пълномаслените млечни продукти. Повечето от тях обаче идват от преработени течни растителни масла, при превръщането им в твърда мазнина.

Подобно на наситени мазнини, трансмазнините повишават липопротеина с ниска плътност ("лошия" холестерол) и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Но за разлика от наситените мазнини, те понижават съдържанието на липопротеина с висока плътност ("добрия" холестерол). Това ги прави много по-опасни. American Heart Association препоръчва ограничаване на консумацията на наситени мазнини до по-малко от 7% от дневните калории, а приема на трансмазнини да бъде по-малко от 1%.

Като се има предвид, че един грам мазнини има 9 калории, по-долу ще видите препоръчителните количества трансмазнини, базирани на приема на калории:

При общ прием на 2000 калории на ден, трансмазнините трябва да носят 20 калории, което прави почти 2 грама.

При прием на 1500 калории, препоръчително е 150 да са от трансмазнини, т.е. 1,5 грама.

1185043Къде се крият трансмазнините?

Внимателно четете етикетите на храните. Там можете да намерите информация за хранителната стойност и наличието на трансмазнини в продуктите.

Храните, които съдържат тртанс мазнини в състава си са маргарините, бисквитите, кексовете, мъфините, поничките, чипса, пуканките за микровълнова и други. Веригите за бързо хранене също използват трансмазнини в продуктите си.

Ако не откривате на етикета наименования като "трансмазнини", "хидрогенирани (или частично хидрогенирани) мазнини", имайте предвид, че може д аса изписани просто като "маргарин" или "маргарин от растителна мазнина".

Съвети: 

 -  Създайте си навик да четете опаковките и избирайте продукти, които не съдържат трансмазнини. Продукти с незначително количество от тях (до 0,5 г) могат дори да изписват на етикета "без трансмазнини". Това количество е пренебрежимо малко, затова стоките с такъв надпис са за предпочитане.

 -  Избирайте по-малко продукти с "добавено масло". Това масло непременно съдържа трансмазнини.

 -  Харчете повече. Въпреки че се водите от бюджета си, не бива винаги да купувате най-евтините храни. Здравето струва повече. Както и храните с по-малко трансмазнини. Изключването на тези мазнини от състава на продуктите струва пари на производителите. Затова продуктите без или с по-малко трансмазнини струват по-скъпо.

 -  Купувайте естествени и сурови храни. В колкото по-завършен вид е храната ви, когато я купувате, толкова по-голям е шансът в даден момент от приготовлението й да са вложени такива мазнини.

 -  Ако са мазнини, те да са течни. В този ред на мисли олиото е много по-полезно от маргарина, който се прави от него чрез хидрогениране.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 gospoja jeleva 06.02.2014 | 19:42
МНого полезна статия, но останали ли са храни, които да са без мазнини, да купувате сурови вие си ги готвите но някой отново пускат мазнини.,
2 viktor viktorov 06.02.2014 | 18:52
Вече му изгубих края, повечето храни са химия и са вредни.
1 Теодора Динева 06.02.2014 | 17:11
Вече имам чувството,че всички храни са вредни...

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.