Д-р Стефан Константинов: Дянков не ми е спускал решения и давал заръки

Аз платих цената, печелейки антипатиите на цигарените лобисти в ГЕРБ

по статията работи: iNews.bg | 10.09.2012 | 12:18
Д-р Стефан Константинов: Дянков не ми е спускал решения и давал заръки
internet

Д-р Стефан Константинов е роден на 2 януари 1966 г. в гр. София. През 1989 г. завършва Медицинския университет в София, а през 1995 г. става акушер-гинеколог. Известно време работи в Тунис.

В периода 2005-2008 г. последователно е секретар и председател на районна колегия, а от 2009 г. - заместник председател на Български лекарски съюз. На 6 октомври 2010 г. е назначен за министър на здравеопазването на мястото на подалата оставка проф. Анна-Мария Борисова.

На 13 март 2012 г. д-р Константинов подава оставка от поста, която е приета от министър-председателя два дни по-късно. Според Министерството на здравеопазването и публикуваното заявление за оставка от страна на д-р Стефан Константинов причината за напускане е липсата на подкрепа от страна на управляващата партия и възпрепятстване осъществяването на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването.

От април 2012 г. има ново работно място - в "Майчин дом.

Потърсихме д-р Стефан Константинов за коментар на ситуацията в здравеопазването у нас, болната тема за цените на лекарствата и още много други актуални теми, вече близо половин година, откакто не е здравен министър.


Заканихте се да смените и неудобния костюм, който се налагаше да носите предвид поста на здравен министър - с дънки и обикновена риза – направихте ли го и по-добре ли е "без ангажираността на костюма"? Как се чувствате сега?

- Днес съм значително по-свободен, включително и в избора на облекло. Чувствам се добре, работата с вратовръзка предлага едни емоции, а в зелен операционен костюм - други. Общото е в отношението ми – намирал съм я винаги за много отговорна.

Станахте здравен министър, с желанието за реформи в здравеопазването и свобода на действие – липсата на свобода на действие ли объркаха нещата? Имахте ли спуснати решения от финансовия министър Симеон Дянков, които трябваше да изпълните по негова заръка?

- Имах относителна свобода на действие, но твърде малко подкрепа и много опозиция. Когато приех поста априори смятах, че той върви с политическата подкрепа, особено когато си трети кадрови опит на властта. Но не стана така.

В интерес на истината Дянков не ми е спускал решения и давал заръки, но по някои ключови въпроси позицията на финансовото министерство се възприемаше приоритетно пред тази на здравното. Например, по отношение на трансферите на НЗОК към МЗ, които днес са обявени за противоконституционни.

Подадохте оставка по собствено желание, а разумът ви казваше: "Бягай оттам – не е полезно за теб, за държавата"? А кое беше и кое е полезно за държавата в момента?

- За държавата беше полезно да има стабилно управление. Нямаше нужда от министър, който се озовава с вързани ръце и без политическа подкрепа. Днес е полезно да има разумни идеи, които да се изпълняват.

Новият здравен министър Десислава Атанасова пое поста, заявявайки, че е "тежката артилерия на ГЕРБ", а вие я посрещнахте изключително кавалерски – с букет, но и с рецепта за дълголетие. Дадох е й три основна съвета - "Г-жа Атанасова не трябва да опитва да прави големи реформи в здравеопазването; да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да" – как смятате, изпълнява ли ги?

- Справя се чудесно с препоръките, дори творчески ги доразви. Бях пропуснал да отбележа значението на PR акциите.

Какъв е най-големият проблем в здравеопазването у нас? Как да преодолеем хаоса?

- Най-големият проблем е, че всичко е оставено на самотек, няма устойчива концепция, която да се следва от различните правителства, или дори в едно правителство, както се случва в момента с безпрецедентните 4 смени на министри. Нито имаме реален свободен пазар, нито държавата упражнява подобаваща регулация.

Работи се ден за ден.

Съществува ли заплаха за бюджетите на болниците след увеличението на заплатите на медицински работници от 1 юли т. г.?

- Реално увеличение няма да има, докато не се осигурят средства за него. Опасността за болниците ще се появи, когато директорите под страх да не попаднат в "черния" списък на министерството дадат по-високи заплати от това, което Здравната каса е решила да им даде като бюджет. Това би довело до увеличаване на дълговете на болниците, които и без това не са малко.

Няма как да пропуснем болната тема за всички нас – цените на лекарствата. Атанасова съобщи за голям брой намаления, като се опитва да свали цените още чрез въвеждането на по-ниска ставка на ДДС. Идеята й обаче удари на камък от страна на премиера Бойко Борисов – ще се окажат ли лекарствата и за Атанасова препъникамък?

- Не мисля, че министър Атанасова е очаквала реален резултат от инициативата си. Този ход беше с цел търсене на популярност и политическа идентичност. Ако наистина смяташе, че ДДС-то трябва да бъде по-ниско, имаше много възможности да го предложи или подкрепи подобни предложения в Народното събрание за последните 3 години като председател на Здравната комисия.

Какво мислите за идеята на Здравната каса за въвеждане на лимити на лекуваните заболявания – какъв смятате ще е крайният резултат и необходимо ли е въвеждането на лимит?

- Това ще е грешка, която ще доведе до още по-голямо администриране и затормозяване на системата. Няма да види бял свят. Догодина има избори и ГЕРБ едва ли ще искат експерименти с предизвестен негативен резултат. Не е нужно да се открива топлата вода. Вместо днешните субективни лимити, трябва да се използват диагностично – свързаните групи. Те ще стимулират добрите болници и ограничат финансирането на имитиращите дейност. Това уж беше възприето от правителството, докато бях министър, а сега виждате – търси се някакво ново, балканско развитие. Ето пак опираме до темата за приемствеността.

Над 1 милион българи не са здравноосигурени – одобрявате ли санкциите, които се обмисляха и впоследствие – бяха отхвърлени, да не е възможно прехвърляне или придобиване на имоти, ако не си здравноосигурен? Как да се увеличи броят на здравноосигурените у нас?

- Правилно в Народното събрание отхвърлиха тези предложения. Те нямаше да доведат до положителен резултат. Все още нямаме точен анализ на профила на здравно неусигурените. Ако това в мнозинството си са хора без доходи или с минимални такива, никакви рестрикции няма да помогнат. Добре, че поне числото на здравно неусигурените започна да става по-реално.

Преди година справките на НАП сочеха 1,9 милиона, което беше абсолютно невярна стойност. Като цяло без ясна и последователна политика в здравеопазването хората с неохота ще плащат здравните си вноски и ще търсят начин да не го правят.

Много болници имат дългове – Атанасова се захвана с "Пирогов" - смятате ли, че направените проверки ще повлияят върху качеството на работа в болницата, на самочувствието на лекарите и най-вече – сред пациентите?

"Пирогов" въобще не е проблемна болница по отношение на дълговете, за разлика от доста други. Честно казано не разбрах какво точно се търси с медийното експониране на т.нар. проверки на болниците – информацията за финансовото им състояние постъпва непрекъснато в министерството, аз знаех на всяко тримесечие кой как се движи и няколко пъти съм отговарял на парламентарни въпроси по темата, като съм давал исканите справки. Да, резултата за пациентите, а и за медицинския персонал не беше добър, за обществото – нулев. Останах със смътното усещане, че въпросните проверки имат за цел да запълнят вакуума за стойностни идеи и реформи.

Таксата за посещение при личен лекар и зъболекар остана 2,90 лв., без да се изяснят мотивите за това – как смятате, че ще се отрази това върху пациентите?

- Няма промяна. За пациентите ще се отрази за в бъдеще – при едно ново увеличени на минималната заплата няма да има увеличение на таксата. Вероятно ще станем свидетели на задържането и в сегашния размер доста дълго.

Българският фармацевтичен съюз ще сезира Върховния административен съд (ВАС) за липсата на надценки при т.нар. напълно платени от НЗОК лекарствата – как ще се отрази това върху пациенти, при евентуална криза и бум на фалит на аптеки?

- От фармацевтичния съюз алармираха още и за опасност от дефицит на лекарства, защото аптекарите не са склонни да се презапасяват – кой обаче ще помисли за пациентите? Реакцията на фармацевтичния съюз е провокирана от последните промени в размера на надценките. Те ще се отразят негативно на малките аптеки, които по принцип са в малките населени места. Големите играчи 1-2% не ги бъркат, те имат начини да компенсират. В тяхното канче отново не се поглежда. И така, водени от грижа за пациента и добри чувства, може да стигнем до обратен ефект – да затормозим лекарствоснабдяването точно там, където и без това е трудно.

Събрахте си доста противници за Закона за забрана за пушене на открити места – днес, когато вече не сте здравен министър, смятате ли, че това беше правилна крачка – за българите е положително, предвид високия процент заболели пушачи?

- Абсолютно правилна стъпка, може би най-доброто нещо направено в здравеопазването за последните 3 години. Това е пример, как при наличието на подкрепа добрите дела стигат до край, независимо от съпротивата. Премиерът Бойко Борисов не се подаде на натиска и удържа на думата си.

И Дянков беше твърдо за забраната.

Аз платих цената, печелейки антипатиите на цигарените лобисти в ГЕРБ, но политиката с напускането ми не се промени. Това беше добре.

Изборът на секцио да е информиран за жените, заявиха наскоро акушер-гинеколозите – откакто не сте министър на здравеопазването, работите в "Майчин дом" като гинеколог. Какво е мнението ви за Цезаровото сечение по желание?

- Ако трябва да резюмирам, пациентките трябва много добре да са запознати с плюсовете и минусите на операцията и да имат право информирано да решат.

Като жена, искам да ви запитам – смятате ли за редно да се налага практиката у нас за възможност за избор на екип при раждане, което съответно коства определена сума, невинаги достижима за бъдещите родители? Защо в другите европейски страни майките са стимулирани да създават поколение с различни суми от държавата, а при нас се получава обратното и то в условия на финансова криза и ниска раждаемост в страната ни? Въобще – изборът на екип трябва ли да функционира у нас, като очевидно се оказва не особено добра практика за пациента?

- Не е редно да се налага, а е редно да съществува като възможност. Повечето бременни не се възползват от нея, но когато пациентката иска точно определен лекар да бъде "на разположение" 24 часа в денонощието и да го повика за раждане, щом започне – за това трябва да се плати. Винаги е по-добре за плащанията да има регламент, отколкото да стават под масата. От парите за избора на екип част остават в болницата, част се дават на асистенти, на анестезиолози и всички плащат данъци върху полученото.

Имахте идея за електронно здравеопазване - по мое мнение – чудесна, модерна и европейска, която май ще се окаже неосъществима? Докъде вървят нещата и кога най-после и у нас всеки пациент ще си има електронно досие?

- Доколкото знам нещата не вървят. Проектите, за които хвърлихме толкова много труд и осигурихме европейско финансиране са замразени и се търси начин как да бъдат прекратени. И това се случва отново, защото личните виждания, (или по-скоро липсата на такива) изместват последователната държавна политика.

Не съм оптимист за бъдещето на електронното здравеопазване. Изглежда страха от прозрачност надделява над желанието да бъдем модерни и рационални.

Доста граждани подават сигнали на "горещата" телефонна линия на МЗ, която бе създадена по времето на вашия мандат. Най-често пациентите се оплакват от качеството на медицинското обслужване – ние ли сме станали по-взискателни или медицинското обслужване у нас – по-лошо?

- И двете. Хората се информират бързо. Пътуват. Сравняват това, което е у нас с чужбина. Търсят правата си – това е хубаво. Понякога и медиите създават едностранни настроения. Но е добре, когато се оплакваме от това, което получаваме да се запитаме, а колко в същност даваме? Тогава българското здравеопазване със сигурност няма да изглежда толкова катранено черно.

И, ако мога да си позволя един личен въпрос – как обичате да си почивате? Кое е любимото Ви място, което Ви зарежда?

- Харесвам морето повече от планината. Нямам точно определено любимо място. Сред природата се разтоварвам, но това, което истински ме зарежда е благодарността на хората.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


15 Боряна Янкова 11.09.2012 | 10:48
http://iq.tochica.com/r/2099/ -- Изчислете Вашето IQ с най - добрия тест за България -- :)
14 Петя Иванова 10.09.2012 | 18:33
Още за спора четете тук!! http://megalife.bg/%D0%9A%D0%9B%D0%AE%D0%9A%D0%98/%D0%9A%D0%BB%D1%8E%D0%BA%D0%B8_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/tabid/94/ArticleID/4823/ArtMID/455/PgrID/494/PageID/2/%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%81-%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F.aspx
13 lou reed 10.09.2012 | 16:05
Оказа се много некадърен министър, за съжаление!
12 Stefan Stoyanov 10.09.2012 | 15:55
Новия министър намали цената с преговори цената не само на някои лекарства за онкоболни,а и на много други за различни заболявания,можеш да провериш ако не вярваш и няма как да намали на всички,защото това не може да стане принудително,какво може да направи,като например Софарма на Огнян Донев категорично отказва да си намали цените,но ако чакахме на Константинов,най-много да се бяха увеличили вместо да се намалят,така че разликата е очевидна.
11 Леля Марче 10.09.2012 | 15:33
Новия министър намали цените на лекарствата САМО на някой много скъпи лекарства за онкоболни и т.н. Не на всички. Така, че не бутай телето пред кравата
10 Леля Марче 10.09.2012 | 15:28
"Тази жена е истински благодетел, тя мисли за народа." Наистина ли го написа това?:)) Не сериозно, това е абсолютна лъжа. За мен нито един министър на образованието от правителството на ГЕРБ досега, защото ТО Е СЕГА на власт, не ставаше.
9 Janeta Ivanova 10.09.2012 | 13:44
Така ли? А предишните какво направиха? Бяха също толкова корумпирани, колкото и лекарите.Ако нямаш пари за секцио-а ти се налага-плащаш, ако не умирай прав.Тази жена е истински благодетел, тя мисли за народа.Излови корупциите в болниците, откри нови апаратура, разследва всеки съмнителен случай, всяка лекарска грешка, нещо, за което "бившите" министри на здравеопазването не мръднаха и малкия си пръст.
8 Janeta Ivanova 10.09.2012 | 13:41
Атанасова, според мен се справя отлично с длъжността си и от нейното назначение до днес сме видели само позитиви.Дано да продължава и занапред да работи в полза на народното благо.
7 Stefan Stoyanov 10.09.2012 | 13:37
И какво направи Константинов,защото прикзките са едно,а делата друго,да ти припомням ли,че беше казал,че ако натиснем фармацевтичните компании да си намалят цените на лекарствата и те ще спрат да ги внасят у нас и ще останем без лекарства,а както се вижда новия министър намали цените и не сме останали без лекарства?
6 Stefan Stoyanov 10.09.2012 | 13:35
Новия министър на здравеопазването като,че ли се справя по-добре,но то отдавна се занеше,че ако искаме да има някакви реформи в здравеопазването,министъра не трябва да е лекар,иначе е невъзможно,лошото е,че трябва време за да се направи качествена здравна реформа,а и лекарите са много негативно настроени към нея.
5 Dimi Petkov 10.09.2012 | 13:27
Здравеопазването ни е в най-лоша позоция според мен - всичко друго как да е, обаче това здравеопазване - минава всякакви граници. Ами вижте ни болниците в провинцията - под всякаква критика са отдавна.
4 Dimi Petkov 10.09.2012 | 13:22
Аз по-некадърен министър от този никога до сега не съм виждал. Този човек нищо не е направил за тази здравна система. Факт е, че Дянков се бъркаше, където не му е работа, това определено е така.
3 Kamen Lalev 10.09.2012 | 13:03
така е, ама жената още в началото си каза, че е "тежката артилерия на ГЕРБ", което значи, че ще работи за ГЕРБ, а не за хората и за държавата
2 Hristo Samov 10.09.2012 | 12:46
Силно интервю с Константинов. много добре знае как се случват нещата в Здравно министерство и че цирковете на Атанасова с цел пи ар са просто една бутафория, която в крайна сметка няма да доведе до това, на което всички се надяват и рано или късно и тя ще освободи поста си.
1 Калина Галинова 10.09.2012 | 12:33
"Работи се ден за ден." Ех,... Д-р Константинов.... за съжаление у нас не само в здравеопазването, а и в цялата държава се работи ден за ден. И за още по-голямо съжаление си оценяваме министрите, едва когато си заминат. Той не ставаше за министър, но се оказа, че е читав човек.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.