Децата на разведени родители изостават по математика

Разводът води и до стрес, безпокойство и ниско самочувствие при младежите

по статията работи: Елена Кирилова | 03.06.2011 | 10:31

Децата на разведени родители често изостават по математика в сравнение със своите съученици, освен това е по-вероятно да страдат от безпокойство, стрес и ниско самочувствие, сочи ново проучване, цитирано от "Ройтерс".

Изследването е направено от Хюн Сик Ким от University of Wisconsin-Madison и резултатите от него показват негативните ефекти върху децата от раздялата на родителите.

"Хората са склонни да мислят, че двойките преминават през период на интензивни семейни конфликти точно преди развода", сочи Ким. "Първоначалната ми прогноза е, че децата срещат негативните въздействия още преди официалния процес по развода да започне".

Резултатите се базират на данни, които проследяват развитието на 3585 деца, между детската градина и пети клас, и това какви проблеми в развитието са срещали те преди, по време и след развода.

Ким сравнил напредъка на децата на разведени родители с младежите от стабилни семейства. Той открил, че проблемите в развитието продължават дори след развода.

Според него знанията по математика са особено чувствителни към въздействието на родителската раздяла.

При четенето няма такива проблеми, но при математиката се налага познаването на предишни неща, които децата често пропускат поради семейните проблеми.

Неуспехите на децата се дължат на редица фактори, включително стреса от караниците и потенциално депресираните родители, нестабилния режим, който принуждава децата да разделят времето си между двамата родители, както и икономическите трудности, свързани със спадането на семейния доход.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


36 Петър Стоянов 03.06.2011 | 17:33
Ясно е, че няма такова животно, като "перфектно семейство"! Важно е, да се намери баланса в отношенията. И също така за една връзка и като цяло за един брак, поне според мен - намирането на компромисни решения, в които и единия родител, и другия - да отстъпват от убежденията и позициите си, когато се налага, за да не стига до някакви грозни сцени, караници т.н. Не е хубаво и за самото дете, да става свидетел на такива неща!
35 Криси Митева 03.06.2011 | 17:10
Нека не бъдем перфекционисти. Много добре знаете, че няма перфектни семейства - във всяко семейство има дрязги, проблеми и вътрешни недоразбирания. Самото израстване на детето в човек, не може да не премине през такива периоди, няма идеална инкубаторна среда, в която да се отглеждаме, като пилци! Особено пък в България, тук на повечето деца, като цяло им се налага да израстват по-бързо.
34 Данчо Георгиев 03.06.2011 | 17:04
Според мен, трябва да се обърне внимание на младите родители, които са поискали да имат дете. Работата с психолог може да установи, дали и до каква степен, те са готови да имат дете. Правилната преценка би донесла само прерогативи. Защото най-честите разводи, са през първите 10 години от брака!
33 Цвете Жекова 03.06.2011 | 17:04
В България обаче разводите в 95% от случаите далече не се развиват по цивилизован начин. Започват да се месят роднините. Всеки дава съвети какво да се постъпи, как да се раздели имуществото. Детето става обект на манипулации от различни страни. Българският манталитет е така устроен, че роднините се чувстват длъжни да вземат участие и така излишно нажежават обстановката по време на развода. Отделно се опитват да настроят детето против другия родител, което само го обърква повече.
32 Златка Стоева 03.06.2011 | 17:04
Напълно те подкрепям, Силвия. да не говорим, че в някои случаи децата се и разглезват покрай разводите, защото всеки от родителите иска да спечели любовта на детето и готов на почти всичко.
31 Георги Петров 03.06.2011 | 16:59
Хубаво е, когато една двойка реши да си има дете, тя да си постави за планове как точно иска да протече неговото развитие и по какъв начин ще го отгледат. Когато се следва правилния път и няма търкания между двамата шанса на едно момче е да усвоява учебния материал много по-добре, отколкото ако нещата не вървят в семейството.
30 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 16:57
Бих казала, че много трябва да мислим преди да се обвържем сериозно с даден човек, но би прозвучало малко странно, защото всички се променяме с течение на времето. Някой се променят към добро, друго към лошо, но винаги трябва да мислим за семейството си и най-вече за децата си. Преди да предприемем каквато и да е стъпка в живота си, преди всичко трябва да помислим как това ще им се отрази и какви ще са минусите за тях. Това е голяма грешка, която всеки допуска, хубаво е да бъдем от време на време на егоисти, но всичко трябва да бъде в умерени граници.
29 Алекс Г. 03.06.2011 | 16:45
Обикновено детето обича малко повече единия родител и би бил склонен да слуша и разговоря повече с него. Когато нещата опират до развод, това означава, че то трябва да избере едната страна и тя обикновено се оказва майката. Това естествено влияе на поведението му, защото в някои случи отива на ново място, нов дом, ново училище, нови приятели.
28 Силвия Димитрова 03.06.2011 | 16:44
Ако родителите са „нормални“! За да се стигне до развод, значи понятието нормалност е изчезнало. Ако всичко е ok, няма да се стига до такава крайна мярка. Дори заявявам, че от разводите, децата печелят най-много. Те допринасят за изграждането на една по-спокойна среда, в която детето ще порасне без викове и насилие и излишен стрес.
27 Златка Стоева 03.06.2011 | 16:40
Ако детето е малко, да, наистина това си е шок за него. Но си представи как би се развила тази психика, ако родителите останат заедно, видимо обаче трудно се понасят и разбират , за уважение и дума не може да става. Виждала съм такива семейства, които не се развеждат заради детето, но разривът в отношенията им прераства в "тиха война". При такива обстоятелства децата виждат как след време единият родител си намира друга половинка.
26 Borislav Bonev 03.06.2011 | 16:32
Златка, до някъде мога да се съглася с теб, но само до някъде! При двама нормални родители, които искат да поемат по различни пътища - няма оправдание, че "осакатяват" своята рожба за винаги. Знаете понякога започват едни скандали за попечителство над детето, които допълнително увреждат детската психика.
25 V D 03.06.2011 | 16:31
Аз си мисля, че има и друга причина и тя е в забързаното ежедневие, което имаме всички и също така голямата безработица, която цари в страната ни. Подобна ситуация е нямало преди 30-40 години, когато нашите родители са били деца и са имали по-спокойно детство, за разлика от сега. Тогава грижите са били други, сега всеки е на тръни отрочето му да не попадне в лоша компания, да не започне да пуши трева или да взима наркотици, да не забременее още като ученичка.
24 Златка Стоева 03.06.2011 | 16:26
В някои случаи разводът на родителите е по-добрият вариант, за да расте детето в спокойна и стабилна среда. Ако единият от родителите е прекалено деградирала личност и е неспособен да гледа семейство, то аз съм на мнение, че раздялата е наложителна. В противен случай невротизираната среда може да развие психични разстройства у детето.
23 Силвия Димитрова 03.06.2011 | 16:09
Аз знам и друга ситуация – баща и майка женени от 20 г., имат син, който завършва 12-ти клас. Майката се държи зле и деспотично у дома, крещи, прави скандали за най-малкото. Скандалите стават в присъствие на момчето разбира се. Бащата я търпи, но в един момент среща друга дама, с която имат романс, а по-късно се премества при нея. Говорим за хора на възраст. Кой има тук вина и изобщо трябва ли да се търси вината, че в определен момент от живота си единият партньор открива на друго място своята сродна душа? Синът им отначало прие трудно раздялата, но нито пропадна, нито тръгна по лоши пътища. По-добре ли щеше да бъде ако ставаше и занапред свидетел на техните скандали?
22 Свежка . 03.06.2011 | 16:00
Децата страдат, а родителя носи вината за цял живот. Тази история за дядото и бабата е много романтична, големи късметлии, най-вече, че сами са се избирали, а не родителите им да решат кой е най-подходящия жених в селото. Работата е там, че в онези години цялата рода е живяла наедно, а сега всичко е разпокъсано, без контрол. Вместо бабата да тича след детето и да го пляска през ръцете, когато направи беля, то днес израства на улицата.
21 Павката _ 03.06.2011 | 15:59
Станимира, не казвам, че е готово за живота едно дете, след като завърши училище, но е хубаво да се отдели от родителите си и да се учи, да живее само, защото го очаква такъв живот в бъдещето. Без родители, които да му се бъркат в нещата и думата самостоятелност да присъства все повече и повече в мисленето му. Разбира се че моите родители ми помагат, но имам куп приятели, които се оправяха по-добре от мен преди да заживея сам. Сега щафетата се обърна и се получи точно обратното.
20 Петър Стоянов 03.06.2011 | 15:54
И то г-жо Крумова в годините на Висшето образование сте станала свидетелка, как Вашата приятелка се срива емоционално и психически! А сега си представете едно 7-8 годишно дете в същата ситуация - колко пагубно може да е за неговата крехка психика!
19 Ани Г. 03.06.2011 | 15:53
d.krumova _ , Така е защото само се опитай да си представиш, както имаш едно сплотено, цяло семейство, на което да разчиташ и винаги си разчитал досега, изведнъж то да се разпадне и да цари пълно разединение! :( Още по-натоварващо е за децата, които един вид "лавират" ту между единия, ту между другия родител, и всеки му говори някакви си негови лични неща, то става като отдушник или носач на емоции...От тук нататък всичко тръгва надолу, ако не оказва нужната помощ. Вместо да е безгрижно, едно детство може да се превърне в голяма, голяма грижа...!
18 d.krumova _ 03.06.2011 | 15:53
Данчо, ти какво предлагаш – брак по филипински ли, за цял живот и със забрана за развод:) Тъжното е, че в общества като българското, където се проповядва култът към ранна женитба, последиците от прибързаните бракове са катастрофални. Хората израстват с времето, идва им друг акъл и виждат, че са направили грешен избор. Затова съм на мнение, че брак и деца трябва да се правят не на 25-6-7 годинки, а поне на 32-3-4...
17 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 15:53
Не си прав Данчо. Разводи винаги е имало и винаги ще има. Вярно, че в днешно време са повече, но и преди 20 години пак са се развеждали хората. Аз мога да ти кажа, че моите баба и дядо са се оженили на третия ден, след като са се запознали и се обичаха и уважаваха до последно. Преди също е имало необмислени бракове и хората са се женили бързо, дори жените са чакали мъжете по 2 години докато са били в казармата. Всички ценности на нас българите се промениха, вече го няма това уважение и това разбиране за брака. Всеки се поддава на изкушенията, които му предлага живота, без да мисли за последствията от него и от всичко това страдат децата, не родителите.
16 d.krumova _ 03.06.2011 | 15:48
Забелязала съм, че такива деца понякога са апатични, безволеви и лесно губят желание да се борят за някакви цели. Едно време в университета имах колежка, която се справяше добре с материята, но след развода на родителите изпадна в дупка и трудно се дипломира. Причините за липсата на ентусиазъм са различни, но в трудни моменти, особено като пубертет, детето има нужда от подкрепата и на двамата родителя.
15 Станимира Георгиева 03.06.2011 | 15:43
Павка, малко крайно се изразяваш. Какви са тези точни, ясни и леко хитлерови правила - "Родителите, трябва да са възпитали своето дете до 18 годишна възраст. От там нататък то може да се оправя само и да иска просто съвети от родителите. " Нима си мислиш, че до 18 години си готов за живота ? Да вярно е, че вече си пълнолетен, но със сигурност не си истински пораснал. Плюс това човек се учи цял живот, не може да си "възпитан и подготвен" за каквото и да е било на този свят, най-малкото, живота.
14 Данчо Георгиев 03.06.2011 | 15:42
Ето това ни дава края на 20-ти и началото на 21-ви век - деца на разведени родители! "Голяма любов", необмислена и млада, вкарва хората в леглата и на бързо се появява едно малко същество, които обърква, и в голямата част от случаите, разваля отношенията между родителите си, които къде по любов, къде на сила са се взели, че иначе - какво ще кажат комшиите!
13 Павката _ 03.06.2011 | 15:31
Много е важно човек да се отдели от родителите си, максимално скоро, след като завърши училище. Така той би се научил да бъде повече самостоятелен и отговорен. Родителите, трябва да са възпитали своето дете до 18 годишна възраст. От там нататък то може да се оправя само и да иска просто съвети от родителите.
12 Borislav Bonev 03.06.2011 | 15:09
Не знам какво е да си дете, на разведени родители, и най-вероятно никога няма да разбера. Ще се постарая моите деца, също да не разберат, при все, че това не зависи само от единият родител. Със сигурност на тези деца, им е изключително трудно, на първо място с психологическата бариера на разбитото семейство, и едва после - от останалите гледни точки. Да чуваш в училище, как твоите съученици са ходили някъде с родителите си, а ти с тъжно лице и наведена глава да стоиш, и слушаш гласовете на щастливите си приятели сигурно остава ужасни следи!
11 V D 03.06.2011 | 13:48
Колкото повече майките ни ни гледат като писани яйца, толкова по-трудно се оправяме в живота. Имам приятелки, които едно яйце не могат да опържат, да не говорим за работа. Свикнали са всичко да им пада от небето. Затова в такова отношение те имат предимство!
10 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 13:38
А тези деца, които са малтретирани от родителите си? Те по-стабилни ли са психически? Преди два месеца на майка ми в класа имаше такова дете. То беше претърпяло менингит и наистина не беше много добре. Едва в 3-ти клас и приятеля на майка му го биеше. Когато майка ми забелязала, че то всяка седмица идва със синини и то по лицето се усъмнила, но тъй като той е много палав, постоянно бяга и се удря някъде си помислила, че е от това. И така докато един ден децата не и казали, че то всеки път им разказва, че този въпросният приятел го бие. Тя попитала детето, то веднага си признало и се разплакало. Разбира се от училището веднага се обадили в полицията и в закрила на детето и още същият ден ги отвели от дома им. Толкова неща е преживяло момчето, че не мога дори да си представя как се чувства.
9 Цвете Жекова 03.06.2011 | 12:37
Има и друга страна - децата на разведени родители по-рано опитват от горчилката на живота и това им помага по-рано да пораснат и да търсят как да се справят с проблемите, за разлика от децата, гледани в стабилни семейства. В повечето случаи прекалено пазените деца не знаят как да се борят за интересите си и някой път трудностите могат и да ги съсипят.
8 Ани Г. 03.06.2011 | 12:02
Децата на разведени родители винаги са били най-тежко потърпевшите от цялата глупава, "порастнала" история. Никога не съм ги разбирала тези хора, като не се разбират помежду си, да не го предават на детето си и да го травматизират за цял живот. По-добре да се разведат и да приключи историята - така хем те няма да се карат постоянно, хем то няма да слуша и гледа техните спорове, а в някой случаи и боеве. Най-тъпо и безпочвено ми е оправданието "не се разведохме заради детето" ?! Ама то по-добре да бяхте, защото през цялото това време, то е усещало вашата неприязън и дрязги! Ако си мислите, че така се чувства в "семейна обстановка", жестоко се лъжете, драги родители!
7 Златка Стоева 03.06.2011 | 11:31
По-сериозните конфликти в повечето случаи завършват с развод, който малко или много се отразява на децата , независимо на каква възраст са (тъй като някои смятат, че когато са по-пораснали децата, по-леко приемали разделите на родителите; не е вярно). Затова преди да се решат да се обвържа сериозно двама души, трябва да са първо, на определена зряла възраст и второ, да се познават дотолкова, че да приемат с разбиране недостатъците си. Още ми е трудно да повярвам, че има хора, които се опитват да задържат един човек до себе си, използвайки детето.
6 Георги Петров 03.06.2011 | 11:31
За да имат дете, едни родители трябва да са достатъчно големи зрели хора, които да разбират колко е важно тяхното дете да получи най-доброто образование. Трябва да му предоставят максимално благоприятна среда, в която то да се развива и усвоява всичко в училище и около живота. В България това е донякъде рядкост, защото повечето родители не обръщат достатъчно внимание на децата си и те слушат повече своите приятели и идоли, отколкото собствените си майка и баща.
5 Алекс Г. 03.06.2011 | 11:28
Много е важно децата да не стават свидетели на такива сцени в семейството, докато са ученици. Периода от 1-ви до 10 клас според мен е най-важния и точно там се оформя характера на един ученик. Каквото е научил до тогава това е. Останалото е просто една подготовка за матурите, но до 16-17 годишен един ученик трябва да е станал грамотен и да умее да се справя по всичко. Семейните скандали влияят много върху поведението на детето и то понякога бива стресирано и не може да бъде адекватно в уроците и запомнянето на важни знания.
4 Draga Mateeva 03.06.2011 | 11:25
Няма спор, че конфликтите между родителите рефлектират върху детската психика и поведение. Лошото е,че има родители, които дори не се опитват да прикрият кавгите си от децата. За съжаление, това се случва във всяко трето българско семейство като в основата на повечето проблеми винаги стоят парите.
3 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 11:06
Отново поредното безсмислено проучване! Проблемите на децата по математика не се изразяват в това, че родителите им са пред развод, а в това, как учителя поднася материала. Всяко дете има различни интереси и не може всички да са силни по всеки предмет, така че логиката някъде се губи! Не мислите ли?
2 V D 03.06.2011 | 11:02
Напълно съм съгласна с Иван. Това че родителите на дадено дете са разведени, не означава че то е слабо по-математика. Пълни глупости! Вярно е че децата преживяват тежко раздялата на своите родители, но това не им се отразява само по този предмет, а по всеки. Имала съм съученици в такива ситуации и наистина не е приятно за тях, но голяма част от тях нямаха проблеми по математика, ама никакви.
1 Иван Цветков 03.06.2011 | 10:35
А по български и литература сигурно са гений? Хайде стига глупости и измислени проучвания! Аз познавам деца, които са сираци от малки и са гении във всяко едно отношение, какво ще каже тоя пич от престижен университет в своя подкрепа?

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.