Дори не подозирате какъв риск крият високите токчета!

Високият ток нанася поражения на сухожилията на краката

по статията работи: Мая Александрова | 09.03.2014 | 19:30

По дрехите посрещат, по ума изпращат. На тази поговорка се опират много млади момичета, за които външният вид е на първо място. Всички искаме да изглеждаме добре. Тенденция е девойките още в най-крехка възраст да се увличат по модните тенденции, независимо дали дрехите отговарят на годините им. Знаят ли обаче какви рискове носи това?

Неподходящата обувка носи риск за здравето.

"Високият ток нанася поражения на сухожилията на краката и по-специално на Ахилесовото. На практика то се скъсява и прави триглавия мускул (прасеца) да изглежда доста атрофичен. По този начин линията на подбедрицата не се оформя нормално". Това обясни пред "Труд" д-р Атанас Кацаров, ортопед-травматолог, главен административен лекар в Клиниката по детска ортопедия и травматология в столичния "Пирогов".

Разбира се, високият ток причинява и болка заради неправилното натоварване на ходилата. Тя се усеща в малките мускули и ставите на ходилото. Затова когато девойката се качи на повече сантиметри от земята (например разликата между петата и прътите е 10-12 см), започва болка във възглавничките (т.е. в предната част на стъпалата). Те се подуват и ако тийнейджърките или младите госпожици са носили много често такива обувки в продължение на 4 - 5 години, започват да се появяват мазоли, а болката е неизменен спътник.

"Моят съвет е, докато момичетата все още са тийнейджъри, да започнат да носят обувки на по-нисък ток от 3 - 4 см. В кабинета имах пациентка на 8 години, която молеше майка си да купи обувки с висок ток. В крайна сметка всичко зависи от родителите. Но колкото по-късно децата им започнат да носят този вид обувки, толкова по-добре", каза д-р Кацаров.

Според него изход в тази ситуация е бъдещата жена да се спре на обувки с платформи. Те също осигуряват желаната височина, пак ще впечатлят околните, какъвто е стремежът на тийнейджърките, но разликата между пръстите и петата е от 3 - 4 см. Т.е. тя е абсолютно поносима и не се отразява зле на състоянието на краката.

Високите токчета крият риск и от травми и навяхвания. А това е доста сериозен проблем, ако се разкъсат всички връзки от външната страна на глезена (това се случва, когато ходилото се "извърта" навътре, а глезенът - навън). Подобни случаи не са единични.

"Лечението предвижда поставяне на гипс и "изважда" пациентката от строя понякога за месец. Ако не се овладее, проблемът може да хронифицира и да доведе до нежелани последствия като нестабилност в глезенната става. Т.е. в никакъв случай не подценявайте навяхването, а колкото токът е по-висок, толкова и пораженията ще са по-опасни", категоричен е д-р Кацаров.

Той допълни, че при падането може да се стигне и до счупване на глезена. Точно това често се случва по време на абитуриенските балове, същата неволя застига и жени на изключително висок ток, отишли на празненства.

"Ако трябва да танцувате, задължително махнете високите токчета и си сложете удобни обувки. С този съвет се обръщам специално към абитуриентките", каза още специалистът.

Често пациентките питали д-р Кацаров какво рискуват да се случи с тях, ако продължат да носят
високи обувки 10 - 20 години.

"Отговорът зависи от това какъв вид стъпало има жената, дали надлъжният свод на ходилото е висок или нисък. При дамите с висок свод, ако ходят на токове с години, е възможно краката да се деформират дотолкова, че да се получи халукс валгус или т.нар. кокалчета по народному", посочи д-р Кацаров.

А ако тези жени слагат затворени високи обувки, кокалчетата могат да деформират пръстите дотолкова, че палецът да "влезе" под останалите, които междувременно са се "свили".

"Наричаме тези деформирани пръсти - пръст-чукче, те се наблюдават при по-възрастни дами", допълни докторът.

Друго усложнение, дошло заради суетата, са болките в краката или т.нар. метатарзалгия. Тя обхваща зоната в основата на пръстите и под възглавничките на стъпалото, т.е. върховата част на ходилото. "До оплакването се стига, заради притискането на нервите, които "преминават" между костите в областта. Така се отключва парещата болка, възможно е да е придружена с изтръпване. Най-често тя се дължи на спадане на напречния свод на ходилото", обясни специалистът.

"Просто казано, високият ток "размества" костите като прави така, че връзките между тях се удължават, а понякога дори се разкъсват. Следва и разширяване на ходилото. Чували сме дами, които дълго време са носили високи обувки, да се оплакват, че все по-малко модели им стават, тъй като са им тесни", допълни д-р Кацаров.

Според специалистите най-удобните обувки, които са и високи, са тези, които имат ток от около 4 см, които не са заострени отпред, не са по-голям номер, но и не притискат крака. Хубаво е също да са кожени, а подметката да е еластична.

"По този начин кракът ще стъпва нормално, плавно и физиологично. А именно - чрез докосване на земята постепенно първо с петата, после със средата на ходилото и пръстите. А не директно от пета на пръсти. Ето, такива обувки е препоръчително да се носят във всекидневието. А тези за поводи почти винаги са красиви, но неудобни", каза докторът.

Удобните обувки за у дома пък са пантофите, в никакъв случай джапанките, в които кракът е нестабилен.

И още един риск, който крие високото токче – може да вкара жената в операционната.

"Случай с абитуриентка - навръх бала си тя излиза от дома, слизайки по стълбите. Долу я чакат роднини и приятели. Заради ултрависоките токове губи равновесие, стъпва накриво и си счупва глезена. Веднага бе докарана при нас в "Пирогов" и я оперирахме. Така тя пропусна бала си, а възстановяването, докато отново започне да стъпва на пострадалия крак, продължи шест месеца", разказа д-р Кацаров.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Milica Georg 10.03.2014 | 12:40
Стъпалата в резултат на редовното носене на такива високи обувки се деформират жестоко, което е много грозно. Добре е всичко да е с мярка.
6 Никол Георгиева 10.03.2014 | 11:52
Аз не мога да нося толкова високи обувки и не искам и не обичам, защото първо не мога да ходя на тях и може да си счупя краката и второ не на всяка жена отиват такива обувки.
5 Emily Reed 10.03.2014 | 11:07
Не е никак щадящо за организма, но пък младите момичета мислят повече за модата, отколкото за здравето си. Виктория Бекъм, която и по време на бременността си носеше ултрависоки обуща след това имаше проблеми с кръста.
4 отминало бъдеще 10.03.2014 | 10:07
Това с пораженията на сухожилията не е никаква новина. Това го знаем от преди но всяка дама е достатъчно умна за да реши до каква степен да поеме този риск.
3 Jana Kirova 10.03.2014 | 09:43
Не съм любител на високите токчета, но понякога обстоятелствата го изискват, но в ежедневието си залагам на ниските и удобни обувки.
2 Victoria Peshev 10.03.2014 | 09:05
Не трябва да се робува на високите токчета! Да, те са красиви и правят цялата ни осенка да изглежда доста по-женствена и красива, но всеки ден на такива кокили си е направо убийствено.
1 Пламена Христова 10.03.2014 | 08:45
И аз съм носила, но никога не съм се кавала на високи кукили , всичко трябва да си има граници, а и не мога да ходя на толкова високи обувки, пораженията от такива обувки могат да са много големи.

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.