Царевичното олио понижава холестерола по-ефикасно от студенопресования зехтин, като промените са както в общия, така и в "лошия" холестерол, съобщи EurekAlert.
Ефектът се дължи частично на блокиращите холестерола растителни стероли, каза ръководителят на изследването д-р Кевин Маки. Те са четири пъти повече в царевичното олио, отколкото в студенопресования зехтин. То е богато и на полезни мастни киселини.
Учените са работили с 54 здрави мъже и жени. Те са получавали по четири супени лъжици царевично олио или студенопресован зехтин със здравословна храна. Царевичното олио снижило "лошия" холестерол с 10,5 процента при 3,5 процента за студенопресования зехтин.
При нивата на общия холестерол намаляването на стойностите е съответно с 8,2 процента и 1,8 процента.